Judecătoarea Lia Savonea, față în față cu șeful CSM, alături de care a semnat o motivare scandaloasă. Șefa Curții de Apel vrea să promoveze la Înalta Curte

Marti, 21 Martie 2023, ora 03:00
6224 citiri
Judecătoarea Lia Savonea, față în față cu șeful CSM, alături de care a semnat o motivare scandaloasă. Șefa Curții de Apel vrea să promoveze la Înalta Curte
Judecătoarea Lia Savonea, pe vremea când era șefă a CSM. FOTO: Ionuț Mureșan

Președintele Curții de Apel București Lia Savonea susține marți, 21 martie, interviul în fața Consiliului Superior al Magistraturii pentru un post de judecător al Secției Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Fosta șefă a CSM va fi față în față, la interviu, cu actualul președinte al Consiliului, Daniel Grădinaru, fostul ei coleg de complet alături de care, în 2015, l-a scăpat de pușcărie pe un bărbat care și-a abuzat sexual nepoata.

CSM a dat publicității luni, 20 martie, lista magistraților care vor susține marți interviurile în fața CSM pentru posturile vacante de la Înalta Curte, printre ei numărându-se și „candidatul 1015”, mai exact Lia Savonea, care vizează un post de judecător la Secția Penală.

Numele Liei Savonea este unul controversat, legat de scandalurile din justiție pe vremea guvernării PSD. Pe vremea când era șefa CSM, Lia Savonea a pus umărul la înlăturarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA, s-a exprimat favorabil modificărilor aduse Legilor Justiției.

Ultimul scandal în care a fost implicată Lia Savonea nu este legat activitatea ei în fruntea CSM, ci de cea de judecător al Curții de Apel București. Este vorba despre motivarea unei decizii de condamnare a unui bărbat de 41 de ani la o pedeapsă cu suspendare, după ce acesta și-a abuzat sexual nepoata, o fată de 13 ani.

Decizia a fost pronunțată de Lia Sanovea în calitate de președinte de complet, pe data de 13 mai 2015, alături de Daniel Grădinaru – atunci judecător, în prezent șeful CSM, adică cel în fața căruia doamna susține, marți, interviul pentru a accede la Înalta Curte.

Surse judiciare au declarat pentru Ziare.com că Lia Savonea ar viza, pe viitor, conducerea Înaltei Curți, mai precis urmărește să îi ia locul actualei șefe, Corina Alina Corbu. Acesta a fost realeasă în funcția de președinte al ICCJ pentru încă 3 ani, începând cu 16 septembrie 2022. Dar, pentru a câștiga șefia ICCJ în 2025, Lia Savonea trebuie mai întâi să ajungă acolo ca judecător, în prezent acesta fiind șefa Curții de Apel București.

Ce au scris Savonea și Grădinaru în decizia care a scandalizat opinia publică

Iată extrase din motivarea semnată judecătorii Lia Savonea și Daniel în 2015, prin care i-au dat 8 luni de închisoare cu suspendare unui bărbat de 41 de ani pentru infracţiunea de act sexual cu un minor, respectiv cu nepoata lui, o fată de 13 ani:

  • Reținând că inculpatul a recunoscut, atât în faza urmăririi penale cât și în faza de judecată că a întreținut raport sexual oral cu partea vătămată, folosindu-se de limbă pentru penetrarea vaginală a persoanei vătămate și constatând că inculpatul și-a însușit în totalitate materialul probator administrat în faza urmăririi penale coroborat cu declarațiile inculpatului de recunoaștere a faptei astfel cum a fost prezentată în actul de sesizare al instanței, combinat cu circumstanțele reale ale faptei (mod de săvârșire/consecințe/rezonanță socială) și cele personale ale inculpatului (inculpat – primar, căsătorit, tată a 4 copii, atitudine sinceră, de recunoaștere a faptei), a aplicat (n.r. – instanța de fond) pedeapsa închisorii (…) a cărei executare a suspendat-o sub supraveghere.
  • În ceea ce privește pedeapsa aplicată, Curtea constată că cuantumul acesteia relevă pe deplin gravitatea faptei și periculozitatea infractorului (…).
  • Este adevărat că fapta pentru care inculpatul a fost condamnat prezintă o anumită gravitate și urmare a comiterii acesteia dezvoltarea psiho-socială a persoanei vătămate ar putea fi afectată în mod negativ, însă Curtea reține, în egală măsură, împrejurarea că persoana vătămată (n.r. – fata de 13 ani) nu a înțeles să inițieze vreun demers împotriva comportamentului avut de inculpat, minora neaducând la cunoștința părinților cele petrecute, fapta fiind relevată abia în urma sesizărilor formulate organelor de poliție cu ocazia dispariției acesteia de la domiciliu din octombrie (…) când s-a mutat cu concubinul său.
  • Punând în balanță toate aceste aspecte, instanța de control judiciar apreciază că aplicarea pedepsei de 8 luni închisoare – minimum special prevăzut de lege la care s-a ajuns urmare a reducerii cu o treime a pedepsei conform (n.r. – recunoașterii faptei), noile limite fiind de la 8 luni la 3 ani și 4 luni – este în măsură să releve o evaluare plural a tuturor criteriilor prevăzute de lege și, totodată, să conducă la atingerea prevenției generale și speciale, apreciindu-se în egală măsură că regimul sancționator astfel stabilit este proporțional cu fapta comisă, așa încât o majorare a cuantumului acesteia apare ca fiind nelegală câtă vreme criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 din noul Cod penal se regăsesc în pedeapsa aplicată.
  • Totodată, în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, se apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă și, chiar și fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, fiind însă necesară supravegherea conduitei acestuia pentru o perioadă determinată”, notau în motivarea judecătorii Lia Savonea și Daniel Grădinaru.

Stelian Ion despre Savonea: „Nu a avut pic de empatie, vrea acum la ICCJ”

Motivarea semnată de judecătorii Lia Savonea și Daniel Gădinaru a fost dată publicității de fostul ministru al Justiției, Stelian Ion:

„Înțelegeți? Deci copila de 13 ani are și ea partea ei de vină că a fost abuzată de degeneratul ăla, care era și unchiul ei. De ce nu a chemat, domnule, poliția? De ce nu le-a spus nici măcar părinților? Înseamnă că … fapta nu e chiar atât de gravă precum pare, fiind un act sexual „consimțit”, iar o pedeapsă de 8 luni cu suspendare e ok, numai bună să-l îndrepte pe abuzator. Precizarea din hotărâre, că inculpatul s-a dus la victima minoră „după ce consumase băuturi alcoolice la un bar din localitate”, nu a atras atenția, că doar actul era „consimțit”. Judecătorul acesta, care nu a înțeles nimic din trauma prin care a trecut acel copil, care nu a avut pic de empatie pentru victimă, vrea să promoveze acum la ICCJ, judecător suprem”, scria Stelian Ion pe Facebook.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Lia Savonea, #Consiliul Superior al Magistraturii, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #promovare judecatori Inalta Curte, #interviu, #abuz sexual minori , #justitie