Arma secreta a lemurienilor cand vine vorba de imperechere

Marti, 21 Aprilie 2020, ora 07:0513587 citiri
Arma secreta a lemurienilor cand vine vorba de imperechere
Foto: Pexels

Ai spune ca toti lemurienii sunt la fel de dragalasi, iar masculii care ajung sa se imperechereze sunt ajutati mai mult de noroc, din moment ce infatisarea e aceeasi. Lucrurile nu stau deloc asa: masculii au o arma secreta, mai mult sau mai putin intensa si atractiva pentru femele.

La nivelul incheieturilor membrelor au niste glande care secreta un miros irezistibil pentru femele (cel putin in perioada in care acestea sunt deschise unui astfel de ritual). Tot ce trebuie sa faca masculii e sa-si frece incheieturile de alte zone ale corpului si sa inceapa dansul ritualic in preajma femelei. Vrajita, aceasta se apropie sa-l miroasa si stie deja tot ce trebuie despre masculul in speta: stare de sanatate, inclusiv a aparatului reproducator, teritoriu si chiar statut social.

Potrivit oamenilor de stiinta niponi, care au analizat specia ce traieste in Madagascar, mirosul emanat de aceste glande ale masculilor nu e deloc rau. Daca la alte animale dotate cu aceeasi arma, feromonii, mirosul e deranjant pentru nasul uman, in acest caz e vorba despre un iz floral si fructat, chiar placut, arata IFL Science.

Studiul realizat de specialisti de la Universitatea din Tokyo a aratat ca femelele sunt interesate de acest miros mai ales in perioada imperecherii. In plus, femelele care nu se mai pot reproduce sunt imune la acest iz, indiferent de sezon. Iar cel mai apetisant miros e emis de masculii tineri, cu o cantitate mai mare de feromoni.

S-a descoperit ca in acesti feromoni sunt trei substante: dodecanal, 12-methyltridecanal si tetradecanal. Daca doar una lipseste, femelele nu mai sunt deloc atrase de miros.

Citeste si Surpriza! Pentru prima oara au fost gasite mai multe colonii de termite, care infloresc in lipsa masculilor

A.P.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News