Legile educației stârnesc multe controverse. Specialist: "Cum poți să cârpești ceva care este găurit în atâtea locuri"

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 06:17
1792 citiri
Legile educației stârnesc multe controverse. Specialist: "Cum poți să cârpești ceva care este găurit în atâtea locuri"
Legile educației stârnesc tot mai multe nemulțumiri în rândul experiților FOTO: Pixabay.com

Noile legi ale Educaţiei vor răsturna cu totul sistemul de învățământ din România. Legile ar avea mari deficiențe, tocmai din această cauză au fost făcute peste 10.000 de amendamente, atrag atenția specialiștii.

Mai subliniem faptul că Ministerul Educației nu a publicat nici în prezent, la mai bine de două săptămâni de la expirarea termenului legal, proiectele consolidate în urma dezbaterilor publice.

De asemenea, tot potrivit Legii 52 din 2003, privind transparența decizională în administrația publică, la 10 zile calendaristice de la încheierea consultărilor publice, instituția ar fi trebui să publice și cele 10.431 de amendamente primite de la 1.523 de inițiatori.

Proiectele trebuie retrase

Pentru Ziare.com, Anca Tîrcă, consultant internațional în educație, a spus că proiectele de legi ale educației ar trebui retrase.

"Deocamdată nu a fost făcută publică ultima varianta, care să cuprindă toate schimbările. Oricum, eu cred că acest document ar fi trebuit retras, ținând cont de criticile care sunt aduse de la întreaga societate. De la grupuri de experți, profesori etc.

Cea mai înțeleapă soluție ar fi fost să retragă totul. Și să se lucreze, din nou, la alte legi. Să existe consultări cu profesorii, cu reprezentanții universităților de profil din țară, care acum nu au fost implicați", a explicat Anca Tîrcă.

Peste 10.000 de amendamente

"Varianta actuală are peste 10.000 de amendamente. Deci, toată legea este criticată. Ce să mai poți să refaci? Trebuiau să recunoască că au greșit și să retragă documentul. Era mai onest. Cum poți să cârpești ceva care este găurit în atâtea locuri?", a punctat expertul.

Proiectele legii educației, prea multe critici

"Sunt foarte multe critici. Principala critică este că nu are viziune integratoare, reformatoare. Nu vine cu o reformă pentru binele elevilor și al profesorilor. Este foarte focalizat pe cuvântul excelență, care apare de zeci de ori. Și se aduce vorba de echitate. Dar e clar că toate sistemele se formează în sensul acesta, al incluziunii.

Sunt critici și vizavi de admniterea dată de colegii, în legătură cu cariera didactică sunt nemulțumiri, cum adică orice absolvent de facultate poate să predea în învățământ", adaugă Anca Tîrcă.

Nu este momentul implementării acestor legi

"Este un moment care nu este prielnic pentru un astfel de tip de text. Ne aflăm după pandemie. Toate studiile și analizele internaționale recomandă ca în această perioadă să nu se facă schimbări majore în sistem. Ci să avem în vedere o oarecare vindecare a sistemului de învățământ", concluzionează Anca Tîrcă.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#legi educatie, #proiecte, #propuneri , #educatie