Un „băiat deștept” din IT, pe cale să scape de pușcărie după un trafic de influență de 1,6 milioane de euro. Ionel Zota, samsar de licențe Microsoft, intră și el la prescripție

Marti, 04 Aprilie 2023, ora 22:06
4065 citiri
Un „băiat deștept” din IT, pe cale să scape de pușcărie după un trafic de influență de 1,6 milioane de euro. Ionel Zota, samsar de licențe Microsoft, intră și el la prescripție
Ionel Zota a „făcut” 1,6 milioane de euro din trafic de influență și a primit pe fond 3 ani cu executare. FOTO: Ionuț Mureșan

Ionel Zota, unul dintre „băieții deștepți” din IT care a făcut 1,6 milioane de euro din afaceri cu statul, se judecă pe rolul Curții de Apel București joi, 6 aprilie, pentru a scăpa de pedeapsa de 3 ani cu executare pe care a primit-o la instanța ierarhic inferioară pentru trafic de influență. Între momentul condamnării pe fond și judecata în apel, Curtea Constituțională și Înalta Curte au dat „reset” legislației penale cu privire prescripția specială, așa că IT-istul are toate șansele să scape nepedepsit.

Ionel Zota este un consultat IT, fost angajat Microsoft, care se folosea de relațiile lui în acest sector de activitate pentru a-i ajuta pe afaceriști să se „lipească” de contracte cu statul, în schimbul unor comisioane de 12-20% din valoarea acestor contracte. Una dintre aceste licitații a fost cea organizată de SC Electrica SA pentru reînnoirea licențelor de software.

„Ca o consecință a desfășurării activității ilicite în intervalul octombrie 2009-februarie 2013, foloasele pecuniare obținute de inculpat au fost în cuantum total de 6.973.315,72 lei, echivalentul a 1.633.111,73 euro, reprezentând sumele de bani efectiv primite din partea unora dintre cumpărătorii de influență”, rețin procurorii DNA.

Dacă respectivele firme nu îndeplineau condițiile de participare la licitații, Ionel Zota le propunea afaceriștilor să subcontracteze serviciile respective cu firmele indicate de el.

De câștigarea licitațiilor Zota le spunea afaceriștilor că se vor ocupa persoane cu funcții de conducere în PDL, pe a căror sprijin puteau să conteze, asigurâdu-i că numirile la „conducerea marilor companii/societăţi se face doar cu susţinere politică”.

Martor: „Mi-a comunicat că beneficiază de sprijinul unor persoane din conducerea PDL”

Iată ce a relatat unul dintre martorii audiați pe parcursul procesului:

  • „Pe Pughin Eduard l-am cunoscut în perioada 2007 – 2008, în cadrul unor întâlniri organizate de firma Microsoft, acesta fiind reprezentant al firmei (…) SRL, la rândul ei partener Microsoft.
  • În cursul lunii noiembrie 2009, prin intermediul acestuia l-am cunoscut pe Zota Ionel, persoană ce mi-a fost recomandată drept fost angajat Microsoft ce avea cunoştinţe în ceea ce priveşte încheierea şi derularea de către instituţiile publice şi alte societăţi comerciale a contractelor având ca obiect achiziţia de licenţe Microsft, de tip „EA” (Enterprise Agreement).
  • Pughin Eduard mi-a spus că a fost coleg de facultate cu Zota Ionel. Zota Ionel mi-a spus că doreşte să discutăm anumite oportunităţi de afaceri din domeniul IT.
  • Zota Ionel mi-a mai spus că este interesat în cooptarea unui partener serios, de preferință având statut de LAR (Large Account Reseller), în scopul derulării unor afaceri de prelungire a licențelor Microsoft cu SC Electrica Serv SA și SC Electrica SA.
  • Totodată, Zota Ionel mi-a comunicat că prin intermediul secretarului de stat (…) din Ministerul Economiei are o influență determinantă asupra conducerii SC Electrica SA, respectiv asupra directorului (…), respectiv asupra directorului (…). Din discuţiile purtate am înţeles că are posibilitatea să influenţeze aceşti directori astfel încât societăţile pe care le conduc să încheie şi să deruleze contractele de licenţiere Microsoft cu firma pe care o va indica el.
  • De asemenea, Zota Ionel mi-a mai comunicat că derularea acestor afaceri beneficiază de „sprijinul” unor persoane din conducerea PDL – partid din care făceau parte şi cei doi directori – şi că persoanele respective asiguraseră numirea în funcţiile exercitate a celor doi directori şi aveau posibilitatea de a-i determina să încheie contractele aşa cum spun ei.
  • Cu prilejul discuţiilor ulterioare, Zota Ionel mi-a detaliat în amănunt afacerile ce urmau a fi încheiate cu cele două societăţi sus-menţionate, din punct de vedere al prestaţiilor, al preţurilor, al modului de obţinere a respectivelor contracte (direct sau prin participarea la licitaţie publică), al profitului net, etc.
  • Zota Ionel mi-a comunicat că, în situaţia în care doresc să furnizez respectivele licenţe/servicii societăţilor indicate – SC Electrica SA și SC Electrica Serv SA – condiţia esenţială va fi aceea ca o parte din profit să îi fie remis.
  • Am discutat ca firma Q Net International SRL să oprească un profit de maxim 10%, iar diferenţa de circa 12 – 14% să fie remisă lui Zota Ionel pentru el şi persoanele care îl susţineau în demersurile pe care le efectua pentru atribuirea acestor contracte. Eu i-am spus că nu pot efectua plăţi decât prin cont şi numai în baza unor contracte comerciale. În aceste condiţii, Zota Ionel mi-a spus că îmi va indica firmele cu care trebuie să închei contracte pentru remiterea comisionului pretins.
  • Zota Ionel mi-a spus că o parte din bani îi rămân lui, iar diferenţa o împarte către persoanele cu putere de decizie din zona executivă. I-am spus că nu mă interesează cine este implicat în aceste afaceri şi nici ce urmează sa facă cu restul de profit, atâta timp cât eu şi SC Q Net International SRL vom desfăşura o activitate legală”, a susținut unul dintre martori.

Condamnat la 3 ani de pușcărie și cu banii sub sechestru extins

Pe data de 06.12.2021 Tribunalul București l-a condamnat pe Ionel Zota la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, iar apelul declarat de IT-ist împotriva hotărârii dispuse pe fond se va judeca la Curtea de Apel București pe data de 06.04.2023.

  • Condamnă pe inculpatul Zota Ionel la pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (patru acte materiale).
  • Confiscă de la inculpatul Zota Ionel suma totală de 6.973.315,72 lei.
  • Menţine măsurile asiguratorii dispuse prin ordonanţa nr.14/P/2018 din data de 12.03.2019 a DNA, asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatului Zota Ionel, în vederea confiscării prin echivalent până la concurenţa sumei de 6.973.315,72 lei cu privire la care s-a dispus confiscarea specială.
  • Pronunţată azi, 06.12.2021, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în încheierea de ședință a tribunalului.

Instanța: Responsabilizarea inculpatului, posibilă numai la închisoare

În motivarea deciziei de condamnare, judecătorul fondului notează următoarele:

  • Pentru existența infracțiunii de trafic de influență din perspectiva tipicității sale sunt lipsite de relevanță juridică inexistența unei influențe reale și directe asupra funcționarului competent să realizeze actul de serviciu ce prezintă interes (cât timp se creează aparența acesteia – Decizia ICCJ nr. 3420/25.06.2007), neobținerea în totalitate a foloaselor patrimoniale pretinse, neîndeplinirea în mod complet a promisiunilor de intervenție, precum şi lipsa de identitate între autorul infracțiunii și beneficiarul direct al foloaselor necuvenite.
  • De asemenea nu interesează dacă intervenția s-a produs ori nu, şi nici momentul în care aceasta s-a realizat raportat la momentul săvârșirii uneia din acțiunile ce constituie elementul material al infracțiunii, deoarece producerea intervenției nu este o condiție pentru existența traficului de influență.
  • Pe de altă parte actul pentru care se promite intervenţia trebuie să intre în atribuţiile de serviciu ale funcţionarului (să fie de competenţa acestuia), individualizat nu neapărat prin nume, cât mai ales prin indicarea calităţii, a funcţiei şi autorităţii, respectiv a instituţiei având competenţa de a îndeplini un act în legătură cu atribuţiile de serviciu.
  • În legătură cu calitatea de denunţător a unora dintre martori, Tribunalul relevă că aceasta în sine nu poate exclude sau diminua valoarea probatorie a declaraţiilor date în cursul urmăririi penale, în condiţiile în care martorii au cunoştinţă de obiectul probaţiunii, au menţinut la instanţă cele precizate anterior, iar aspectele relevate de aceştia apar ca fiind concludente în măsura în care declaraţiile se coroborează atât între ele cât şi cu celelalte mijloace de probă de la dosar, neexistând dubii asupra obiectivităţii şi sincerităţii martorilor.
  • Față de aspectele reţinute mai sus, având în vedere gravitatea concretă a infracţiunii deduse judecăţii, modalitatea efectivă de comitere a faptei, cuantumul ridicat al foloaselor necuvenite obținute de inculpat, circumstanţele sale personale, toate coroborat cu necesitatea responsabilizării inculpatului şi îndreptării acestuia, în vederea atingerii scopului educativ şi preventiv al pedepsei, Tribunalul va aplica o pedeapsă cu închisoarea, în raport de limitele de pedeapsă prevăzute de lege.
  • Față de aceleaşi considerente Tribunalul apreciază că nu se impune reţinerea de circumstanţe atenuate în beneficiul inculpatului.
  • Astfel, Tribunalul apreciază că în cauză se impune aplicarea față de inculpatul Zota Ionel a unei pedepse cu închisoarea peste minimul special prevăzut de lege, respectiv de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (4 acte materiale). Această pedeapsă este aptă să atingă scopul preventiv şi punitiv al sancţiunii penale și proporțională cu gravitatea faptei și periculozitatea inculpatului”, se arată în motivarea instanței de fond.

Între data condamnării în primă instanță a lui Ionel Zota și data judecării cauzei în apel au intervenit, însă, deciziile CCR și ICCJ pe tema prescripţiei, așa că este foarte probabil ca IT-istul să scape nepedepsit, având în vedere că faptele lui sunt din 2009-2013.

Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Procurorii DNA au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar şi restricţiile impuse iniţial preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova Iulian Dumitrescu, fost...
Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Un bărbat din Butani, județul Bihor, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și la plata de daune morale în valoare de 5.000 de euro, după ce a agresat un jandarm chemat să-l calmeze...
#licente Microsoft, #trafic de influenta, #condamnare inchisoare, #prescriptie, #CCR, #ICCJ, #DNA , #justitie