Leurda, de nelipsit în dietele și curele de detoxifiere de primăvară. Cum o consumi corect

Joi, 21 Martie 2024, ora 16:21
2797 citiri
Leurda, de nelipsit în dietele și curele de detoxifiere de primăvară. Cum o consumi corect
leurda FOTO: pixabay.com

Leurda este una dintre cele mai sănătoase plante de primăvară, ideală pentru detoxifierea organismului și curățarea sângelui. Se consumă sub formă de salată, ulei sau tinctură. Leurda este benefică și pentru prevenirea, tratarea și vindecarea răcelilor, gripelor și afecțiunilor sanguine și cardiace.

Leurda este cunoscută în România încă din vremea dacilor, când era folosită pentru detoxifierea organismului și pentru curățarea sângelui, a plămânilor și tractului digestiv. Leurda mai este cunoscută și sub numele de aiurdă, usturoiță, usturoi sălbatic sau usturoiul ursului.

Această plantă crește în special în pădure, are frunze late și un miros identic cu al usturoiului. De la leurdă se consumă frunzele care se taie primăvara devreme, în lunile martie - aprilie, și apoi se prepară imediat.

Ce conține leurda?

Leurda este o plantă care conține substanțe foarte puternice, extrem de benefice pentru organismul uman. Conține alicină, o substanță cu proprietăți antivirale, care se găsește și în ceapă și usturoi. Leurda are și proprietăți expectorante, tonice și antispastice, fiind utilă în prevenirea virozelor respiratorii care apar în special primăvara.

De asemenea, leurda este bogata în vitamine și minerale și stimulează astfel sistemul imunitar. Este utilă și pentru tratarea durerilor de cap, a stării de oboseală și a palpitațiilor specifice primăverii.

Beneficiile consumului de leurdă

  • Colesterol. Leurda conține o serie de substanțe active foarte puternice care ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Pentru reducerea colesterolului este indicat să faci în fiecare primăvară o cură de cel puțin trei săptămâni de leurdă. Consumă în fiecare zi două porții de salată de leurdă pe zi.
  • Hipertensiune. Substanțele active din frunzele și bulbul de leurda stimulează organismul și ajută la producerea de anumite enzime care reglează tensiunea arterială. Leurda are și un efect vasodilatator, ceea ce ajută la reducerea tensiunii arteriale. Este indicat să ții o cură de șase săptămâni cu tinctură de leurdă.
  • Arterioscleroză. Substanțele din leurdă împiedică formarea plăcilor de colesterol și grăsime în vasele și arterele de sânge. Leurda ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge. Pentru arterioscleroză este indicat să ții o cură de trei luni cu tinctură și ulei de leurdă.
  • Varice. Leurda are efecte antiinflamatorii, tonifică vasele de sânge și venele și ajută la reducerea în volum a varicelor. Este indicat să faci anual o cură de trei săptămâni, cu salată de leurdă.
  • Gripă. Frunzele proaspete de leurdă au efecte antivirale și antibiotice. Reduce febra, combate tusea și ajută la vindecarea virozelor respiratorii.

Leurda este benefică și pentru deficitul de magneziu, cancer, micoze, dureri musculare, infecții urinare, viermi intestinali, infarct sau flebită. De asemenea, combate și efectele nocive ale radicalilor liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură.

Contraindicații!

Leurda nu trebuie consumată de femeile care alăptează deoarece schimbă gustul laptelui, care este neplăcut pentru bebeluș și poate provoca colici.

Persoanele cu probleme stomacale sau de colon trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a consuma leurdă. În foarte puține cazuri, leurda poate provoca balonare, greață și tulburări digestive.

Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului” VIDEO
Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului” VIDEO
Deși declarația scandaloasă la adresa moldovenilor făcută săptămâna trecută la Timișoara de Marcel Ciolacu a stârnit indignare în opinia publică, acesta nu este la prima...
#leurda, #beneficii leurda, #leurda primavara , #sanatate