Continua razboiul Savonea - Birchall: CSM acuza Ministerul Justitiei ca ii limiteaza accesul la Raportul MCV, declarat document secret

Sambata, 19 Octombrie 2019, ora 12:27
4695 citiri
Continua razboiul Savonea - Birchall: CSM acuza Ministerul Justitiei ca ii limiteaza accesul la Raportul MCV, declarat document secret
Foto: Ziare.com Arhiva

Dupa nenumarate dispute publice in ultimele saptamani, razboiul dintre Lia Savonea, sefa CSM si Ana Birchall, ministrul Justitiei, continua cu un nou subiect: Raportul MCV.

Intr-un comunicat de presa emis sambata, CSM acuza Ministerul Justitiei ca a decis in mod nejustificat clasificarea ca document secret a Raportului MCV si ca a acordat un termen mult prea scurt pentru consultarea acestuia si formularea de concluzii.

Ana Birchall anunta ca saptamana viitoare va fi publicat urmatorul raport MCV

"In cursul serii de 18 octombrie 2019, ora 20:16, a fost transmisa presedintelui si vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, de catre Ministerul Justitiei, prin intermediul corespondentei electronice, solicitarea ca pana la data de 19 octombrie 2019, ora 12:00 un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat sa participe la sediul ministerului la intalnirea organizata in scopul dezbaterii Raportului MCV pentru anul 2019.

Ministerul Justitiei a informat prin aceeasi corespondenta ca raportul are regimul unui document clasificat si poate fi consultat numai la sediul ministerului, iar participantii la intalnirea organizata trebuie sa fie autorizati pentru a avea acces la informatii clasificate", se arata in comunicatul CSM.

Solicitarea este considerata fara precedent si inadmisibila, iar Ministerul Justitiei este acuzat ca ar fi apelat la o "modalitate de lucru prin care se urmareste excluderea Consiliului din procedura formularii observatiilor cu privire la concluziile raportului".

"Precizam ca este fara precedent si inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constitutionale ale Consiliului ca Raportul MCV sa poata fi consultat de catre membri in regimul unui document clasificat si intr-o perioada atat de scurta, aspect ce conduce la imposibilitatea exercitarii atributiilor de catre membrii care nu au acces la informatii clasificate.

Clasificarea Raportului MCV in regimul unui document secret, desi acesta poate avea cel mult caracterului unui document nepublic, conduce catre presupunerea rezonabila ca acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor conditiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate.

Acordarea unui termen de cateva ore pentru desemnarea unui reprezentant al Consiliului in vederea participarii la dezbaterea Raportului MCV, cunoscute fiind prevederile legale ce stabilesc modul de intrunire al membrilor Consiliului si cvorumul necesar desfasurarii lucrarilor, reprezinta in fapt o modalitate de lucru prin care se urmareste excluderea Consiliului din procedura formularii observatiilor cu privire la concluziile raportului si naste o legitima ingrijorarea cu privire la modalitatea de abordare, analiza si gestionarea a celorlalte aspecte esentiale pentru functionarea justitiei utilizata de Ministerul Justitiei".

In comunicat se solicita prelungirea termenului de consultare a documentului si declasificarea acestuia din regimul de document secret.

"Consiliul Superior al Magistraturii solicita, in mod public, transmiterea prin intermediul Ministerului Justitiei, in calitate de punct de contact in cadrul MCV, a solicitarii de prelungire a termenului acordat la o saptamana si declasificarea documentului pentru garantarea accesului la informatie al tuturor membrilor Consiliului, in vederea formularii observatiilor solicitate in acord cu principiile statuate prin Decizia de Instituire a MCV pentru Romania si Bulgaria emisa in anul 2006", se mai arata in comunicat.

Disputa legata de raportul MCV se adauga mai multor subiecte in disputa intre Mnisterul Justitiei si CSM.

Conflictul Savonea-Birchall la CCR: Pana in 30 octombrie se depun punctele de vedere

Ce contine sesizarea Liei Savonea la CCR impotriva Anei Birchall: SS, cazul Caracal si foaia de parcurs de la americani

Birchall ii scrie din nou Liei Savonea si ii arata ca CSM risca sa nu aiba sediu in viitorul Cartier al Justitiei

Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#CSM Raport MCV Ministerul Jutitiei, #Raport MCV document secret , #CSM