Cum a fost anulată o amendă de 50.000 de lei primită de Lidl pentru „practici comerciale înșelătoare”

Sambata, 29 Octombrie 2022, ora 03:17
6270 citiri
Cum a fost anulată o amendă de 50.000 de lei primită de Lidl pentru „practici comerciale înșelătoare”
Lidl a obținut în instanță anularea unei amenzi de 50.000 de lei FOTO Lidl.ro

O amendă de 50.000 de lei, primită de Lidl de la Protecția Consumatorului, a fost anulată de Judecătoria Reghin după ce compania de retail a contestat în instanță o parte a unui proces-verbal întocmit de ANPC. Sentința Judecătoriei Reghin nu este definitivă.

Un control tematic, realizat de Protecția Consumatorului la un magazin Lidl din Reghin, s-a finalizat cu o amendă de 94.000 de lei. Pentru o parte din sumă, 44.000 de lei, Lidl și-a asumat vina, dar o parte a procesului-verbal de contravenție, care vizează sancțiuni de 50.000 de lei, a fost contestată în instanță.

În procesul de la Judecătoria Reghin, lanțul de supermarketuri a arătat că a fost sancționat pentru că:

- a expus la comercializare bere Peroni la preț promoțional 3+1 gratis, la preț de 18.95 lei, calculat incorect, față de prețul de 18.70 lei, cât ar fi trebuit să fie cel redus.

- a comercializat bere Skol la pachet promoțional 5+1 gratis fără să existe la comercializare produsul individual pentru verificarea corectitudinii promoției.

- a afișat etichete roșii, similare celor de reduceri, pe care scrie „Stoc Limitat”, făcându-i pe clienți să creadă că beneficiază de reducere

Apărarea Lidl

În proces, Lidl s-a apărat arătând că „comportamentul său de utiliza sintagma stoc limitat nu este unul înșelător, iar modalitatea de comercializare a produsului bere Skol în ambalaj colectiv 5+1 gratis este modalitatea producătorului de a-și comercializa bunul, produsul fiind oferit spre vânzare în forma de ambalare aleasă de producător”.

În cazul prețului berii Peroni, 3+1 gratis, despre care ANPC a spus că prețul afișat este cu 25 de bani mai mic decât cel real, Lidl a arătat că prețul afișat este cel corect.

Decizia instanței

Judecătoria Reghin a admis cererea Lidl și a anulat procesul-verbal pentru toate cele trei capete de acuzare. În privința prețului berii Peroni, judecătorul a concluzionat că prețul a fost corect calculate. Referitor la Berea Skol, vândută în pachet de 5+1, instanța a stabilit că apărarea companiei este corectă și „modalitatea de comercializare a produsului bere Skol în ambalaj colectiv 5+1 gratis este modalitatea producătorului de a-și comercializa bunul, produsul fiind oferit spre vânzare în forma de ambalare aleasă de producător”.

În privința etichetei „Stoc Limitat”, judecătorul a admis că în cazul un consumator mediu (rezonabil informat, atent și precaut) „evidenţierea preţului pe 1/3 din pagină, în parte de jos, în contextul ofertei de stoc limitat este de natură a sugera disponibilitatea în magazin, într-o anumită perioadă a acelui produs, la preţul afişat şi nu un preţ mai atractiv decât preţul uzitat în restul perioadei în care acesta se comercializează”.

„Prin raportare la un consumator informat, atent şi precaut această modalitate de afişare, aşa cum am precizat mai sus, nu este în măsură să atragă în sarcina petentei săvârşirea acestei fapte contravenţionale”, a explicat judecătorul, care tăiat din amenda de 94.000 de lei primită de Lidl de la ANPC suma de 50.000 de lei.

Sentința Judecătoriei Reghin nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
O persoană care a mâncatat semințe și, apoi, a aruncat cojile pe jos a fost identificată de oamenii legii și amendată cu 1000 de lei, la Aiud. Folosindu-se de camerele de supraveghere din...
Motivul pentru care Neymar e mai bogat cu 3 milioane de dolari
Motivul pentru care Neymar e mai bogat cu 3 milioane de dolari
Un tribunal brazilian a suspendat o amendă de aproximativ trei milioane de dolari impusă starului mondial al fotbalului Neymar Junior pentru că a construit fără autorizaţie un lac artificial...
#Lidl, #amenda, #instanta, #sentinta, #anulare proces verbal , #justitie