6 tipuri de vinuri romanesti pe care orice cunoscator le apreciaza

Advertorial
Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 14:11
16842 citiri
6 tipuri de vinuri romanesti pe care orice cunoscator le apreciaza
Sursa foto: Shutterstock.com

Un celebru poet elen pe nume Euripide spunea ca "Acolo unde nu exista vin, nu exista dragoste". Din fericire, insa, romanii se pot mandri cu cele mai apreciate si mai aromate vinuri. In momentul de fata, Romania este unul dintre cei mai importanti producatori de vin din Europa, preturile avantajoase si calitatea de necontestat fiind unul din principalele motive pentru care vinurile romanesti se afla deja in paharele multor europeni. Iata, in cele ce urmeaza, 6 tipuri de vinuri romanesti pe care orice cunoscator de vinuri le apreciaza!

1. Feteasca Neagra, unul dintre cele mai apreciate soiuri de vin

Feteasca Neagra este un soi romanesc de struguri de culoare neagra. Acest soi romanesc este cultivat in podgoriile intregii tari, din el obtinandu-se atat vinuri rosii, cat si vinuri roze. Feteasca Neagra: Cuvee Guy de Poix 2015 a obtinut 92 de puncte in lista cu vinuri premiate de Gault&Millau, o companie franceza renumita. Feteasca Neagra poate fi intalnita la crame renumite de vinuri precum Cotnari, Domeniul Bogdan sau Domeniile Averesti.

2. Negru de Dragasani, un alt vin romanesc apreciat de cunoscatori

Negru de Dragasani este un soi de struguri negri, obtinur din incrucisarea soiurilor Negru vartos cu Saperavi. Din acest soi de struguri se obtine un vin cu o culoare rosie intensa si note de fructe de padure si cirese amare. Price Stirbey Rezerva Negru de Dragasani 2016 si Via Marchizului Negru de Dragasani 2016 au obtinut 90 de puncte in lista Gault&Millau pentru cel mai bun vin rosu din soiuri locale.

3. Feteasca Regala, un soi romanesc aparte

Feteasca Regala este un soi de struguri albi, raspandit in toate podgoriile tarii noastre. Acesti struguri au o aroma placuta si o pulpa zemoasa, ce pot fi simtite pe deplin savurand vinul sec sau demisec ce poarta acelasi nume. Exista numeroase sortimente de Feteasca Regala ce sunt servite la crame renumite precum Gramma, Jidvei, Villa Vinea sau Avincis.

4. Feteasca Alba, unul dintre cele mai vechi soiuri romanesti

Feteasca Alba este, fara doar si poate, unul dintre cele mai importante si vechi soiuri romanesti. Din acesti struguri se obtin atat vinuri albe seci, cat si demiseci, acestea avand un continut echilibrat de alcool. Cele mai bune sortimente de Feteasca Alba le poti regasi la crame precum Aramic, Jidvei, Gramma, Cotnari sau Villa Vinea.

5. Grasa de Cotnari, un sortiment romanesc popular

Grasa de Cotnari este un alt soi romanesc de struguri, cultivat de cateva secole pe teritoriul Romaniei. Strugurii sunt recoltati de regula mai tarziu, obtinandu-se din acestia un vin dulce, ideal pentru desert. Cramele Cotnari cu siguranta au o intreaga gama de sortimente ale acestui tip de vin deosebit, dintre care mentionam Colocviu la Moscova - Grasa de Cotnari.

6. Tamaioasa Romaneasca, un soi aromat de struguri

Tamaioasa Romaneasca se numara printre cele mai aromate, dar si cele mai vechi sortimente de struguri cultivate pe teritoriul Romaniei. Din aceste soiuri de struguri se obtine vinul alb, dulce, intalnit la cramele podgoriilor Cotnari, Dealu Mare, Husi, Murfatlar.

Toate aceste sortimente de vinuri romanesti au reusit sa satisfaca gusturile unora dintre cei mai apreciati somelieri, iar acest lucru spune multe despre aroma si gustul vinurilor romanesti. Degusta-le si tu!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#vin, #vinuri romanesti , #stiri life style