Bunele maniere la masa

Sambata, 23 Martie 2013, ora 16:03
35749 citiri
Bunele maniere la masa

Cand mananci cu alte persoane, indiferent daca mergi la restaurant sau esti invitat la cineva acasa, trebuie sa respecti o anumita eticheta.

In momentul in care esti la un dineu important si faci o gafa sau te trezesti in fata cu mai multe tacamuri este necesara cunoasterea etichetei pentru ca masa sa se desfasoare in bune conditii, potrivit Real Simple. N-ai vrea sa fii privit pe sub gene si nici sa se vorbeasca despre tine.

Cum te asezi la masa

In mod traditional, barbatul cedeaza locul aflat in centru, indiferent daca este o bancheta sau un scaun, femeii cu care ia masa. Daca iei masa cu cineva de acelasi sex, prima persoana care ajunge poate sa ia locul cel mai bun.

Cum folosesti servetul

Pune servetul pe genunchi atunci cand iei loc sau atunci cand vine bautura. Daca astepti sa vina mancarea, chelnerul nu va avea loc pentru a aseza farfuriile. Nu trebuie sa ai nicio retinere sa pui servetul la gat atunci cand mananci spaghete sau alte feluri de mancare care ar putea cadea pe haine.

Daca parasesti masa si nu ai terminat de mancat, impatureste usor servetul si pune-l pe masa, in stanga furculitei. Desi unele persoane recomanda ca servetul sa fie lasat pe scaun, astfel incat sa nu se afle la vedere, expertii spun ca nu este nevoie ca acestea sa fie ascunse, pentru ca scopul lor este oricum sa se murdareasca.

In plus, asezate pe scaune, le-ar putea murdari, atat pe acestea, cat si hainele. Asadar, dupa ce ai terminat de mancat, pune servetul pe masa.

Folosirea tacamurilor potrivite

Regula generala este sa pornesti din exterior si sa ajungi in interior pe masura ce masa progreseaza. Tacamurile asezate orizontal deasupra farfuriei sunt destinate desertului.

Daca ai mai multe tacamuri in fata, sfatul este sa folosesti ceea ce este functional. Daca ai dubii, gazdele ar trebui sa fie un punct de reper. Foloseste ceea ce folosesc si ele, te sfatuiesc expertii.

Daca la un restaurant ai tacamuri cu care nu stii ce sa faci si nu le vezi nicio utilitate este indicat sa nu le folosesti.

Plasarea adecvata a tacamurilor folosite

Dupa ce un tacam a fost murdarit, acesta nu mai ramane la masa. Daca faci o pauza in timpul mesei, pune tacamurile pe farfurie. Cand termini, plaseaza-le in pozitie diagonala pe farfurie. Lama cutitului trebuie sa fie indreptata spre farfurie, nu catre alta persoana de la masa, ceea ce ar indica un semn de agresiune.

Cum te raportezi la lucrurile de pe masa

Tine minte doua reguli simple: paharele tale se afla la dreapta, iar platoul cu paine este la stanga. Daca persoana de langa tine ti-a luat painea, nu o face sa se simta prost. O poti intreba diplomat: "S-ar putea sa ma insel, dar acela nu este platoul meu?" sau ii poti spune ca te bucuri sa imparti painea cu ea.

In plus, la un restaurant ii poti cere pur si simplu chelnerului sa mai aduca niste paine.

Indreptarea unei gafe

Daca purtarea ta stangace a fost subtila si nu ai murdarit hainele sau obiectele altor persoane cu mancare sau bautura, treci peste incident ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Daca versi ceva pe masa sau spargi vreun obiect, cere ajutor in mod discret, pentru a nu atrage atentia persoanelor de la alte mese.

Daca insa versi ceva pe o persoana de la masa, ofera-i un servetel, cere-ti scuze si plateste pentru curatarea hainelor. Acelasi lucru este indicat si pentru cazul in care versi ceva pe fata de masa a gazdei.

Conversatia in ceea ce priveste banii va avea loc in mod discret, dupa masa. In cazul in care persoana respectiva refuza sa ii platesti curatarea hainei sau a fetei de masa, ar fi dragut sa ii faci un cadou.

Servirea mancarii cu mana

Cu cat este vorba de o masa mai formala, cu atat este mai putin indicat sa mananci direct cu mana. In categoria alimentelor care pot fi consumate astfel intra painea, chipsurile, aperitivele, porumbul fiert pregatit pe gratar, sparanghelul (cel fiert putin si fara sos), puiul prajit (nu pieptul acestuia, insa), cartofii prajiti (daca nu ai mancat restul felurilor cu furculita si cutit) si taco (daca nu are umplutura).

In cazul in care gazda foloseste furculita, este indicat sa faci si tu acelasi lucru.

Manierele, atunci cand nu stai la o masa propriu-zisa

Este tentant sa crezi ca picnicurile si petrecerile nu implica anumite maniere, insa acest lucru este fals. Este vorba aici de politete, gratie si capacitatea de a-i face pe ceilalti sa se simta in largul lor. In plus, ai grija sa nu cada mancare sau bautura pe hainele celorlalti.

Respectarea etichetei amplifica orice experienta la masa, pentru ca astfel mananci mai incet si poti sa savurezi mult mai bine ceea ce ai in fata.

Sfaturi pentru conversatie

Cand esti intr-un restaurant trebuie sa ai grija sa nu faci prea multa galagie: poti sa razi tare, insa nu isteric sau in continuu, pentru ca ii vei deranja pe ceilalti de la mesele apropiate.

Daca cineva este aflat la o distanta prea mare fata de tine si e nevoie sa vorbesti puternic pentru a va auzi, este indicat sa astepti pana se termina masa pentru a conversa cu respectiva persoana. Nu este indicat sa vorbesti cu cineva aflat la distanta de tine pe deasupra persoanelor asezate in imediata apropiere.

Evita sa vorbesti numai cu o persoana, incearca sa acorzi aceeasi atentie tuturor celor langa care esti la masa. Si incearca sa atragi in conversatie persoanele care nu au cu cine sa vorbeasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#bunele maniere la masa, #cum mananci la restaurant, #eticheta masa formala, #ce faci la masa, #cum folosesti tacamuri masa , #stil