Viceguvernatorul BNR: Daca legea darii in plata se adopta in varianta actuala, dispare Prima Casa

Joi, 24 Martie 2016, ora 21:53
3701 citiri
Viceguvernatorul BNR: Daca legea darii in plata se adopta in varianta actuala, dispare Prima Casa
Foto: Arhiva Ziare.com

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat, joi, la Sibiu, ca adoptarea legii darii in plata in varianta actuala inseamna disparitia programului Prima Casa, fiind de parere ca acest program trebuie complet eliminat din legea aflata in prezent pe masa parlamentarilor.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca legea darii in plata va fi, cel mai probabil, abordata saptamana viitoare de catre parlamentari, care au acum la dispozitie toate punctele de vedere ale institutilor si organizatiilor implicate, informeaza News.ro.

Profesorii de economie avertizeaza: Darea in plata e o injectie cu arsenic!

"Sper sa se traga concluziile intelepte. Suntem presati din urma de legislatia europeana. Probabil s-a pus foarte multa atentie in acest proiect si mai putin in transpunerea Directivei 17 care urmareste la nivel european protejarea consumatorilor de credite ipotecare si care ar gasi solutii bune pentru viitor", a spus Bogdan Olteanu.

Potrivit acestuia, legea darii in plata propune o serie de ipoteze pe care el, personal, nu le vede ca un ajutor pentru beneficiarii creditelor.

"Pana la urma ii lasa fara casa. Exista solutii mai fericite care sa ii ajute pe cei care au nevoie. (...) E de dorit ca o intentie buna sa nu se transforme intr-un blocaj al mecanismului de creditare in Romania pentru generatiile viitoare si sa nu se transforme intr-un cost pentru bugetul de stat care sa vizeze acei debitori care nu trebuie sa fie ajutati pe considerente sociale", a mai spus Olteanu.

Acesta a apreciat ca programul Prima Casa ar trebui sa iasa cu totul de sub incidenta legii darii in plata, beneficiarii neavand nevoie de sprijin, intrucat creditele sunt garantate de stat.

Legea darii in plata: PNL vrea sa elimine plafonul si sa scoata Prima Casa

"Solutia pentru Prima Casa este ca ea sa iasa cu totul din mecanismul legii darii in plata. Si aici sunt doua judecati. Prima este aceea ca beneficiarii creditului Prima Casa nu au nevoie sa fie ajutati si incercam sa reparam ceva ce nu e stricat. (...) Al doilea motiv este ca programul a fost de asa maniera construit ca avansul sa fie mic si ratele sa fie mici. Atunci programul Prima Casa este un program suportabil de persoane aflate la inceptul carierei si al vietii si au nevoie de ajutor. Un alt motiv este ca programul Prima Casa functioneaza. Bancile dau credite cu avans de doar cinci la suta, ceea ce e foarte putin, pentru ca primesc garantia statului.

In momentul introducerii programului in mecanismul acesta de dare in plata, garantia statului devine anulabila si din acel moment bancile nu mai pot accepta si atunci sigur ca va creste avansul. Si daca nimeni nu are nevoie sa fie ajutat la Prima Casa si Prima Casa nu poate functiona fara garantia statului, ce rost are sa desfiintam programul Prima Casa doar pentru ca ne gandim la persoane din alta categorie. Nu exista nevoia sociala, nu mai poate functiona programul daca se aplica darea in plata si atunci ar trebui separata complet discutia", a transmis Olteanu.

Banca: Efectul legii darii in plata asupra creditelor in derulare ar putea fi mai mic decat cel estimat

Acesta a sustinut ca reactia unor banci de a creste avansul solicitat la creditele ipotecare este o dovada ca acestea considera Romania "riscanta" in acest moment.

"E dreptul unei banci sa nu dea credite ipotecare daca sunt riscante. Probabil ca cei care au marit deja avansul deja simt ca e un risc mai mare. Riscul nu se aplica banilor mei, se aplica banilor depunatorilor. (...) De asta, unele banci au spus ca pentru Romania nu mai e atat de sigur mediul legislativ. A devenit mai riscant si atunci in Romania nu mai poti sa dai credite cu 10-15 la suta avans. O sa le dea cu 30 sau 40 la suta", a afirmat viceguvernatorul BNR, care a completat ca nu vrea ca "Romania sa ajunga sa nu mai existe credite ipotecare din neincredere".

In plus, Bogdan Olteanu a mentionat ca "putini" dintre debitori se vor duce efectiv sa predea cheile casei sau apartamentului la care au platit mai multi ani.

Viceguvernatorul BNR a spus ca, pana la jumatatea lunii aprilie, se va finaliza "intr-un fel sau altul" chestiunea darii in plata.

"Consecintele le vom vedea rapid. In functie de cum se va vota, poate sa dispara Prima Casa", a mai spus Bogdan Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a participat, joi, la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, la o conferinta organizata de Facultatea de Stiinte Economice.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Bogdan Olteanu legea darii plata, #legea darii plata Prima Casa, #programul Prima Casa , #Prima Casa