Legea darii in plata: OTP Bank creste la 20% avansul pentru creditele ipotecare

Luni, 18 Iulie 2016, ora 15:41
3035 citiri
Legea darii in plata: OTP Bank creste la 20% avansul pentru creditele ipotecare
Foto: Arhiva Ziare.com

OTP Bank a anuntat ca majoreaza avansul la creditele ipotecare de la 15% la 20%, pentru clientii persoane fizice.

Pana acum, 10 banci au inasprit deja conditiile de creditare pe fondul aparitiei darii in plata, majorand in general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%. OTP, o banca de talie medie din sistem, si-a aliniat comisioanele cu cele percepute de bancile mai mari.

Bancile din Romania si-au schimbat recent politica in privinta avansului necesar pentru accesarea creditelor ipotecare, ca urmare a modificarilor legislative din ultimul an. In plus, piata locala de credite ipotecare a fost influentata si de incertudinile privind programul Prima Casa.

Cu toate acestea, analizand evolutia economiei si a pietelor imobiliare, reprezentantii OTP Bank Romania sunt de parere ca, pe termen mediu si lung, piata creditelor ipotecare va avea o evolutie pozitiva.

"Economia Romaniei se afla intr-un nou ciclu de expansiune, inregistrand o crestere puternica a PIB-lui, in timp ce vulnerabilitatea sa externa s-a redus considerabil, de la criza financiara din 2008. In acelasi timp, salariile medii indica tendinte de crestere, care, impreuna cu corectiile anterioare ale preturilor din pietele imobiliare, reusesc sa faca mai accesibila achizitia de noi imobile pentru persoanele fizice", comenteaza directorul general al OTP Bank Romȃnia, Laszlo Diosi.

In plus, datele la nivelul Uniunii Europene, cu privire la conditiile de locuit, releva necesitatea unor noi locuinte in Romania. Asadar, "din punctul nostru de vedere, acesti factori ar putea asigura o baza solida pentru o dezvoltare durabila a pietei creditelor ipotecare", adauga executivul.

Volumul creditelor ipotecare acordate de OTP in 2016 a crescut cu 70%, fata de aceeasi perioada a lui 2015.

Pana acum Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank au majorat avansul la creditele ipotecare inainte ca legea darii in plata sa fie votata, iar BRD, UniCredit Bank si Alpha Bank au aplicat masurile la putin timp dupa votarea legii in Camera Deputatilor, pe 13 aprilie.

Si banca de stat CEC Bank a marit la 30% avansul la creditele imobiliare si a majorat marja de dobanda la imprumuturi cu 1 punct procentual in cazul creditelor in lei si cu 2 puncte procentuale la cele in valuta.

BCR a majorat, de asemenea, avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%, cumulat cu reducerea perioadei de finantare de la maxim 30 de ani la 25 de ani.

Legea darii in plata a intrat in vigoare pe 13 mai.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#avans credit imobiliar legea darii plata, #banci avans credit imobiliar , #banci
Comentarii
Poza MUCALITUL
MUCALITUL
rank 5
Poza MUCALITUL
MUCALITUL
rank 5