Un deputat USR cere Agenției Naționale de Integritate să verifice averea judecătoarei Lia Savonea, fosta șefă a CSM

Duminica, 18 Decembrie 2022, ora 14:06
6470 citiri
Un deputat USR cere Agenției Naționale de Integritate să verifice averea judecătoarei Lia Savonea, fosta șefă a CSM
Deputatul USR Mihai Badea îi cere ANI să verifice averea judecătoarei Liei Savonea FOTO Facebook/Mihai Badea

Deputatul Mihai Badea îi cere Agenției Naționale de Integritate să verifice averea fostei șefe a CSM, judecătoarea Lia Savonea.

„S-a lăsat o tăcere apăsătoare în Justiție după dezvăluirile făcute de cele două judecătoare de la Curtea de Apel București, care soluționau dosare grele de corupție și au fost excluse din magistratură. Judecătoarele Daniela Panioglu și Alina Guluțanu, cu vechime de 25 de ani și respectiv 15 ani în magistratură, fac acuzații grave cu privire la ce se întâmplă, în acest moment, în instanțele din România”, susține deputatul Mihai Badea.

Parlamentarul USR susține că „în ultimii 6 ani, mass-media a dezvăluit abuzurile făcute în Justiție, atât de Inspecția Judiciară, cât și de fosta Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), înlocuită cu Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC)”.

„Este vorba de anchete deschise împotriva unor magistrați incomozi, desființate în instanță, sau acțiuni disciplinare anulate de Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceste abuzuri care au avut loc în interiorul sistemului judiciar au fost încurajate și susținute de o parte din membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Chiar dacă o parte din cei responsabili pentru aceste abuzuri s-au pensionat în ultimul an, suntem datori să facem lumină și să arătăm cine sunt vinovații pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple niciodată.

Să vă spun ce voi face pentru început. Am citit că judecătoarele Daniela Panioglu și Alina Guluțanu au făcut un apel la Agenția Națională de Integritate (ANI) și cer o soluție față de cercetările începute în urmă cu 3 ani privind averea Liei Savonea, membru al CSM „pe final de mandat și în plină ascensiune profesională”.

Voi trimite o interpelare la ANI și voi cere să mi se comunice dacă această cercetare a fost soluționată, dacă a fost verificat raportul dintre veniturile și cheltuielile familiei Savonea, toate tranzacțiile imobiliare și sursa veniturile, când a fost soluționată verificarea și care a fost rezultatul acesteia”, a anunțat deputatul USR, pe Facebook.

Secţia pentru judecători a CSM a decis joi, 15 decembrie, excluderea din magistratură a două judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti.

Este vorba despre Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu, care l-au condamnat la şase ani închisoare pentru corupţie pe Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS.

Membrii CSM care au luat această decizie îşi termină mandatul la începutul anului viitor.

Cele două judecătoare au fost cercetate disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru că, printre altele, au dezvăluit în motivarea de condamnare a fostului şef al CNAS faptul că doi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa au încercat să îl ajute pe Lucian Duţă să scape de acuzaţii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
Consiliul Superior al Magistraturii a amânat miercuri, 17 aprilie, decizia în cazul judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Inspecţia Judiciară solicitase suspendarea acesteia...
Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută miercuri sesizarea făcută de Inspecţia Judiciară privind suspendarea...
#Lia Savonea CSM, #judecatoare, #excludere, #Agentia Nationala de Integritate , #politica interna