Cine este "Adi de la Brad", guru arestat după mărturiile adeptelor. Le promitea femeilor „evoluţia spirituală” şi privilegii în comunitate în schimbul favorurilor sexuale

Vineri, 27 Mai 2022, ora 15:21 12271 citiri
Ardelean Fărcaș FOTO arhiva personală

Un bărbat de 59 de ani, liderul unei comunităţi spirituale din localitatea Dumbrava de Sus, lângă municipiul Brad, judeţul Hunedoara, a fost arestat preventiv pentru şantaj, viol, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi. Un număr de 23 de copii au fost evaluaţi de DGASPC.

După apariţia în spaţiul public a unor informaţii privind comiterea unor infracţiuni contra libertatii persoanei şi infracţiunii contra integrităţii sexuale, poliţiştii au făcut percheziţii la Asociaţia Culturală ”Copiii Soarelui”.

"La data de 26.04.2022, Poliţia Municipiului Brad a fost sesizată cu privire la apariţia în spaţiul public a unor informaţii cu privire la comiterea de infracţiuni contra libertăţii persoanei şi infracţiunii contra integrităţii sexuale, ce ar fi fost săvârşite în cadrul unei comunităţi (având statut de „asociaţie culturală”) dintr-o comună din apropierea municipiului Brad.

În urma activităţilor investigative efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit că autoproclamatul lider spiritual al comunităţii, un bărbat în vârstă de 59 de ani, a pus bazele unei comunităţi în care locuiesc diferite persoane, sub pretextul că slujesc „emancipării spirituale” (în relaţie cu persoanele de sex feminin, bărbatul este bănuit că ar fi comis, în mod repetat, fapte de hărţuire sexuală şi de viol).

Totodată, acesta ar fi împiedicat accesul la învăţământul general obligatoriu al minorilor care trăiesc în cadrul comunităţii, aceştia nefiind înscrişi la nici una dintre unităţile de învăţământ ale statului roman”, transmite IPJ Hunedoara.

Cine este "Adi de la Brad"

Gurul „Copiilor Soarelui”, pe nume Ardelean Farcaş este un fost miner cu studii liceale. A înfiinţat în 1997 „Centrul de meditaţie Vipassana” de la Dumbrava de sus (comuna Ribiţa), condus de asociaţia sa, Copiii Soarelui.

Susține că deţine tehnica respiraţiei pe care a învăţat-o de la mama sa și că pragul taberei din vârf de munte i-a fost călcat de oameni importanţi, dornici să experimenteze tehnicile sale de meditaţie.

„Vin la mine politicieni, poliţişti, ziarişi şi preoţi. Toţi vor să participe la curs. Mulţi renunţă pentru că este foarte greu. Spre exemplu, în cele 10 zile cât durează cursul este interzisă orice formă de comunicare. Eu îi purific. Îi învăţ să se cunoască pe ei însuţi. Cine mă ascultă şi stăpâneşte tehnica va trăi sute de ani”, afirma acesta pentru adevarul.ro.

Acuzațiile aduse de foştii discipoli

În luna aprilie 2022, într-un articol publicat de „Scena 9”, jurnalista Delia Marinescu a reclamat abuzuri la care Ardelean Farcaş i-ar fi supus pe unii dintre cursanţi.

„Foştii membri îl acuză pe Adi de la Brad de abuz sexual, abuz emoţional, exploatare prin muncă, izolarea de propriile familii, constrângerea de a nu merge la medic, de a trece copiii pe numele lui şi a nu-i trimite la şcoală. Şi în primul material documentasem abuzurile emoţionale ale liderului, care le indica oamenilor când au voie să facă sex sau să mănânce, care le recomanda să apeleze la obiectele şi poţiunile create într-un laborator improvizat în loc să meargă la medic şi care includea teorii ale conspiraţiei în meditaţie”, informa publicaţia „Scena 9”.

Abuzurile la care erau supuse femeile

Una dintre tinere s-a alăturat comunităţii înfiinţate de Ardelean Farcaş în 2004, când avea 24 de ani.

„Tânăra îi spunea lui Adi de la Brad taica, pentru că era mult mai în vârstă decât ea şi pentru că îl vedea ca pe un părinte spiritual. Taica, însă, o hărţuia sexual. Îi punea mâna pe sâni şi pe fund fără voia ei şi o şantaja minţind-o că afecţiunea ginecologică pe care o avea se va înrăutăţi dacă nu va face sex cu el. În paralel, mai multe femei din comunitate o presau să se culce cu el, pentru că doar aşa se va vindeca, va evolua şi se va curăţa de karmă, la fel ca ele.

La fel ca ceilalţi membri care munceau pe gratis în agricultură şi în întreţinerea centrului de meditaţie, Cristina era dependentă financiar şi emoţional în totalitate de Adi.

Astfel, s-a simţit constrânsă să întreţină relaţii sexuale cu el ani la rând. Astăzi le numeşte „violuri consimţite”.

Mai mulţi foşti membri susţin că Adi de la Brad le promite femeilor „evoluţia spirituală” şi unele privilegii în comunitate în schimbul contactului sexual”, relatează autoarea articolului din „Scena 9”.

Bărbatul a negat acuzaţiile de abuz sexual. „E incorect ce s-a spus. Nu e adevărat şi cine o spus să vină în faţă cu toţi oamenii, de faţă cu toţi. Minciunile astea îs grave, minciunile astea cineva o să suporte consecinţele. (...) Măi, la mine acasă dacă vrei să respecţi o disciplină o respecţi, dacă nu, sigur te vei răzbuna pe mine”, informa jurnalista de la „Scena 9”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News