Fost șef al CIA avertizează: Zilele lui Putin sunt numărate, dar o altă amenințare este cea mai mare

Marti, 16 Mai 2023, ora 00:27
23113 citiri
Fost șef al CIA avertizează: Zilele lui Putin sunt numărate, dar o altă amenințare este cea mai mare
Leon Penetta susține că zilele lui Putin sunt numărate în Rusia FOTO: Cipher Review

Vorbind în ajunul unei contraofensive a Ucrainei și în timpul unei conferințe de securitate desfășurate la Washington DC, Leon Panetta, fostul director al CIA, a analizat situația războiului, dar și configurația geopolitică mondială. El a spus că zilele lui Putin sunt numărate, iar China reprezintă cea mai mare amenințare pentru Occident.

Altcineva în afară de Vladimir Putin va conduce probabil Rusia în cel puțin trei ani. Dar preocuparea mai mare, chiar și pentru Europa, dar și pentru Statele Unite, s-ar putea să se afle mai la est, potrivit The Cipher Brief.

„Bănuiesc că Putin nu va mai apărea peste trei până la cinci ani”, a spus Panetta, menționând că nu crede că „Putin sau succesorul său va fi o problemă în ceea ce privește impactul Europei pe termen lung”.

Mutare neașteptată a Europei în Marea Neagră: Proiectul de 1.100 de kilometri ce dă o lovitură Rusiei

Pentru context, Putin, un fost ofițer sovietic de informații din Germania de Est, este la putere ca președinte sau prim-ministru al Rusiei din 1999. Și totuși, invazia sa blocată în Ucraina; mormăieli de nemulțumire în rândul conducerii înalte din Rusia; influența tot mai mare în cercurile interne ale Moscovei a celor precum Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private, grupul Wagner; precum și zvonurile despre starea în scădere a sănătății președintelui rus, au afectat imaginea publică a lui Putin, precum și impresiile despre personajul său de om puternic.

Cu toate acestea, peste 80% dintre rușii chestionați luna trecută au aprobat președinția sa, în timp ce Fondul Monetar Internațional se așteaptă în mod controversat ca Rusia să evite o recesiune în acest an, cu o creștere de 0,3%, în ciuda efectelor sancțiunilor occidentale pe scară largă - lucru pe care Kremlinul a căutat să-l facă șters pe măsură ce începe pregătirile pentru campania prezidențială a Rusiei din 2024.

Putin, acum în vârstă de 70 de ani, este de așteptat să continue la putere. ”Și totuși, capacitatea lui – sau a succesorului său – de a proiecta o influență mai largă a Rusiei, chiar și în Europa”, a remarcat Panetta, fostul director al CIA din timpul mandatului președintelui Barack Oabma, ”nu mai este o preocupare principală a Occidentului”.

În ciuda sancțiunilor, America încă e dependentă de Rusia: Putin vinde o resursă cheie de 1 miliard de dolari în SUA

„Cred că Europa va fi influențată mult mai mult de ceea ce face [președintele chinez Xi Jinping] în China”, a spus Panetta, acum în vârstă de 84 de ani. „Cred că scopul fundamental al lui Xi este de a separa Europa de Statele Unite. De asta se pregătește Xi. Vizita [președintelui francez Emanuel Macron] și eforturile continue ale Chinei în Europa sunt concepute, practic, pentru a încerca să creeze diviziuni între Europa și Statele Unite. Cred că aceasta va fi cea mai mare amenințare în ceea ce privește relația cu Europa și relația Europei cu ea însăși.”

În urma vizitei de trei zile din aprilie în China, Macron a cerut Europei să-și reducă dependența de SUA, spunând că „marele risc” este prins „în crize care nu sunt ale noastre, ceea ce împiedică [Europa] să-și construiască autonomia strategică” – o referire la tensiunile crescânde chino-americane asupra insulei Taiwanului, pe care Beijingul o revendică.

În ciuda declarației din martie a președintelui Xi despre „respectarea suveranității tuturor țărilor”, care, într-un fel, a încercat să sublinieze neutralitatea declarată a Chinei în războiul din Ucraina, ministrul de Externe japonez Yoshimasa Hayashi a susținut în weekend că China și Rusia de fapt „își întăresc colaborarea militară”, inclusiv zboruri comune ale bombardierelor lor și exerciții navale comune în vecinătatea Japoniei”.

„Fără îndoială că China este jucătorul principal în această relație”, a adăugat Panetta în timpul forumului de săptămâna trecută de la Washington D.C. „Cheia va sta în modul în care ne descurcăm cu Xi”, a adăugat el. „Aceasta va fi provocarea pentru viitor, nu atât problema felului în care ne descurcăm cu Putin sau cu succesorul său”.

Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus miercuri prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, redactată de SUA, care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic, o mişcare ce...
#Leon Panetta CIA, #Leon Panetta, #Leon Panetta interviu, #SUA Rusia, #SUA China, #amenintare securitate nationala SUA , #Statele Unite