Olguta Vasilescu: Extremistii maghiari pregatesc emiterea unei monede pentru asa-zisul Tinut Secuiesc

Vineri, 26 August 2011, ora 18:49
2332 citiri

Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a declarat, vineri, la Craiova, ca in judetele Harghita, Covasna, Mures "extremistii maghiari se pregatesc sa emita o moneda, denumita SIC, care sa ruleze strict in asa-zisul Tinut Secuiesc".

Olguta Vasilescu sustine ca "foarte multi oficiali maghiari" recunosc ca au in vedere infiintarea bancii Siculorum Bes-Bank ce ar urma sa emita moneda si ale carei baze se vor pune, "probabil", sambata, 27 august, la Tusnad, unde se vor intalni mai multi investitori si politicieni maghiari, la invitatia primarului acestei localitati.

"In judetele Harghita, Covasna, Mures, extremistii maghiari se pregatesc sa emita o moneda care sa ruleze strict in acest asa-zis Tinut Secuiesc. Din pacate, nici presa nu a dat prea mare atentie acestui subiect, pe care eu l-am lansat de aproape o saptamana si care i-a parut probabil incredibil.

Asta pana ieri, cand foarte multi oficiali maghiari au inceput sa recunoasca faptul ca au in vedere infiintarea unei banci care ar urma sa se numeasca Siculorum Bes-Bank, denumire ce vine de la Tinutul Secuiesc, care ar urma sa emita un SIC, un fel de fila CEC care sa fie folosita de investitorii maghiari in tranzactii, urmand ca apoi sa se bata moneda care sa se numeasca tot SIC si care sa circule in cele trei judete, in paralel cu leul romanesc", a spus Olguta Vasilescu, intr-o conferinta de presa.

Senatorul PSD a apreciat ca emiterea altei monede care sa circule in paralel cu leul romanesc reprezinta un atac direct la adresa suveranitatii statului roman si a criticat dur Guvernul Boc, pentru lipsa de atitudine in acest caz.

"Este un atac direct la adresa suveranitatii statului roman, pentru ca moneda nationala este unul dintre elementele de suveranitate ale unui stat (...). Din pacate, nu avem niciun fel de reactie din partea Guvernului Romaniei, nu stiu ce asteapta Guvernul. (...) Atrag atentia asupra unui fapt foarte grav si deocamdata domnul Boc accepta postura de pres si nu are niciun fel de reactie si asteapta, probabil, sa se intample acest eveniment ca sa nu mai poata face nimic", a mai spus Vasilescu.

Olguta Vasilescu sustine ca Executivul ar fi dorit sa existe un document oficial prin care sa se stipuleze existenta Tinutului Secuiesc, motiv pentru care intr-o hotarare de guvern era mentionata aceasta denumire.

"Am fost tot prima care a sesizat faptul ca Guvernul Romaniei a recunoscut, printr-o hotarare de guvern, este vorba de Hotararea 402/2011, (...) existenta Tinutului Secuiesc. (...) Sigur ca am atacat aceasta hotarare de guvern in instanta, iar la vremea respectiva Guvernul a facut recurs, ceea ce inseamna ca voia neaparat un act oficial prin care sa se stipuleze existenta acestui asa-zis Tinut Secuiesc si, pana cand nu s-a declansat un scandal national, nu au abrogat aceasta hotarare de guvern", a afirmat Lia Olguta Vasilescu.

Potrivit acesteia, primarul localitatii Tusnad a lansat, pentru sambata, 3.000 de invitatii pentru a pune bazele bancii Siculorum Bes-Bank. "Probabil ca maine (sambata - n.r.) se vor intalni la Tusnad, la invitatia primarului acestei localitati, care a lansat circa 3.000 de invitatii catre investitori maghiari, catre politicieni maghiari care urmeaza sa puna bazele acestei banci. Este vorba si de Eltes Zoltan Imre, presedintele organizatiei Erdelyi Ero, pe care au vrut sa o transforme in partid politic, dar nu s-a putut din cauza lipsei de adepti, dar s-au aliat repede la Partidul Civic Maghiar. Dupa cum stiti, partidul respectiv are legatura cu Laszlo Tokes", a afirmat senatorul PSD.

Primarul din Baile Tusnad, Albert Tibor, a respins categoric, vineri, orice legatura cu Eltes Zoltan Imre, barbatul din localitatea Tusnad Sat, care intentioneaza sa infiinteze o banca locala si sa emita o bancnota.

Albert Tibor a declarat ca Eltes Zoltan Imre l-a contactat pentru a inchiria o sala la un han din Baile Tusnad, detinut de primar, si, chiar daca initial i-a dat acceptul, ulterior a decis sa anuleze rezervarea, sustinand ca barbatul se foloseste de numele sau.

"Eu nu am nicio legatura cu banca sau ce vor ei sa faca. Acest om se foloseste de numele meu. Initial am fost de acord sa-i inchiriez o sala pentru o conferinta, dar apoi i-am retras rezervarea si l-am alungat dupa ce am vazut ca numele meu este asociat cu aceasta initiativa. Va rog sa specificati clar ca se foloseste de mine si ca nu am legatura cu el", a declarat Albert Tibor.

La randul sau, Eltes Zoltan Imre a declarat ca infiintarea bancii locale ar urma sa aiba loc in a doua jumatate a lunii septembrie si nu in data de 27 august, asa cum s-a vehiculat in presa.

In ultimele saptamani, in presa locala de limba maghiara, dar si in presa centrala, au aparut informatii potrivit carora Eltes Zoltan Imre ar intentiona sa infiinteze o banca locala, care ar urma sa emita si o bancnota, intitulata SIC, ce va fi batuta la o banca din Elvetia. Eltes Zoltan Imre spune ca a studiat sistemul bancar din Ungaria, unde exista banci locale si ca a infiintat si un partid care sa lupte pentru viitorul Transilvaniei.

Fiul fotbalist al Dianei Șoșoacă a fost dat afară de o rivală politică
Fiul fotbalist al Dianei Șoșoacă a fost dat afară de o rivală politică
Diana Șoșoacă, unul dintre cei mai controversați oameni politici, acuză că fiul ei, Andrei Georgescu, a fost dat afară de la ACSO Filiași la ordinul actualului primar din Craiova, Lia...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Olguta Vasilescu, #Tinutul Secuiesc, #moneda SIC , #stiri Lia Olguta Vasilescu