De ce-l asculta DIICOT-ul pe prietenul Lidiei Buble. Bărbatul lucra pentru oameni de afaceri pregătiți să înșele Armata Română

Vineri, 21 Octombrie 2022, ora 21:30 11196 citiri
Lidia Buble, agățată fără să știe într-una dintre cele mai complicate dosare penale FOTO Facebook/Lidia Buble

Cântăreața Lidia Buble a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT în data de 11 noiembrie 2021, sub acuzația de dare de mită.

Dosarul a fost deschis după ce artista a fost oprită de un echipaj de la Poliția Rutieră București, în timpul unui control de rutină din perioada restricțiilor impuse de pandemie.

Știind că anterior urcării la volan consumase alcool și nici nu avea la ea declarația pe propria răspundere care să justifice ieșirea din casă după miezul nopții, artista s-a temut ca polițistul să nu o amendeze, oferind mită 900 de lei pentru a scăpa doar cu un avertisment.

În timpul negocierilor cu polițiștii, Lidia Buble și-a sunat un prieten pentru a-i cere sfatul în legătură cu suma de bani care ar fi fost suficientă pentru a scăpa astfel de necaz. Prietenul apelat a fost Ștefan Dragoș Presură, un individ angajat al oamenilor de afaceri Cristian Berendel şi Dan Florin Berendel, anchetați de DIICOT Ploiești în dosarul privind kerosenul de proastă calitate vândut Armatei Române.

Procurorii anti mafia din Ploiești îi cercetau încă din noiembrie 2020 pe frații Berendel, dar și pe alte persoane cu atribuții de control în firmele acestora. Pe lista suspecților se afla și Ștefan Presură, prietenul sunat de Lidia Buble, în noaptea în care a fost oprită de polițiștii de la Rutieră.

Faptul că procurorii DIICOT Ploiești erau în căutare de informații despre afacerile dubioase dintre firmele familiei Berendel și MAPN, nu i-a determinat să ignore dialogul relevant dintre Lidia Buble și prietenul ei, interceptat în dosarul ”Kerosen”.

”Pe parcursul urmăririi penale, până la momentul efectuării percheziţiilor domiciliare, în cauză au fost autorizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi măsuri de supraveghere tehnică, inclusiv interceptări de convorbiri telefonice”, se arată în rechizitoriu, iar printre persoanele vizate de aceste măsuri a fost și amicul artistei, din câte se pare fost director financiar într-una dintre firmele implicate în afacerea ”Kerosen”, coordonată de unul dintre frații Berendel.

”Plezneşte-l cu două sute de euro”

Așa au ajuns procurorii să asculte discuția purtată între Lidia Buble și Ștefan Presură în noaptea în care artista îi cerea ajutorul pentru a scăpa de amendă, dar și de alcooltest. Bărbatul a fost cel care a sfătuit-o să le ofere agenților de la rutieră o sumă de bani și să evite pe cât posibil să facă testul pentru alcoolemie.

„... dacă vrei să ţi-l faci ... ăăă... prieten şi să-ţi dea ponturi, gen... plezneşte-l cu două sute de euro, şi cu asta basta. Da? Dacă... ca să...”, este unul dintre sfaturile primite de artistă de la amicul contactat telefonic.

În acea noapte, Lidia a avut mai multe convorbiri telefonice cu Presură, iar în timpul uneia dintre ele îi explica bărbatului că a fost nevoită se meargă acasă pentru că nu avea bani numerar la ea, iar polițiștii au însoțit-o până la apartement. Aici se pare că unul dintre agenți i-ar fi făcut avansuri.

” (…) avea vrăjeală în el, efectiv...deci...ăsta cred...că nu știu ce se aștepta....adică ...el...Doamne, niciodată nu mi s-o întâmplat așa ceva. Efectiv, deci se dădea la mine la modul ăla nesimțit, și-mi zicea: “Zicem…ce să..ce să facem domnișoara?” “Dă-mi amendă, cum ce să faci?” “Păi...știți, că între două mii cinci sute și nu știu cât....amenda...” Zic: “O.k. dă-mi amendă! Muream de sete, ce vrei să fac? Dă-mi amendă!”” Păi da....nu știu cum să facem, că nu amendă nu v-aș da, poate ne...ăăă...calculăm altfel. “ Și zic:” Aaa! Păi zi așa! Ce vrei, bani? Vii după mine până acasă, ce să fac? N-am nimic la mine!

Vezi că era pus pe combinație, dacă ți-am zis! Doamne ferește, “Deci …îți las număru’ meu, dacă ai nevoie vreodată, să...” “Nu e nevoie, mulțumesc mult de tot... “ “Nu nu, că uite...poate na! Acuma, cred că nimic nu e întâmplător! Dacă tot ne-am întâlnit....poate că așa a fost să fie, dacă mai faceți prostii....”, sunt explicațiile date de Lidia prietenului, la telefon, fără să știe că acesta este interceptat.

În timpul anchetei, polițistul a explicat că a însoțit-o pe Lidia Buble doar pentru că își dorea un compact disc ”cu muzica și semnătura artistei”.

Lidia Buble, Ștefan Presură și cei doi polițiști implicați, Constantin Marius Miulescu și Reznicsek Elena Daniela, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT în 19 noiembrie 2021, dosarul aflându-se pe rolul Tribunalului București în faza de judecată de fond. Acuzațiile sunt de dare și luare de mită, respectiv instigare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News