Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 21:50
2926 citiri
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Apropierea alegerilor îngreunează reformele promise de PNL-PSD FOTO / Hepta

În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori acaparate politic.

Printre urgențele coaliției o reprezintă pachetul de legi din Educației, care sunt legate și de inițiativa „România Educată” a președintelui Klaus Iohannis. Calendarul pentru noile legi este deja în întârziere de mai multe luni, fără să se respecte nici termenul deja întârziat pentru adoptarea lor în parlament care era pe 15 februarie.

După numeroase critici și presiuni din partea societății civile care acuză Ministerul Educației de lipsă de transparență, ministrul Ligia Deca a publicat pe 27 februarie proiectul Legii învățământului preuniversitar și cel al Legii învățământului universitar. Anterior, noile legi ale Educației au fost puse în dezbatere publică de către fostul ministru Sorin Cîmpeanu, care a demisionat ca urmare a acuzațiilor de plagiat, proiectul fiind apoi preluat și modificat de către Ligia Deca, cea care s-a ocupat și de proiectul „România Educată”.

Ministrul afirma atunci că procesul de avizare interministerială a celor două proiecte pentru legile educației va începe în jurul datei de 8 martie, pentru ca mai apoi acestea să meargă în Parlament pentru dezbatere și adoptare. În prezent, cele două legi se află în continuare la guvern.

Intervenția Patriarhiei

Proiectele pentru legile educației s-au aflat săptămâna trecută în mijlocul unor controverse după ce reprezentanții a 13 culte religioase din România, în frunte cu Patriarhul Daniel, au transmis o scrisoare ministrei Ligia Deca în care propun mai multe modificări. Printre acestea, reprezentanții cultelor vor eliminarea din lege a obligației cadrelor didactice de a promova „diversitatea, ca resursă de învățare, pentru a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante”, ștergerea sintagmei „orientare sexuală” dintr-un articol în care se arată că sunt interzise în toate spațiile destinate educației discriminările de orice tip, inclusiv discriminările pe baza orientării sexuale, precum și includerea religiei în lista disciplinelor școlare, la alegere, la examenul de Bacalaureat.

Propunerea a fost acaparată politic de către PSD, prin vocea liderului Marcel Ciolacu, care s-a arătat în favoarea propunerilor BOR și a celorlalte culte, afirmând că „Biserica şi Armata sunt cei doi stâlpi ai societăţii româneşti şi dacă acestea două sunt atacate, atunci societatea rămâne fără valori”.

În paralel, mai multe voci din societatea civilă și ONG-uri au criticat modificările propuse de BOR, susținând că ar promova discriminare și ar spori fenomenul de bullying în rândul elevilor.

"Este alarmant faptul că se pune măcar în discuţie ideea de a nu respecta două dintre principiile de bază ale societăţii - diversitatea şi incluziunea. Atunci când ne referim la a încuraja participarea şcolară, facem automat referire şi la modul în care cadrul didactic asigură o atmosferă prietenoasă în sala de clasă, bazată pe acceptare, comunicare şi înţelegere. Posibilitatea de a alege religia ca probă la Bacalaureat nu ar aduce un beneficiu real elevilor, tocmai pentru că nu reprezintă un aspect unitar, ţinând cont de multitudinea de convingeri religioase care nu ar trebui testate şi evaluate în această formulă. Sau putem evalua credinţele şi valorile prin note de la 1 la 10?", a transmis Miruna Croitoru, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

În urmă cu două săptămâni, premierul Nicolae Ciucă își arăta speranța ca pachetul de legi să fie avizat cel târziu în ședința din 23 martie, astfel încât guvernul să adopte aceste legi, iar mai apoi acestea să ajungă în parlament pentru dezbatere și adoptare.

PNRR, în pericol din cauza pensiilor speciale

În condițiile în care eliminarea pensiilor speciale reprezintă un obiectiv important pentru PNRR, coaliția de guvernare pare că bate pasul pe loc. Actualul proiect pentru desființarea pensiilor speciale a fost deja amânat de trei ori în comisii în timp ce un fost ministru al Muncii notează că el oricum va pica la CCR.

Cu toate că Banca Mondială a transmis coaliției de guvernare de la București mai multe recomandări privind abordările cele mai potrivite în privința pensiilor speciale, Puterea pare că nu se poate pune de acord asupra proiectului inițiat de ministrul PSD al Muncii Marius Budăi, care este criticat din toate părțile.

Potrivit calendarului, România trebuia să facă pași privind pensiile speciale până la finalul lui 2022. Cu toate astea, Marius Budăi a trimis proiectul de lege în Parlament abia în decembrie anul trecut, ajungând pe masa parlamentarilor în februarie 2023, odată cu noua sesiune. Acesta însă pare că nu a reprezentat o prioritate, întrucât dezbaterile asupra proiectului au fost amânate deja de trei ori.

Contactată de Ziare.com, fosta ministră a Muncii Violeta Alexandru a explicat de ce proiectul nu are sorți de izbândă, precum și motivele pentru care coaliția de guvernare nu ar fi oricum obligată prin PNRR să elimine pensiile speciale.

„Proiectul gândit de coaliția PSD-PNL-UDMR este o spoială, o cârpeală, în niciun caz nu se va ajunge la desființarea pensiilor speciale. Nu-și propune acest lucru. Fie pentru că i s-a cerut Băncii Mondiale să nu elaboreze propuneri pentru desființare, fie pentru că de la început nu s-a pună așa ceva în contract, pentru că nu aveau de gând. Vă reamintesc că aceste pensii speciale au fost create în marea lor majoritate de PSD. Ca să fiu corectă, inclusiv din perioada USL, deci din perioada PSD-PNL, respectiv cele ale magistraților de către PNL”, a explicat fost ministră.

Avertismentele Comisiei Europene

În ultimele luni, Comisia Europeană a trimis mai multe informări prin care a subliniat că România trebuie să îndeplinească toate reformele la care s-a angajat în cadrul PNRR, inclusiv pe cele privind pensiile speciale, la care cere revizuirea lor, inclusiv a celor militare, pentru a le alinia cu principiul contributivității. Reforma privind pensiile speciale reprezintă un element vital pentru ca țara noastră să primească a treia tranșă de bani, în timp ce ministrul Muncii Marius Budăi nu se arată dornic să respecte recomandările de la Bruxelles și alege să-i critice pe cei care au scris PNRR-ul.

Mai mult decât atât, la începutul acestei săptămâni Comisia Europeană a transmis executivului de la București o scrisoare în care solicită să fie modificat radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale, subliniind că nu rezolvă principiul echității.

„Recomandăm cu tărie să nu se avanseze cu adoptarea noii legislații în Parlament și, în schimb, să se reflecteze cu atenție asupra unor posibile amendamente pentru a integra rezultatele evaluării de impact a Băncii Mondiale (inclusiv opțiunile alternative de reforma). (...) Pe baza evaluării de impact a Băncii Mondiale, actualul proiect de lege privind pensiile speciale are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile. Cu cât economiile care decurg din revizuirea pensiilor speciale sunt mai mici, cu atât mai puțin spațiu de manevră va avea guvernul pentru a crește gradul de adecvare a pensiilor publice, în contextul jalonului 214”, se arată în scrisoarea Comisiei Europene, citată de G4Media.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Muncii Marius Budăi anunța că miniștrii au termen până miercuri, 22 martie, ora 12.00, să depună în scris amendamente la proiectul de lege privind pensiile speciale.

De cealaltă parte, opoziția cere demisia lui Marius Budăi și acuză că actualul proiect nu realizează reforma promisă în domeniul pensiilor.

„Noi considerăm că ministrul Budăi putea face această deplasare pe întreg parcursul anului 2022 și că până în 3-4 mai ar trebui să avem un nou ministru al Muncii care să poarte această discuție. Atenție, Comisia Europeană ignoră minciuna spusă de Guvernul României Băncii Mondiale, cum că nu ar colecta informații privind veniturile salariale ale militarilor pe parcursul întregii cariere, o minciună spusă pentru a înlătura de pe masă varianta de reformă în care și pensiile militarilor ar fi calculate așa cum sunt calculate toate pensiile contributive în România, pe baza veniturilor din întreaga carieră. Măcar pentru această minciună gogonată livrată Băncii Mondiale, domnul Budăi ar trebui să-și prezinte demisia, alături de alți miniștri de linie care au susținut gogomănia. Mă refer la ministrul Apărării Naționale și la ministrul de Interne, care știu foarte bine că există aceste informații”, a transmis deputatul USR Cristian Seidler.

În scrisoarea adresată Guvernului României, CE reiterează faptul că plafonul de 9,4% din PIB și întreaga idee de reformă a pensiilor speciale se referă și la pensiile militare.

Recomandările CE cu privire la pensiile militare:

- Calculul să fie bazat pe veniturile din întreaga carieră.

- Rata de înlocuire a salariului cu pensia să fie 45%, față de 65%, cât este în prezent.

- Integrarea pensiilor militare în sistemul general contributiv și din perspectiva creșterii lor (să crească la fel ca pensiile contributive).

Recomandările CE privind pensiile magistraților:

- Creșterea vechimii în muncă.

- Rată de înlocuire mai mică (acum este de 100% sau mai mare)

- Alinierea creșterii pensiilor la sistemul contributiv (în prezent, pensiile speciale ale magistraților cresc odată cu salariile magistraților aflați în funcție).

Recomandările CE cu privire la celelalte categorii de pensii speciale:

- Crearea unui sistem unitar: aceeași vârstă de pensionare, aceeași bază de calcul, aceeași rată de înlocuire și alinierea la sistemul contributiv.

Ministra Educației, despre cazul elevului violat în toaleta școlii: ”Suntem în proces de elaborare a sesizării”
Ministra Educației, despre cazul elevului violat în toaleta școlii: ”Suntem în proces de elaborare a sesizării”
Ligia Deca, mininstra Educației a afirmat, luni, 25 martie, că înregistrările de la Şcoala Nicolae Titulescu din Bucureşti, unde un elev ar fi fost violat de două ori în toaletă, au fost...
Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul anul acesta. Anunțul făcut de ministra Educației VIDEO
Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul anul acesta. Anunțul făcut de ministra Educației VIDEO
Ligia Deca, ministra Educației a declarat luni, 25 martie, că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul nu se vor modifica anul acesta, rămânând în forma cunoscută. Tot ministra Educației...
#legile Educatiei, #pensii speciale, #desfiintare pensii speciale, #PNRR, #marius budai, #Ligia Deca , #pnl-psd