Avem o pasare vedeta: De ce s-a intors acvila Arlie mai devreme primavara asta Interviu

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 07:56
15671 citiri
Avem o pasare vedeta: De ce s-a intors acvila Arlie mai devreme primavara asta Interviu
Foto: Mihai Proca

In urma cu cateva zile, Societatea Ornitologica Romana a anuntat cu surle si trambite revenirea in tara a lui Arlie, o acvila tipatoare mica, echipata cu un transmitator. Arlie s-a intors in tara pentru a cuibari cu zece zile mai devreme decat anul trecut, dupa o calatorie de 24.876 km, in care a traversat trei continente si 20 de tari.

A fost cea mai timpurie revenire a acvilelor din aceasta specie, echipate cu emitatoare satelitare.

Romania pierde o mare comoara: Ce specii cunoscute de pasari dispar din tara noastra

Cateva dintre tarile prin care Arlie a trecut sunt: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia si Bulgaria. Pasarea a iernat in Namibia, in vestul Africii, aproape de tarmul Oceanului Atlantic, si si-a inceput migratia in 8 februarie.

Dar cine este Arlie si de ce a ales sa se intoarca mai repede in tara anul acesta? Ce ii ofera Romania lui Arlie si altor exemplare din aceasta specie ne-a spus intr-un interviu acordat Ziare.com Ovidiu Bufnila, purtator de cuvant al Societatii Ornitologice Romane.

De ce tocmai acvila tipatoare mica a fost echipata cu astfel de transmitatoare? Ce a stat in spatele unei astfel de decizii?

Montarea de emitatoare satelitare pe aceasta specie a fost doar una dintre actiunile multiple ale proiectului LIFE "Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania", un proiect la care au participat trei organizatii: Agentia de Protectia Mediului Sibiu, Grupul Milvus si Societatea Ornitologica Romana. Proiectul, in sine, doreste sa identifice rutele de migratie, zonele de hranire ale speciei, iar informatiile culese si cu ajutorul transmitatoarelor stau la baza unor noi masuri de conservare pentru acvilele tipatoare mici.

Site-ul oficial al proiectului este pomarina.ro, dar informatii gasiti si la acest link de pe pagina SOR.

E mai speciala aceasta specie de pasare? Ne puteti spune cateva dintre caracteristicile sale?

Cand vine vorba despre caracteristici - a fost nevoie ca toti colegii care au lucrat in proiect sa spuna foarte clar ca aceasta specie de acvila nu vaneaza gaini, gaste si rate din curtea oamenilor, data fiind aversiunea fata de pasarile de prada in mediul rural.

Ca dimensiuni, lungimea corpului este de 55 - 65 cm si greutatea medie cuprinsa intre 1.400 - 1.800 g. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 143 - 168 cm. Este o specie monogama, ce poate sa traiasca pana la 20 - 25 de ani, insa in mod obisnuit, din cauza pericolelor existente, traieste in medie 8 - 10 ani. Mortalitatea medie este de circa 35% pentru juvenili, 20% pentru pasarile imature si 5% pentru adulti.

E o specie solitara si teritoriala ce atinge maturitatea sexuala la 3 - 4 ani. Masculul este mult mai agresiv decat femela si manifesta un comportament teritorial fata de alti masculi. Cuibareste in copaci si se intoarce la acelasi cuib mai multi ani la rand. Cuibul este instalat la inaltimi cuprinse intre 4 si 29 m.

Puiul mai puternic il ataca de obicei pe cel mai slab, care nu supravietuieste din cauza inanitiei. Se hraneste prin utilizarea mai multor tehnici: planeaza la o inaltime de circa 100 m si coboara brusc dupa ce a localizat prada, pandind dintr-un loc inalt si mergand prin iarba.

Cati ani estimati ca are Arlie? Puteti vorbi de o personalitate in cazul sau?

Cand Arlie a fost prins si echipat cu transmitator s-a putut vedea doar ca este o pasare matura, nu si sexul sau (care nu e cunoscut nici in prezent - n. red). Dat fiind ca avea deja cuib, era clar ca are peste patru ani, varsta la care aceste acvile ating maturitatea sexuala.

Nu stim daca este vorba despre o personalitate aparte a lui, dar toate acvilele sunt pasari de prada, au personalitate puternica.

Cum a fost ales numele de Arlie?

Initial, numele pasarilor care erau echipate cu transmitator era ales de ornitologii care prindeau pasarea. Se folosea un nume care sa provina de la locul unde a fost prinsa pasarea - Narcis, de exemplu, isi avea numele de la Poiana Narciselor, in apropierea careia fusese prins.

La Arlie, am avut un mic concurs pe pagina noastra de Facebook, iar fanii paginii au propus mai multe nume. Arlie - in limba engleza veche - inseamna padure. Numele acesta a primit cele mai multe like-uri, iar "nasa" pasarii a primit un pachet cu produse promotionale realizate in cadrul proiectului.

De ce revine pentru cuibarit tocmai in Romania? Conditiile de aici nu sunt indeplinite in alta parte?

Acvilele sunt pasari fidele. Spuneam mai inainte ca revin mereu la acelasi cuib, asadar e greu sa isi aleaga o alta tara acum. In principiu, ca orice pasare, nu are pasaport si nu stie in ce tara se afla, ea vine aici pentru ca aici gaseste conditiile ideale de cuibarit si de hrana.

Nu inseamna ca acvilele tipatoare mici stau doar in Romania. Sunt raspandite in toata Europa centrala si de est. Chiar denumirea ei stiintifica (Aquila pomarina) se refera la regiunea Pomerania, care era cuprinsa intre Polonia si Germania.

Ce este special la Piemontul Fagarasului, locul in care cuibareste?

Piemontul Fagaraslui, acolo unde Arlie si alte acvile tipatoare mici au cuibul, este un loc unde au conditii bune de cuibarit si de hrana. Pentru a cuibari, pasarile rapitoare (in general) au nevoie de zone unde deranjul din partea oamenilor sa fie cat mai mic. Ca un exemplu, cea mai mare acvila europeana, codalbul, poate avea mai multe cuiburi si alege sa depuna ouale in cel care este cel mai ferit. Acvila tipatoare mica isi consolideaza an de an cuibul, ba chiar foloseste si crengi verzi pentru a-l camufla.

Cuibul ei este situat mereu in arbori inalti, departe de oameni, dar si in apropiere de pajisti unde poate vana soareci, soparle, serpi sau chiar insecte mai mari, cum sunt lacustele.

Ati anuntat ca anul acesta Arlie a revenit mai devreme in Romania. Aveti o explicatie pentru asta?

Nu avem o explicatie precisa pentru aceasta revenire foarte timpurie. Poate fi vorba despre un instinct al pasarii, care a plecat mai repede din Africa, poate fi vorba de o lipsa de hrana in teritoriile de iernare, poate fi vorba si despre efectele mai greu de vazut, dar existente, ale schimbarilor climatice.

Mai multe specii sosesc mai devreme din cartierele de iernare si incep sa plece inapoi mult mai tarziu. Acesta e un semn de incalzire globala, iar pasarile sunt un indicator foarte bun pentru sanatatea mediului.

Doar aceasta specie a fost dotata cu transmitator sau exista si altele din Romania monitorizate astfel? Daca da, despre ce specii este vorba si de ce au fost astfel echipate tocmai acestea?

SOR a avut mai multe specii pe care a montat emitatoare satelitare. S-a inceput cu berzele albe, pentru a le monitoriza migratia. Apoi, tot in cadrul unui proiect Life, am amplasat transmitatoare pe cea mai mare pasare din Romania - pelicanul cret (Pelecanus crispus). La ei am putut observa ce trasee folosesc iarna si am observat ca pleaca din Delta Dunarii si ca ierneaza pe lacuri si ostroave de-a lungul Dunarii si chiar si pe Valea Oltului.

Ultima specie echipata cu transmitator satelitar a fost gasca cu gat rosu, cea mai periclitata specie de gasca salbatica din lume. In principal, am montat transmitatoare pe pasari a caror stare de conservare este mult mai putin favorabila: pelicanii si gastele cu gat rosu, tocmai pentru ca datele obtinute ne ofera informatii despre viitoarele masuri de conservare care trebuie luate pentru aceste specii.

Cat costa un astfel de transmitator si care sunt datele pe care le ofera?

Un transmitator achizitionat in cadrul proiectului de conservare a acvilelor tipatoare mici a costat 3.343 de euro. Acest lucru se intampla in 2010, iar de atunci preturile au putut suferi modificari.

Ne ofera punctele GPS prin care acvila trece, adica directia pe care o urmeaza in migratie, precum si altitudinea la care a zburat. Astfel, putem realiza o harta foarte precisa a migratiei. In Romania putem vedea care sunt zonele preferate pentru hranire si putem cere masuri de protectie a acestor habitate, astfel incat specia sa beneficieze de ele.

Inteleg ca din 22 de acvile tipatoare mici, doar doua mai sunt "active". Planuiti sa montati transmitatoare si altora?

Proiectul nostru s-a incheiat in 2013. Din pacate, mai avem doar doua pasari cu transmitator si nu mai putem monta si pe altele. Nu inseamna ca nu vom mai avea astfel de actiuni pe viitor sau alte proiecte pentru alte specii de pasari salbatice din Romania.

Putem spune, insa, ca acvilele si-au facut datoria pana la capat: datele obtinute de la ele au fost folosite in Planul National de Actiune pentru aceasta specie. Mai mult, au ajuns chiar la nivel european, iar masuri de conservare la nivel de continent vor avea la baza datele transmise de acvilele din Romania.

Care este pasarea (in viata) cu cel mai "vechi" transmitator? Cand a fost acesta montat?

Arlie este ultimul venit in club, inaintea lui au mai fost si alte acvile, dar Erika este singura care mai are emitator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#acvila Arlie intors cuibarit, #pasari transmitator Romania, #pasari Romania, #acvila Arlie intors repede cuibarit, #acvile Romania , #animale