Ministrul Energiei anunță cât va câștiga statul în urma exploatării gazelor din Marea Neagră: ”Legea offshore va fi aprobată în parlament în maximum 2 săptămâni”

Miercuri, 11 Mai 2022, ora 23:59 4976 citiri
Ministrul Energiei a declarat că vom avea gaz din primul perimetru exploatat cel mai probabil la începutul lui 2027 FOTO Facebook / Virgil Popescu

Virgil Popescu a declarat miercuri, 11 mai, că Legea offshore ar putea trece de parlament în maximum două săptămâni. Investițiile pentru exploatarea gazelor vor putea începe imediat cum președintele Klaus Iohannis o va promulga, a adăugat ministrul Energiei.

”În această sesiune parlamentară, liderii coaliţiei au promis că Legea offshore va fi aprobată şi trimisă la promulgare. Avem deja astăzi votul covârşitor pentru lege, în Senat şi sunt convins că într-o săptămână, maxim două, o vom avea aprobată şi în Camera Deputaţilor. Este posibil ca săptămâna viitoare să intre în comisii în Camera Deputaţilor, iar, dacă raportul comisiilor raportoare va fi gata, sigur că va intra în prima şedinţă de vot”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Virgil Popescu.

Întrebat care va fi raportul câştigurilor, ministrul a precizat: ”Pe ansamblu, total încasări pe care statul român le va avea din exploatarea gazelor din Marea Neagră, este 60 la sută, procent din total venituri, iar 40 la sută va evalua investitorul. Procentul se aplică la total venituri, minus investiţia recuperată. Deci ce rămâne după ce se recuperează investiţia. În fiecare lună se plătesc aceste lucruri. Se scade amortizarea, diferenţa se împarte, evident, impozitul pe venitul suplimentar şi acolo este o formulă de calcul care ia în calcul 40 la sută investiţie”.

Popescu a precizat că amortizarea depinde de valoarea investiţiilor, dar a afirmat că ”nu vine nimeni să facă o investiţie de 4 miliarde de dolari, după ce au mai băgat 2 miliarde de dolari în România, fără să considere România o ţară serioasă”.

Ministrul a mai explicat că există mai multe perimetre în Marea Neagră care pot fi exploatate.

”Cel mai mare perimetru est acel perimetru Neptun Deep. Acolo este consorţiul OMV Petrom - Romgaz. Pe acel perimetru trebuie luată decizia de investiţie, iar decizia de investiţie în acel perimetru nu s-a luat şi a fost blocată tocmai pentru că nu am avut o lege offshore care să permită investitorilor să ia această decizie. Odată cu modificarea legii offshore în Parlament, aprobarea ei şi de către Camera Deputaților şi promulgarea ei de către preşedintele Iohannis, investitorii pot lua decizia de investiţie. Şi, la sfârşitul lui 2026, începutul lui 2027, vom avea primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetru Neptun Deep”, a mai afirmat ministrul.

Întrebat cât timp putem scoate gaz din punga mare, începând din 2026, ministrul a precizat că aproximativ 15 ani.

”Mai există multe posibilităţi de exploatare în Marea Neagră. Se estimează de către ANRM un total volum de gaze în Marea Neagră în jur de 200 miliarde de metri cubi. Neptun Deep ar fi cam jumătate din acest volum”, a mai afirmat ministrul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News