Modificari in acordarea ajutoarelor pentru persoanele cu handicap. Copiii nu mai trebuie sa mearga anual la evaluare

Vineri, 30 Iunie 2017, ora 19:50
7935 citiri
Modificari in acordarea ajutoarelor pentru persoanele cu handicap. Copiii nu mai trebuie sa mearga anual la evaluare
Foto: Facebook/Lia Olguta Vasilescu

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, vineri seara, ca Guvernul a aprobat o Ordonante de Urgenta care contine prevederi ce privesc persoanele cu dizabilitati si familiile acestora.

Astfel, Guvernul a apropbat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr. 448/2006, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

"Au fost facute modificari foarte urgente. E vorba de copiii care au nevoie de ingrijiri si care nu vor mai trebui sa se prezinte periodic la comisiile de evaluare. Ati prezentat situatii in care o data la un an, desi erau copii cu cancer sau fara picioare sau cu SIDA, erau tarati la comisie ca sa se constate ca boala era incurabila", a spus ministrul la Romania TV.

Practic, dupa ce se elibereaza certificatul de handicap, copiii se mai prezinta la comisie la 18 ani. "Nu vor mai trebui sa treaba prin acest calvar", a punctat ministrul.

Intr-un comunciat de presa remis Ziare.com, Guvernul explica ca este vorba despre copiii cu handicap grav care beneficiaza de ingrijiri paliative.

"Masura a fost adoptata in contextul in care mass-media a relatat, de-a lungul timpului, in repetate randuri, despre cozile care se formau la comisiile de evaluare si conditiile in care copiii cu handicap grav si insotitorii acestora erau nevoiti sa astepte ore sau chiar zile in sir, pentru reinnoirea certificatului de handicap", anunta Guvernul.

O alta masura luata in sedinta de Guvern de vineri vizeaza persoanele cu dizabilitati. Acestea urmeaza sa primeasca din oficiu prestatia sociala fara sa mai fie nevoie sa mearga sa depuna actele. Masura a fost luata, a spus Guvernul, pentru ca unele persoane nu stiau ca trebuia sa depuna o cerere speciala pentru primi prestatia sociala, dupa obtinerea certificatului cu handicap.

"Noile prevederi stabilesc faptul ca prestatia sociala se acorda automat, dupa obtinerea certificatului de incadrare in grad de handicap, nemaifiind necesara depunerea unei cereri, asa cum prevedea varianta veche a legii.

Nu in ultimul rand, masura este una de debirocratizare, astfel incat sa se evite drumurile inutile si cozile la ghisee", conform documentului citat.

Guvernul a mai decis vineri recunoasterea oficiala a limbajului mimico-gestual ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv.

"Spre exemplu, persoanele cu deficiente de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la sustinerea examenului de bacalaureat, in contextul in care s-a constatat o rata foarte mica de promovare a acestuia, de catre persoanele din aceasta categorie, si anume de sub 1%", anunta si Guvernul.

Vasilescu a mai spus ca vineri s-a decis scutirea persoanelor cu handicap grav psihic si mintal de la plata contributiei datorate in centrele rezidentiale.

Ministrul Muncii a adaugat ca 5.150 de persoane cu handicap grav psihic si mintal (de exemplu cei care sufera de Alzheimer) vor beneficia de scutire la plata contributiei datorate pentru adultii cu handicap din centrele rezidentiale.

Vasilescu a anuntat ca Guvernul va sprijini si familiile adultilor cu handicap asistati in centrele rezidentiale.

Practic, obligatia de intretinere pentru adultii cu handicap asistati in centre se intinde pana la frati si surori, rudele in linie dreapta, sot si sotie, dar uneori chiar si la verisori, a spus Vasilescu, iar modificarea adusa prin actul normativ a restrans aceasta obligatie la sot si sotie, parinti pentru copii si copii pentru parinti.

"Decizia a fost luata intrucat, in practica, s-au inregistrat cazuri in care rude de gradul patru ale bolnavilor au ajuns sa fie executate silit pentru neplata acestei contributii", anunta si Guvernul.

Indemnizatiile pentru persoanele cu handicap au fost marite prin ordonanta de urgenta

Guvernul a mai decis, vineri, cresterea indemnizatiei la 640 de lei pentru cei care sufera de un handicap grav si la 480 lei pentru cei cu handicap accentuat, masura urmand a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului mai stabileste ca prioritate angajarea in munca a acestor persoane in procent de 4% din numarul total de angajati din institutiile si firmele cu peste 50 de salariati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Guvern masuri persoane dizabilitati, #masuri persoane dizabilitati , #ministrul Muncii