Care sunt cele cinci tipuri de soti

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 14:35
6476 citiri
Care sunt cele cinci tipuri de soti

Bineinteles ca fiecare sot este unic in felul lui, dar psihologii spun ca exista cinci tipuri principale de parteneri de viata de sex masculin, iar nevestele ar trebui sa afle care sunt acestea daca vor sa aiba o casnicie armonioasa.

Astfel, site-ul Suite101.com prezinta categoriile in care dr. Bethany Marshall a impartit barbatii insurati, in functie de modul lor de comportament si de felul in care se implica in viata de familie.

Scenaristul

Este foarte atent la micile detalii si convins ca isi cunoaste sotia mai bine decat o face ea insasi. Deseori ii impune diverse stereotipuri si asteapta ca partenera lui de viata sa se conformeze acestora. La final, sotia ajunge sa joace un rol in piesa scrisa de el, doar pentru a mentine linistea in casa.

Acest stil de viata este daunator pe termen lung pentru relatia dintre soti, deoarece va conduce la acumularea unui munte de resentimente.

Cateva fraze preferate de acest tip de soti sunt: "Mi-ai ascuns asta", "Nu esti niciodata alaturi de mine", "Fara mine nu ai fi nimic", "Esti doar o materialista".

In cazul in care sunteti fericita posesoare a unui astfel de sot, psihologul va sfatuieste sa tineti cu dintii de personalitatea dumneavoastra si sa nu va lasati manipulata si dominata de el.

Directorul

Este sotul care trateaza familia ca pe o companie si nu se simte bine daca nu da ordine si daca acestea nu sunt respectate intocmai. Mai mult, la fel ca la serviciu, obisnuieste sa controleze totul, chiar si mailurile sotiei sau copiilor.

Un asemenea comportament erodeaza complet independenta sotiei. Printre cele mai frecvente expresii sunt "Unde ai fost?" "Nu e bine asa, ar trebui sa ...", "Nu m-ai ascultat si uite ce a iesit" si bineinteles "E mai bine cum spun eu".

Sotii obsedati sa detina controlul trebuie obligati sa invete sa mai si cedeze. Cum? Greu de spus.

Perfectul

Barbatul perfect se considera invincibil si se asteapta in permanenta sa fie laudat si apreciat de cei din jur. Are o perere grozava despre el si considera ca greselile pe care le face sau defectele sale sunt lipsite de importanta.

Crede ca este cel mai bun la serviciu, are o inteligenta sclipitoare si este cel mai bun sot de pe lume.

Rezultatul? Modul in care vede realitatea este cu totul distorsionat, iar cel mai tare are de suferit propria sotie, care, in ochii lui, devine inferioara, urata si incapabila de ceva. Daca aceasta il infrunta este si mai rau, pentru ca sotul perfect neaga orice acuzatie care i se aduce, oricate argumente ar exista in acest sens.

Modul sau de comportament este complet distructiv pentru o relatie, deseori sotiile apeland la consilieri maritali pentru a face ca mariajul sa continue.

Invizibilul

Sotul invizibil intampina serioase probleme atunci cand este pus sa isi exteriorizeze sentimentele. Este un singuratic, evita contactele sociale. Prima impresie creata este ca e o persoana linistita, timita, un pic distanta, impasibila, impenetranta.

El nu permite ca discutiile in familie sa abordeze si probleme intime, de profunzime, iar conflictele il fac sa se retraga si mai mult in el insusi.

In acest caz, rolul sotiei este foarte important, pentru ca ea este cea care il poate incuraja si ajuta sa invete sa isi scoata la iveala sentimentele si emotiile. Dureaza mult, dar merita, daca aceasta isi doreste o relatie serioasa, nu de suprafata, cu sotul ei.

Baietelul

Vesnic copil, acest tip de sot are nevoie permanenta de "mamica" lui, chiar daca acest rol este jucat acum de sotie. Se asteapta ca ea sa ii stranga lucrurile, sa ii organizeze timpul si activitatile, sa ii aminteasca din cand in cand ce are de facut.

Este puturos, prefera ca sotia sa aduca mai multi bani in casa, nu investeste prea mult emotional in relatiile de familie si asteapta sa i se ofere, mai mult decat sa dea.

Daca aveti in casa un astfel de sot, sunteti sfatuite sa actionati la fel ca si in cazul copiilor. Dati-i responsabilitati si trageti-l la raspundere daca nu le duce la indeplinire. Nu mai strangeti lucrurile dupa el si nu ii mai puneti masa, cu riscul de a-l lasa nemancat cateva ceasuri. Pana la urma, barbatul din el se va trezi si isi va pune singur in farfurie.

In cazul in care aveti copii, repartizati-i si lui diverse sarcini legate de acestia. De asemenea, luati-i aliati pe cei mici, obisnuiti-i sa il atraga singuri in tot felul de activitati si sa imparta cu el propriile responsabilitati.

Concluzie

Bineinteles ca acestea sunt categoriile mari de soti, dar fiecare partenera de viata stie bine, mai ales dupa mai multi ani petrecuti impreuna, ca orice barbat are cate putin din toate caracteristile de mai sus, chiar daca poate fi incadrat in una dintre ele.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#relatii soti, #tipuri soti , #intalniri