În ce an a devenit Leul monedă națională. Când a fost tiparită prima bancnotă românească în două culori

Joi, 21 Iulie 2022, ora 08:30
34226 citiri
În ce an a devenit Leul monedă națională. Când a fost tiparită prima bancnotă românească în două culori
În 1947, s-a tipărit bancnota de 5.000.000 lei, cupiura cu cea mai mare valoare nominală emisă în România FOTO imprimeriabnr.ro

O călătorie în lumea banilor este, pentru unii dintre noi, un lucru captivant şi bine de cunoscut, mai ales dacă avem copii şi dorim să le oferim o educaţie financiară cât-de-cât solidă si bazată pe evenimente cronologice.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi în ce an a devenit Leul moneda naţională şi care este istoria bacnotelor din România.

"După război și depășirea efectelor crizei economice mondiale, România traversează o perioadă de înflorire economică. Grafica bancnotelor devine tot mai bogată și apar teme noi, referirile la dinastie și unitatea națională fiind tot mai evidente", potrivit Băncii Naţionale a României (BNR).

Iar Leul a devenit moneda națională prin Legea pentru înfiinţarea unui nou sistem monetar şi pentru fabricarea monedelor naţionale, adoptată în 1867.

"Prin legea sa de înfiinţare din aprilie 1880, Banca Naţională a României a primit dreptul exclusiv de a emite bilete de bancă la purtător. În vara aceluiaşi an au fost cumpărate de la Paris primele echipamente necesare pentru imprimarea bancnotelor", se arată in istoria imprimeriei BNR.

În 1881,

în cadrul imprimeriei băncii au început să fie tipărite bancnotele având valorile nominale 20, 100 şi 1000 lei. Iar prima bancnotă emisă de BNR tipărită la Bucureşti a fost bancnota de 20 lei – „DOUE DIECI LEI”, cu data de emisiune 19 ianuarie 1881.

Pe lângă tipărirea bancnotelor, la Imprimerie au început să fie tipărite şi alte documente emise de autorităţi ale statului (titluri de rentă, acţiuni, obligaţiuni).

În 1889,

activitatea de imprimare a bancnotelor a fost mutată într-un spaţiu special conceput în Palatul BNR din strada Lipscani nr. 25.

În 1896,

a fost realizată prima bancnotă românească tipărită în două culori.

În 1915,

au fost tipărite bancnote cu valoarea nominală de 1 leu şi 2 lei, pentru a compensa lipsa monedelor divizionare în timpul Primului Război Mondial.

În 1924,

spaţiile dedicate imprimării bancnotelor au fost extinse şi în aripa din str. Smârdan a Palatului Vechi al BNR. Au fost achiziţionate utilaje noi, maşini de tipărit, de numerotat şi de tăiat.

În 1929,

după stabilizarea monetară, s-au tipărit noi bancnote de 100 lei, pe hârtie din ramie, în care erau încorporate 5 filigrane.

În 1937,

o parte din hârtia cu filigran utilizată la imprimarea bancnotelor emise de BNR a început să fie achiziţionată din România, de la fabrica Letea din Bacău.

În 1943,

hârtia pe care s-a tipărit bancnota de 2.000 lei are în structură, pe lângă filigran, şi fibre colorate, pentru o mai bună securizare.

În 1947,

s-a tipărit bancnota de 5.000.000 lei, cupiura cu cea mai mare valoare nominală emisă în România.

După stabilizarea monetară din 15 august, noile bancnote au început să fie tipărite în sistem ofset. Au fost cumpărate două maşini de imprimat din Elveţia şi au fost preluate o serie de utilaje de la Tipografia Marvan.

În 1950,

s-a trecut la un nou sistem de imprimare – taille-douce. Deşi superior din punct de vedere tehnic, acest sistem necesita cheltuieli de producţie foarte mari, astfel încât a fost utilizat numai până la reforma monetară din anul 1952.

În 1952,

după reforma monetară au fost realizate noi bancnote emise de Banca Republicii Populare Române – Bancă de Stat. Acestea au fost tipărite în sistem ofset, pe hârtie cu filigran produsă în România.

A fost creată Unitatea Imprimeria Biletelor, unitate care a funcţionat conform principiului "gospodăririi chibzuite". Structura avea 189 salariaţi (139 muncitori şi 50 personal tehnico-administrativ), cu ateliere pentru foto-reproducere, galvano-plastie, imprimare, finisare, analize chimice, verificare valori, întreţinere.

În 1953,

a fost înfiinţată Întreprinderea de Bilete de Bancă şi Timbre, prin comasarea Unităţii Imprimeria Biletelor cu sectorul de imprimat timbre şi efecte poştale, având sediul în str. Fabrica de Chibrituri nr. 28. Noua întreprindere a trecut în subordinea Ministerului Finanţelor.

În 1957,

unitatea de imprimare a bancnotelor a fost scoasă de sub tutela Ministerului Finanţelor şi trecută la Banca Republicii Populare Române – Bancă de Stat. Astfel a luat fiinţă Imprimeria Băncii de Stat care în anul următor a fost reinstalată în Palatul Vechi al BNR, în aripa din str. Smârdan nr. 2.

În 1966,

au fost tipărite bancnotele de 1, 3, 5, 10, 25, 50 şi 100 lei, având noua denumire oficială a statului Republica Socialistă România. Imprimeria avea atunci puţin peste 300 de angajaţi.

În 1985,

mprimeria băncii a fuzionat cu Fabrica de Timbre, organizare care s-a menţinut până în anul 1991.

În 1991,

prin hotărâre de guvern a fost înfiinţată Imprimeria Băncii Naţionale a României, regie autonomă care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară în subordinea Băncii Naţionale a României.

A fost tipărită bancnota de 500 lei, prima bancnotă emisă de Banca Naţională a României după Revoluţia din anul 1989, realizată de către specialiştii din cadrul Imprimeriei BNR. Ulterior au fost puse în circulaţie bancnotele de 200, 500, 1.000 și 5.000 lei, tipărite în sistem ofset.

În 2001,

a fost implementat sistemul de tipărire pe suport de polimer, Imprimeria BNR fiind prima tipografie din Europa care realizează bancnote pe suport de polimer.

În 2007,

a fost inaugurat sediul actual al Imprimeriei Băncii Naţionale a României, care dispune de infrastuctura, maşinile, echipamentele şi sistemele de securitate care permit realizarea bancnotelor şi a imprimatelor securizate cu respectarea celor mai înalte standarde de calitate.

În 2011,

pentru a sărbători 130 de ani de la tipărirea în cadrul Imprimeriei BNR a primei bancnote emise de banca centrală a României, a fost realizat primul bilet aniversar, dedicat lui Eugeniu Carada (1836-1910).

În 2018,

a fost tipărită bancnota aniversară, destinată colecţionării, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, având în prim-plan portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria.

În 2019,

a fost tipărită bancnota aniversară, destinată colecţionării, cu tema „Desăvârşirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu”, având pe avers portretul marelui om politic.

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#leul, #moneda nationala, #Romania, #bacnota, #valoare, #productie, #BNR , #Banca