Bunele maniere pentru masa de afaceri

Joi, 27 Mai 2010, ora 07:07
10286 citiri
Bunele maniere pentru masa de afaceri

Cand suntem intre rude si prieteni, cu totii ne simtim mai relaxati si sarim peste anumite reguli de eticheta. Insa atunci cand este vorba de ceva oficial, cum ar fi sa iei masa impreuna cu un potential client sau cu un partener de afaceri, trebuie sa respecti cat mai mult regulile de bune maniere.

Reuters.com iti arata cateva sfaturi care sa iti aduca mai multe sanse de succes.:

1. Pune servetelul in poala si niciodata agatat la gat, de camasa sau bluza. Stai drept si asigura-te ca nu invadezi cu coatele spatiul vecinului de masa. Nu tine coatele pe masa, mai ales cand mananci. Nu incepe sa mananci pana cand nu incep si ceilalti.

Pastreaza eticheta! Bunele maniere la masa

2. Pune tacamurile pe farfurie sau in castron in timp ce mananci. Nu gesticula niciodata tinand un cutit sau o furculita in mana, si nu fa zgomote puternice atunci cand le atingi de farfurie ca sa iei cate o gura de mancare. De asemenea, nu face zgomote atingand tacamurile de dinti.

In functie de ocazie, pe masa pot fi mai multe tipuri de tacamuri. Regulile de baza raman insa aceleasi: furculitele in stanga, lingurile si cutitele in dreapta. Incepi cu cele care sunt in exterior, rand pe rand, pentru fiecare fel servit.

3. Mananca intr-un ritm relaxat si incearca sa fii in rand cu colegii tai. Nu vorbi atunci cand ai mancare in gura, chiar daca simti ca ai ceva genial de spus.

4. Nu bea vinul prea repede si, in niciun caz, nu mai cere inca un pahar, decat daca ai o companie destul de familiara. Ai grija sa nu te ametesti. Nimic nu este mai neplacut, mai ales daca este vorba de o masa oficiala, decat un partener de conversatie mult prea bine dispus.

5. Nu musca direct din felia de paine, ci rupe cate o bucata pentru fiecare imbucatura. Nu rupe dinainte mai multe bucati. Daca ai unt in farfurie, fiecare bucata de paine va fi unsa exact inainte de a o baga in gura.

6. Atunci cand mananci supa, foloseste marginea lingurii pentru a o sorbi, fara insa a face zgomot. Dupa ce ai terminat, lasa lingura in bol, nu pe marginea farfuriei.

7. Sparanghelul trebuie prins de tulpina cu degetele pentru a fi mancat, insa asta doar in cazul in care este servit simplu, ca garnitura, fara alte sosuri puse peste el.

8. Spaghetele ar trebui mancate doar cu furculita, fara a te ajuta de lingura. Rasuceste furculita printre ele pana cand vezi ca nu au mai ramas bucati prea lungi agatate. De asemenea, nu le sorbi daca cumva s-au desfacut din furculita tocmai cand sa le bagi in gura.

Invata bunele maniere pentru un stil de viata sanatos

9. Pentru a manca un peste intreg incepi de la cap spre coada pe o parte, indepartezi coloana verterbrala, si apoi continui si cu cealalata parte. Oasele mici pot fi luate dintre buze cu degetele si puse pe marginea farfuriei.

10. Dupa ce ai terminat, pune furculita langa cutit, cu dintii in sus, in centrul farfuriei. Servetelul lasa-l langa farfurie, fara sa-l impachetezi. Si nu uita sa complimentezi bucatarul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#bune maniere masa afaceri, #bune maniere masa, #maniere afaceri , #intalniri