Comisia Europeană reacționează la noile legi ale justiției adoptate în România: „Este important să îndeplinească etapele convenite în cadrul PNRR”

Joi, 25 August 2022, ora 14:44
2893 citiri
Comisia Europeană reacționează la noile legi ale justiției adoptate în România: „Este important să îndeplinească etapele convenite în cadrul PNRR”
Noile modificări au fost adoptate în ședința de miercuri de către executivul Ciucă FOTO gov.ro

Oficialii de la Bruxelles au reacționat după ce guvernul Ciucă a aprobat mai multe modificări controversate asupra legilor justiției.

Într-un răspuns pentru G4Media, Comisia Europeană notează că urmărește îndeaproape evenimentele de la București și atrage atenția asupra unor criterii.

”Comisia Europeană urmărește îndeaproape procesul în curs de desfășurare și rămâne în contact cu autoritățile române cu privire la proiectele de legi privind justiția care au fost adoptate acum de către guvern”, se arată într-un răspuns din partea lui Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru G4Media.

Oficialul a vorbit și despre semnele de întrebare și criticile venite din partea mai multor asociații de magistrați dar și societatea civilă și subliniază că este important ca legile să îndeplinească etapele convenite anterior în PNRR.

”Este important ca legile finale să abordeze preocupările de lungă durată ridicate în contextul MCV și să îndeplinească etapele convenite în cadrul PNRR”, a adăugat oficialul.

Guvernul a aprobat miercuri, 24 august, pachetul de legi ale justiţiei. Premierul Nicolae Ciucă a declarat în deschiderea şedinţei de guvern că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate, în ciuda controverselor existente vizavi la aceste modificări.

”Este un demers care s-a derulat pe parcursul ultimelor luni şi s-a concretizat într-o activitate cât se poate de consistentă. Ştim cu toţii dezbaterile din ultimii ani, care au generat atât opinii critice sau favorabile, cred că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate pentru toate instituţiile implicate”, a spus premierul.

Critici din partea opoziției

Modificările au fost însă criticat intens de mai multe asociații de magistrați, dar și de către opoziție. Într-un mesaj pe Facebook, fostul ministru USR al Sănătății Vlad Voiculescu a spus despre noile legi ale justiției că au fost făcute „ziua ca hoții în costume”. Totodată, Voiculescu acuză că poliția judiciară ar putea ajunge drept o armă împotriva opozanților puterii.

„Manevra de astăzi cu trecerea în guvern a legilor justiției - nu noaptea ca hoții, ci ziua, ca hoții în costume - îi face probabil invidioși pe alde Nicolicea sau Iordache.

Dacă lucrurile rămân așa, Poliția Judiciară va fi controlată de MAI și va putea fi armă împotriva opozanților. Ai un coleg de partid ministru la MAI, nu faci pușcărie. Cam ce făcea Plohotniuc cu justiția în Moldova, va putea face Bode la noi. Chemi opoziția și o perpelești la poliție: așa va funcționa Romania educată la miliție”, a scris Vlad Voiculescu miercuri pe Facebook.

Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Comisia Europeană a anunțat miercuri, 27 martie, trei inițiative de cooperare între statele membre în domeniul învățământului superior. Scopul final este crearea unei diplome unice pentru...
Comisia Europeană deschide investigaţii împotriva Apple, Google şi Meta. Giganții media riscă amenzi uriașe
Comisia Europeană deschide investigaţii împotriva Apple, Google şi Meta. Giganții media riscă amenzi uriașe
Companiile americane Apple, Alphabet şi Meta vor fi investigate în Uniunea Europeană pentru potenţiale încălcări ale directivei privind pieţele digitale, au declarat luni autorităţile de...
#legile justitiei, #Comisia Europeana, #guvernul ciuca, #Ministrul Justitiei, #Catalin Predoiu , #stiri Nicolae Ciuca