Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

O ipoteză care ar schimba legile fizicii: teoriile lui Newton sunt greșite

Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 01:00
11968 citiri
O ipoteză care ar schimba legile fizicii: teoriile lui Newton sunt greșite
Profesorul Pavel Kroupa, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea din Bonn FOTO: Science Alert

O echipă de fizicieni, care a efectuat un amplu studiu publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society pe 26 octombrie 2022, a făcut o descoperire uluitoare, în timp ce analiza anumite grupuri de stele.

Cercetătorii au afirmat că legile gravitației lui Newton sunt greșite în acest caz, iar observațiile unor galaxii sunt în concordanță cu alte teorii alternative.

În munca lor, cercetătorii au investigat așa-numitele grupuri de stele deschise, clustere, care sunt formate din câteva zeci până la câteva sute de stele care se găsesc în galaxii spiralate și neregulate, potrivit Science Alert.

„În cele mai multe cazuri, grupurile de stele deschise supraviețuiesc doar câteva sute de milioane de ani înainte de a se dizolva”, explică prof. dr. Pavel Kroupa de la Institutul Helmholtz de Fizică Nucleară și Radiații de la Universitatea din Bonn.

Veste uriașă de la NASA: Gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

În acest proces, ele pierd în mod regulat stele, care se acumulează în două așa-numite „cozi de flux”. Unul dintre aceste fluxuri este tras în spatele clusterului în timp ce călătorește prin spațiu. În schimb, celălalt preia conducerea ca un vârf de lance.

„Conform legilor gravitației lui Newton, este o chestiune de șansă în care dintre cozi ajunge o stea pierdută”, explică dr. Jan Pflamm-Altenburg de la Institutul Helmholtz de Fizică Nucleară și Radiații.

În concluzie, ambele cozi ar trebui să conțină aproximativ același număr de stele. Cu toate acestea, în munca noastră, am putut dovedi pentru prima dată că acest lucru nu este adevărat: în grupurile pe care le-am studiat, coada din față conține întotdeauna mult mai multe stele din apropierea clusterului decât coada din spate”.

Descoperirea unei nave naziste lângă coastele Belgiei intrigă experții: Ce au găsit acolo după 80 de ani e otrăvitor VIDEO

„Când am analizat toate datele, am întâlnit contradicția cu teoria actuală a lui Newton. Datele foarte precise de la misiunea spațială Gaia a ESA au fost indispensabile pentru aceasta”.

Grupurile de stele au o viață mai scurtă decât prevăd legile lui Newton. Deoarece legile gravitației lui Newton nu ar fi valabile în anumite circumstanțe, dar ar trebui modificate, acest lucru ar avea consecințe de amploare și pentru alte domenii ale fizicii.

Pe lângă Universitatea din Bonn, studiul a implicat Universitatea Charles din Praga, Observatorul European de Sud (ESO) din Garching, Observatoire astronomique din Strasbourg, Centrul European de Cercetare și Tehnologie Spațială (ESA ESTEC) din Nordwijk, Institutul pentru Studii avansate în științe de bază (IASBS) în Zanjan (Iran), Universitatea de Știință și Tehnologie din China, Universitatea La Laguna din Tenerife și Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#legea gravitatiei, #newton, #Newton descoperit legea gravitatiei, #legile fizicii, #gravitatia, #clustere globulare calea lactee, #stele , #descoperire