Financial Times: Ce se întâmplă când adepți ai teoriilor conspiraționiste ajung să conducă cele mai mari puteri

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 22:57
3376 citiri
Financial Times: Ce se întâmplă când adepți ai teoriilor conspiraționiste ajung să conducă cele mai mari puteri
Fostul președinte al SUA, Donald Trump și liderul de la Kremlin, Donald Trump/ FOTO: CNN

Fanteziile paranoice ale lui Vladimir Putin și ale altor lideri sporesc pericolele pentru întreaga lume. În actuala eră a globalizării, la teoriile conspiraționiste sunt receptivi în mod special liderii naționaliști extremiști, care văd forțe străine obscure în spatele oricărui eșec ori umilințe suferite de țara lor. Pe măsură ce lucrurile se înrăutățesc, tendința naturală a unui astfel de lider este să insiste și mai abitir, pretinzând că dezastrul creat de măsurile sale este o nouă probă care validează conspirația inițială, explică Financial Times, dând și alte exemple de lideri cu teorii fanteziste, începând cu fostul președinte american Donald Trump și încheind cu actuala câștigătoare a alegerilor din Italia, Georgia Meloni.

„Obișnuiam să credem că teoriile conspirației sunt refugiul celor fără putere și al celor needucați. Dar, în actuala eră a globalizării, la teoriile conspiraționiste sunt receptivi în mod special liderii naționaliști extremiști, care văd forțe străine obscure în spatele oricărui eșec ori umilințe suferite de țara lor. Pe măsură ce lucrurile se înrăutățesc, tendința naturală a unui astfel de lider este să insiste și mai abitir, pretinzând că dezastrul creat de măsurile sale este o nouă probă care validează conspirația inițială“, scrie editorialistul Gideon Rachman în „Financial Times“.

Vladimir Putin, cel mai periculos conspiraționist

Cel mai periculos adept al teoriei conspirației dintre toți este Vladimir Putin, care amenință lumea cu război nuclear.

Discursul său de săptămâna trecută, care a anunțat anexarea ilegală a unor părți ale Ucrainei, a fost plin de idei conspirative. „ Occidentul nu vrea să fim liberi; vor să fim o colonie... Vor să ne fure,” a spus liderul de la Kremlin.

Cu ocazii anterioare, Putin și consilierii săi cheie au făcut referire la teoria conspirației „miliardului de aur”. Potrivit acesteia, Occidentul a decis că lumea are suficiente resurse pentru a hrăni un miliard de oameni – și, prin urmare, intenționează să distrugă Rusia și să-i fure resursele. Săptămâna trecută, el a susținut că țările occidentale au abandonat religia și au îmbrățișat „satanismul”.

Este din ce în ce mai evident că Putin crede de fapt în multe dintre teoriile conspirației pe care le furnizează. O viziune profund conspirativă asupra lumii i-a determinat acțiunile de ani de zile. El a insistat în mod repetat că „revoluțiile de colorate” din Ucraina și Georgia nu au fost mișcări democratice spontane, ci „lovituri de stat” produse de serviciile secrete occidentale. În mod tragic, imaginația bolnavă a lui Putin a declanșat un război inutil, brutal și din ce în ce mai periculos.

Putin însă este periculos în mod unic, atrage atenția FT, invocând și afirmații făcute în urmă cu câțiva ani de cancelarul german Angela Merkel, cum că a pierdut contactul cu realitatea și trăiește „pe altă lume”. Partea tragică e că imaginația bolnavă a lui Putin a dezlănțuit acum un război inutil, brutal și tot mai periculos.

Putin este periculos, dar nu este singurul președinte care este și un adept al teoriilor conspirației. În timp ce se confruntă cu posibilitatea pierderii unui al doilea mandat prezidențial, liderul Braziliei, Jair Bolsonaro, promovează ideea unei vaste conspirații de stânga pentru a-i fura alegerile.

El a acceptat, de asemenea, teoria nedovedită conform căreia virusul COVID-19 a fost fabricat într-un laborator.

Giorgiei Meloni îi plac teoriile conspirației

Și Giorgiei Meloni, care se așteaptă să fie următorul prim-ministru al Italiei, îi plac teoriile conspirației. Ea a cochetat cu teoria „marelui înlocuitor” – care susține că există un plan, pus la cale de finanțatorii de elită, de a dilua cultura creștină a Europei prin promovarea imigrației. Scopul final, susține teoria, este de a transforma europenii în „sclavi” și consumatori fără minte, dezbrăcați de identitățile lor naționale și de gen.

Meloni – la fel ca Trump și Viktor Orban în Ungaria – a sugerat că figura cheie care lucrează împotriva țării sale este finanțatorul și filantropul evreu, George Soros, în vârstă de 92 de ani.

„Când ești sclav, acționezi în interesul lui Soros”, a declarat ea.

Un alt lider puternic care îl acuză pe Soros de toate relele este Recep Tayyip Erdogan. Președintele Turciei dă vina adesea pentru problemele economice ale țării sale nu pe propriile sale greșeli, ci pe un misterios „lobby al ratei dobânzilor” care se presupune că vrea să impună dobânzi de cămătărie oamenilor obișnuiți.

Ascensiunea lui Trump a spulberat orice iluzie că democrațiile puternice din Occident sunt imune la acest gen de lucruri. Fostul și probabil viitorul președinte și-a lansat cariera politică promovând minciuna că Barack Obama nu s-a născut în SUA și au avea dreptul să candideze la funcția supremă în stat.

Fuga de realitate

De atunci, a fost un promotor prolific al teoriilor conspirației. Acest lucru a culminat cu insistența sa că alegerile prezidențiale din 2020 i-au fost furate.

Teoriile conspirației au existat de secole, încă din epoca arderii vrăjitoarelor și înainte. Dar, în epoca globalizării, acestea sunt favorizate în mod special de naționaliștii extremiști, care văd forțe străine întunecate ascunzându-se în spatele fiecărui eșec.

„O retragere în astfel de teorii implică o fugă de realitate, care invită apoi la noi dezastre. Presiunea evenimentelor poate face chiar și factorii de decizie raționali în mod normal să recurgă la pătura de confort a teoriilor conspirației. În apogeul crizei euro, am întâlnit factori de decizie din UE care cochetau cu ideea că totul a fost cauzat de fonduri speculative, în colaborare cu „Financial Times“, scrie Gideon Rachman.

Acum, că este rândul Marii Britanii să treacă prin criza financiară, unii comentatori de dreapta din Marea Britanie suspectează o conspirație străină pentru a deraia Brexitul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
Fostul și posibil viitorul președinte american dă vina pe Ucraina pentru propriile eșecuri politice. În condițiile în care aliații republicani ai lui Trump din Congresul SUA blochează...
#lideri, #Vladimir Putin, #Donald Trump, #teorii ale conspiratiei, #Georgia Meloni, #Jair Bolsonaro, #George Soros , #stiri internationale