Legile inutile adoptate în 2021. Cum au arătat prioritățile politicienilor și cum au uitat de promisiunile din campania electorală

Duminica, 02 Ianuarie 2022, ora 04:00
11163 citiri
Legile inutile adoptate în 2021. Cum au arătat prioritățile politicienilor și cum au uitat de promisiunile din campania electorală
Promisiunile din campania electorală au fost uitate FOTO Ziare.com

Anul 2021 a început cu multe promisiuni din partea parlamentarilor, care aveau de îndeplinit numeroase promisiuni făcute în campania electorală precum alegerea primarilor în două tururi sau desființarea Secției Speciale. Cu toate astea, anul a fost marcat mai de grabă de unele inițiative cel puțin bizare.

Una dintre inițiative este un proiect de lege care prevede instituirea „Zilei Mărțișorului” drept sărbătoare națională pe 1 martie. Depusă în 2019 de către deputatul PSD Adrian Solomon, inițiativa a trecut de votul Comisiei pentru cultură din Parlament pe 16 decembrie anul acesta și așteaptă să intre la vot final în plenul Camerei Deputaților.

Conform proiectului de lege, autoritățile centrale și locale ar putea ajunge să acorde finanțare din bugetele proprii pentru a organiza diferite manifestări cu ocazia acestei sărbători.

Lege pentru colinde

O inițiativă mai puțin obișnuită a venit și din partea PNL, și anume instituirea perioadei 6 - 31 decembrie ca perioadă oficială pentru a sărbători colindul românesc. Proiectul a trecut de votul final al Camerei îa finalul lunii mai după ce 255 de aleși au votat „pentru”, 8 „împotrivă” iar 42, majoritatea de la USR, s-au abținut.

Legea, care a fost inițiată de liberalii Alina Gorghiu și Bogdan Gheorghiu, le va permite, în mod oficial de-acum înainte, primarilor sau șefilor de instituții publice, să organizeze evenimente de promovare a colindului în perioada menționată.

„Colinda a apărut pe teritoriul nostru în perioada anterioară creștinismului, ca un ritual sacru de chemare a soarelui, reprezentând o serie de urmări de bine și integrat în mod armonios în practicile religioase pe care le găsim astăzi în unanimitate de cult”, se arată în expunerea de motive.

AUR a votat împotriva propriei inițiative

Inițiative mai puțin obișnuite au venit și din partea AUR, aflat pentru prima oară în Parlament. La una dintre acestea, aleșii AUR au ajuns să voteze chiar împotriva propriului proiect. În luna februarie, formațiunea a depus un proiect de lege pentru eliminarea subvenției pentru partidele politice. Câteva luni mai târziu, în iunie, inițiativa a picat la vot. Printre cei care au votat contra proiectului s-au regăsit și senatorii Claudiu Târziu, copreședinte al AUR, Sorin Lavric, președinte al Senatului AUR și Rodica Boancă, membră a aceluiași partid.

„Este inacceptabil să vedem cum impozitele și taxele românilor sunt utilizate pentru întreținerea clientelei politice a partidelor. Prin urmare, inițiativa de față abrogă prevederile legale prin care statul subvenționează partidele politice, urmând ca sumele economisite să fie utilizate în scop social”, se arăta în proiectul formațiunii.

Ziua familiilor numeroase

O altă inițiativă din partea AUR a fost sărbătorirea pe 28 octombrie a „Zilei naționale a familiilor numeroase”. Proiectul a fost respins la Senat, însă a ajuns la comisiile de specialitate din Camera Deputaților, care este cameră decizională. Concret, inițiativa prevede ca autoritățile locale și centrale să finanțeze evenimente pe tema familiei, precum și ca ministerul Muncii să prezinte un raport privind situația economică, socială și financiară a familiilor numeroase din țară.

„Familiile numeroase contribuie la dezvoltarea echilibrată a țării, la susținerea natalității și redresarea demografică a oricărui stat, ocupându-se de îngrijirea; i educarea viitoarelor generații de forță de muncă. Ele trebuie să beneficieze de recunoaștere socială oficială și de o politică de sprijin adecvată, astfel încât accesul lor la bunuri și servicii să fie îmbunătățit și să nu fie discriminate ori dezavantajate în raport cu celelalte familii mai mic”, se arată în expunerea de motive.

Sărbători pentru toți și toate

În ultimele săptămâni dinaintea vacanței parlamentare, aleșii au fost interesați de tot mai multe proiecte de lege pentru comemorarea sau celebrarea unor personalități sau evenimente. Dacă vor ajunge implementate, legilor vor parazita din resursele financiare ale autorităților.

Trei astfel de inițiative au trecut deja de votul parlamentului, așa cum este „Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu”, inițiată de PSD, „Ziua națională a înotului”, inițiată de PNL, sau un alt proiect prin care Ștefan cel Mare este declarat erou național, inițiat de PSD, cu sărbători naționale care ar urma să aibă loc în fiecare an pe 2 iulie.

Alte șapte astfel de inițiative se află în comisiile de specialitate după ce au fost adoptate deja de către Senat. Acestea ar putea intra apoi la votul final din Camera Deputaților. Cum majoritatea inițiativelor au fost depuse de PSD sau PNL, acestea nu vor avea probleme la vot.

Printre ele se regăsesc declararea lui Vasile Lucaciu „Erou al Națiunii Române”, o lege pentru declararea zilei de 3 mai ca zi de sărbătoare națională pentru recunoașterea meritelor fruntașilor români de la Blaj din 1848, un proiect pentru instituirea Zilei Naționale a Lecturii pe 15 februarie, sau declararea lui Ion. C. Brătianu ca „Erou Național”. Printre inițiative se mai regăsește un proiect pentru declararea zilei de 10 august drept „Ziua națională a demnității cetățenilor români”, o lege pentru declararea zilei de 26 mai ca „Ziua Națională a Alegătorului”,o inițiativă pentru declararea zilei de 24 iunie drept „Ziuai Iei”, sau o lege pentru „Anul Smaranda Brăescu”.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#legi inutile, #promisiuni partide, #legi partide, #initiative legislative, #proiecte de lege , #parlament