Ce s-a intamplat cand mai multe exemplare de soparle au fost duse pe alte insule, unde nu au avut dusmani naturali

Joi, 23 Aprilie 2020, ora 10:5713082 citiri
Ce s-a intamplat cand mai multe exemplare de soparle au fost duse pe alte insule, unde nu au avut dusmani naturali
Foto: Arhiva Pixabay

In urma cu ceva vreme, biologii au luat soparle de pe insula greceasca Naxos si le-au dus pe alte insule elene. Daca in locul in care s-au nascut erau obligate sa se ascunda, sa treaca neobservate, din cauza numerosilor dusmani naturali, pe insulele nepopulate anterior cu soparle lucrurile au stat cu totul altfel.

Pe cele cinci insule unde au fost duse soparlele, desi hrana se gasea greu, nu aveau dusmani naturali. In aceste conditii, soparlele aduse, din specia Podarcis erhardii, s-au inmultit neasteptat de mult, crescandu-si numarul de cinci ori in patru ani, arata IFL Science, care citeaza un raport publicat de Journal of Animal Ecology.

Soparlele din aceasta specie sunt unele dintre putinele animale (de orice fel din lume) care apeleaza la un cocteil mirositor, pentru a-si atrage potentiale partenere. Un astfel de exemplu mai sunt si lemurienii din Madagascar.

Pe insula de bastina si in alte locuri in care traiesc, masculii acestei specii, ca orice pradatori, isi atrag femelele cu mancare. Cum insa pe cele cinci insule unde au fost dusi hrana era putina, era nevoie de o alta strategie. Iar oamenii de stiinta au observat ca, in timp record, masculii au evoluat, mirosul lor, apetisant pentru femele, devenind tot mai puternic.

In mod normal, o astfel de trasatura evolutiva apare si in decurs de un miliard de ani. Iata, insa, ca pe toate cele trei insule s-a intamplat extrem de repede. In plus, schimbarile sunt vizibile pe toate insulele, nu doar pe una, ceea ce arata ca e vorba despre o schimbare evolutiva si nu intamplatoare.

A.P.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News