Sfatul extrem al medicului Vasi Rădulescu. „Căsătoria ne-ar putea salva viața”

Duminica, 12 Septembrie 2021, ora 20:35
6702 citiri
Sfatul extrem al medicului Vasi Rădulescu. „Căsătoria ne-ar putea salva viața”
Căsătoria este benefică sănătății FOTO Hepta

Într-o analiză publicată pe blogul personal, cunoscutul medic, Vasi Rădulescu, subliniază că înălțimea, vârsta, sexul, tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, diabetul și fumatul sunt factori de risc asociați cu bolile cardiovasculare. „Însă aceștia reprezintă doar 80% din totalul cazurilor. Ce se întâmplă cu restul de 20%?”, scrie acesta.

„Potrivit unui nou studiu publicat în revista Heart, răspunsul ar putea fi statutul marital.

Cardiologul Mamas Mamas, de la Universitatea Keele din Marea Britanie, a explorat relația dintre statutul marital și sănătatea cardiovasculară.

“Adesea, în practica mea clinică, am pacienți care vin să mă vadă și singurul motiv pentru care au venit este pentru că soțul sau soția lor le-a spus să o facă. Ceea ce m-a făcut să mă gândesc că poate starea civilă a unui pacient ne poate oferi informații suplimentare”, spune Mamas, citat de drvasiradulescu.ro

Echipa de cercetare a compilat date din 34 de studii separate, toate publicate între 1963 și 2015. Datele acoperă peste 2 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 42 și 77 de ani, localizate în America de Nord, Europa, Scandinavia, Orientul Mijlociu și Asia.

Rezultatele analizei au fost surprinzătoare: în comparație cu pacienții căsătoriți, cei necăsătoriți aveau cu 42% mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare și cu 16% mai multe șanse de a dezvolta boli coronariene.

În plus, probabilitatea de mortalitate este, de asemenea, mult mai mare pentru cei necăsătoriți: aceștia au cu 42% mai multe șanse de a muri din cauza unei boli coronariene și cu 55% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral fatal.

Mamas și echipa sa au împărțit categoria pacienților necăsătoriți pentru a-i evalua pe cei care sunt divorțați sau văduvi. Rezultatele analizei au arătat că cei care divorțează au cu 35% mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă și cu 16% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral, indiferent de sexul lor.

Așadar, de ce este căsătoria bună pentru sănătatea noastră? “Există un aspect de presiune conjugală, ca atunci când un partener îl obligă pe celălalt să apeleze la asistență medicală sau să adopte un stil de viață sănătos după un atac de cord, de exemplu”, explică Mamas. “Apoi, mai există și faptul de a avea un soț care să te ducă la clinici de reabilitare sau ambulatorii, sau să se asigure că îți iei medicamentele. Acest lucru este esențial în procesele de prevenire sau de recuperare.”

Parteneriatele între persoane de același sex, calitatea căsătoriei și traiul cu un coleg de cameră sau cu un membru al familiei, mai degrabă decât cu un soț sau o soție, au fost în afara domeniului de aplicare al prezentului studiu, de asemenea, Mamas speculează că orice fel de relație apropiată și grijulie este probabil să fie de ajutor.

Iar căsătoria ar putea fi benefică și pentru alte afecțiuni. “Cred că starea civilă este foarte importantă în întreaga medicină, pentru toate bolile”, conchide Mamas”, scrie medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Poate părea o corvoadă doar când stai să te gândești cum să faci curățenia, dar, în realitate, odată ce ai intrat în priză și începi să faci ordine în casă pentru a sărbători...
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Când te gândești la slăbit ai în minte numai diete care mai de care mai drastice și ore în șir de transpirat la sală. Dar dacă ți-am spune că poți slăbi la fel de bine și în somn?...
#casatorie, #stil, #sanatate, #benefic , #stiri life style