Adevarul despre dragoste, sex si dorinta

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 12:12
9258 citiri
Adevarul despre dragoste, sex si dorinta

Femeile adora barbatii puternici, dar nu foarte vorbareti. Barbatii se gandesc la sex la fiecare 7 secunde. Femeile vor barbati alfa, barbatii evita femeile de succes. Sunt doar cateva dintre sintagmele care se regasesc ca un refren invechit, care nu mai are niciun haz, in mai toate publicatiile pentru femei, dar chiar si pseudo-stiintifice.

Sa fie insa ele adevarate? Sa fie dragostea dictata doar de biologie sau inca mai putem crede in magia romantismului? De Dragobete, sarbatoare romaneasca, The Telegraph, publicatie straina de aceasta sarbatoare, ia cliseele de pe "piata" la analizat, cu ajutorul unor specialisti.

Rezultatele pot fi, de asemenea, contestate de alti specialisti sau cunoscatori ai ipotezelor prin prisma propriilor experiente, pentru ca subiectul este inca un teren destul de alunecos.

Barbatii prefera blondele

Fals. Recent, cercetatorii de la Universitatea Westminster au trimis o femeie in trei cluburi de noapte vopsita, pe rand, bruneta, blonda sau roscata, observand de fiecare data de cate ori era abordata de barbati.

Desi "blonda" a primit cele mai multe invitatii pe ringul de dans, bruneta a primit cele mai multe aprecieri cu privire la atractivitate si chiar inteligenta.

Ce-ar trebui sa intelegem din asta, mai ales daca vrem sa ne schimbam culoarea parului? In cele mai multe cercuri, indiferent de limba vorbita si de resursele banesti pentru a ne cumpara vopsea de par, cele mai multe dintre prezentele feminine sunt brunete. Statisticile arata ca 90% dintre femei au parul intunecat.

Iar intr-o masa intunecata, blondele ies in evidenta. Cu atat mai mult intr-un bar, in care lumina e adesea difuza.

In ceea ce priveste preferintele barbatilor, vei rade, dar adesea acestea sunt dictate mai degraba de moda decat de biologie. O starleta care face furori la un moment dat dicteaza si culoarea de par cautata si admirata de barbati - fie ca e vorba de Marilyn Monroe sau Jackie Kennedy.

Femeile prefera barbatii imbufnati

Adevarat. Te-ai intrebat vreodata de ce viata si sufletul petrecerii, barbat fiind, pleaca acasa singur? Asta se intampla deoarece femeile prefera barbatii care se incrunta, cel putin in comparatie cu cei care zambesc, dupa cum au demonstrat cercetatorii canadieni.

In cadrul unui experiment, unui grup de 1.000 de persoane, barbati si femei, li s-au aratat fotografii cu reprezentanti ai ambelor sexe oglindind stari de spirit diferite, cateva sute de poze. Subiectii au fost rugati sa noteze pozele in functie de dorinta sexuala pe care le-o induceau.

In mod interesant, barbatii care zambeau nu au fost considerati atractivi de catre femei. Ce le-a atras insa pe acestea s-a dovedit a fi mandria - reprezentata de un piept iesit in afara, o barbie pronuntata, o privire foarte hotarata, usor agresiva. Barbatii, in schimb, s-au aratat atrasi de femeile care pareau fericite si deloc incitati de cele mandre si increzatoare.

Mirosul conteaza

Adevarat. In folclorul suedez, ca cineva sa se indragosteasca de tine trebuie sa porti la subtioara un mar, timp de o zi, dupa care sa i-l daruiesti persoanei respective. Ar putea fi un sambure de adevar in acest comportament aparent ciudat.

Dupa cum explica Dr. Peter Brennan, expert in domeniul olfactiv la Universitatea Bristol, e greu de intuit la ce foloseste mirosul puternic emanat de aceasta parte a corpului. La ce altceva decat pentru a trimite semnale sexuale, mai precis.

O alta cercetare realizata la Universitatea din New Mexico a aratat ca in perioadele lor cele mai fertile, femeile prefera, deloc intamplator, mirosul barbatilor cu trasaturi simetrice.

Barbatii se gandesc mai des la sex decat femeile

Adevarat. Toate studiile pe aceasta tema au aratat ca barbatii se gandesc mai mult la sex si au relatii extraconjugale mai mult decat femeile. Dar toate acestea sunt explicabile din punct de vedere ale evolutiei, o sarcina si statutul de mama avand nevoie sa fie indelung si bine planificate, implicand si o alegere grijulie a partenerului.

Insa de aici si pana la a afirma ca barbatii se gandesc la sex la fiecare 7 secunde e drum lung si aproape nimeni nu-l face. O cercetare recent realizata la Universitatea Ohio a aratat ca, in medie, barbatii tineri se gandesc la sex o data la 40 de minute (la fel de des ca si la mancare). In ceea ce priveste femeile, media e de un astfel de gand la 90 de minute.

Simetria - puternic afrodiziac

Adevarat. Cel putin pana la un punct. In urma cu ceva vreme, zoologii suedezi au descoperit ca exista o legatura stransa intre puterea de atractie a unei bufnite-mascul si simetria desenului de pe penajul sau. La fel ca si in cazul oamenilor, lipsa de simetrie este asociata cu mutatiile.

Unii oameni de stiinta sunt atat de convinsi de adevarul acestei ipoteze incat au numarat de cate ori femeile au ajuns la orgasm cu barbati cu trasaturi simetrice sau mai putin simetrice, concluzia argumentand aceasta afirmatie.

Femeile prefera barbatii inalti, masculini

Adevarat. Ce face ca un barbat sa fie dorit? Gusturile difera, mai putin in ceea ce priveste inaltimea. Studiile, indiferent in ce parte a lumii au fost realizate, au aratat ca femeile prefera barbatii mai inalti decat media (sau macar mai inalti decat ele). Nu se stie daca aceasta preferinta tine de cultura sau este genetica. Insa idealul legat de frumusetea masculina este adesea cel opus cand ne gandim la fel feminin.

Multe cercetari au aratat ca o barbie puternica ajuta, la fel si un maxilar proeminent. Si barbatii cu trasaturi mai feminine (semn ca nivelul testosteronului nu este foarte ridicat) sunt alesi de femei, mai ales atunci cand acestea cauta un partener pe termen lung.

Contrastele se atrag

Fals. E un mit cu ceva vechime, potrivit caruia dragostea loveste cand se intalnesc doua persoane cu temperamente, interese si venind din culturi diferite. E adevarat, pot iesi ceva scantei, insa atunci cand ne alegem un partener pe termen lung optam, de obicei, pentru ceea ce stim deja, cunoscutul.

O cercetare realizata la Universitatea Cornell pe 1.000 de persoane, una dintre multele pe aceasta tema, a aratat ca voluntarii si-au cautat potentiali parteneri din cei aflati in aceeasi "liga" - egali ca inteligenta, nivel de atractivitate si statut.

Practic, suntem atrasi de cei care ne plac, ne simpatizeaza, explica psihologul Robin Gilmour, de la Universitatea Lancaster. Iar acestia se dovedesc a fi, deloc intamplator, asemeni noua.

Dragostea, dictata de hormoni

Adevarat. Iubirea, spun oamenii de stiinta, vine in trei stadii: dorinta fizica, atractie profunda, caldura si atasament. Iar toate etapele sunt dictate de hormoni. Pentru dorinta fizica trebuie sa multumim testosteronului, atat ca barbati, cat si ca femei, in cazul carora conteaza insa si estrogenul. Legatura care se formeaza si atractia durabila sunt urmari, printre altele, ale serotoninei si dopaminei, care ne ajuta sa ne simtim mai calmi si ne reduc anxietatea.

In ceea ce priveste atasamentul, aici intervine oxitocina si vasopresina, care maresc increderea in celalalt si incurajeaza intarirea relatiei.

Barbatii nu sunt deloc atrasi de femeile de succes

Fals. Aparitia femeilor alfa este una dintre trasaturile care au aparut pe neasteptate in societatea moderna. Cu un secol in urma, femeile inteligente si capabile erau frustrate de legi si conventii care le tineau departe de profesiile pe care le-ar fi imbratisat, nefiind vazute nici ca partenere de dorit. Acum, aceste femei se pot afirma pe toate fronturile. Daca acum 50 de ani barbatii medici luau de sotii asistente, acum se pot casatori cu femei-medic.

Iar poate cel mai graitor exemplu este in Sillicon Valley, unde femeile au patruns in numar foarte mare.

Familiaritatea ucide dorinta

Fals. Cei mai multi sunt de parere ca romantismul nu poate supravietui mai multe zeci de ani din moment ce se instaleaza familiaritatea. Insa in urma cu trei ani, o cercetare realizata la Universitatea Rutgers a aratat ca activitatea creierului in cazul persoanelor care erau in relatii (fericite) de multa vreme (peste 20 de ani) era aceeasi ca si in cazul cuplurilor abia formate, unde dragostea era la inceput.

E vorba de activitatea in niste regiuni specifice, a unor neuroni raspunzatori de emotiile intense. Au existat, insa, si niste diferente interesante: in timp ce euforia a ramas, activitatea in zonele care raspund de obsesii si anxietate s-a diminuat in timp, fiind inlocuita de cea in zone raspunzatoare pentru starea de calm.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#dragoste stiinta, #iubire hormoni, #atractie hormoni sexuali, #dragoste chimie, #preferinte barbati femei, #femei preferinte studii, #atractivitate studii , #cuplu