Cum a ajuns cuvântul „temeinice” să valoreze 3 miliarde de euro. Senatul a scos un singur termen din legea care blochează fondurile PNRR pentru România

Marti, 14 Martie 2023, ora 15:13
6128 citiri
Cum a ajuns cuvântul „temeinice” să valoreze 3 miliarde de euro. Senatul a scos un singur termen din legea care blochează fondurile PNRR pentru România
Senatul României a adoptat nouă formă a Legii Avertizorilor de Integritate FOTO Hepta

Plenul Senatului a votat marţi, 14 martie, cu 80 de voturi ”pentru”, niciun vot împotrivă şi 13 abţineri, modificarea la legea avertizorilor de integritate necesară în urma solicitării Comisiei Europene, pentru a se debloca cererea de plată numărul 2 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 3 miliarde de euro.

Senatul este prima Cameră sesizată, astfel că proiectul merge la Camera Deputaţilor pentru votul final.

Senatorul USR Elena Spătaru a declarat în plen că este o bătaie de joc acest proiect de lege şi că actuala coaliţie a pus în pericol accesarea fondurilor europene din PNRR.

”Acest proiect va fi votat de USR, dar tratează într-o mică măsură problemele pe care noi le-am ridicat cu această lege. În continuare, această lege pune pumnul în gură avertizorilor de integritate şi în continuare puneţi în pericol dezvoltarea României blocând PNRR-ul”, a spus senatoarea USR.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, i-a cerut să îşi încheie prezentarea, Spătaru replicând: ”Finalizez, dumneavoastră aţi finalizat cu totul!”.

Alina Gorghiu a venit la tribună şi a declarat că ”isteria nu salvează România”. ”Cu tot dragul din lume, dacă vrem să vorbim pe un ton civilizat, despre o lege normală, putem să vorbim ca să înţeleagă lumea. Dacă vrem să bifăm altă criză de nervi de la microfonul Senatului, putem să o bifăm şi pe asta în aplauzele colegilor de partid”, a spus Gorghiu.

Senatoarea PNL a precizat că s-a mers cu această lege în Parlament şi ”au dat greş de două ori, dintr-un motiv anume, că nu sunt suficient de atenţi”.

”Banii nu se pierd, banii sunt la dispoziţia României, dar tocmai pentru că este un subiect foarte important şi această directivă trebuia transpusă, s-a făcut un dialog constant cu Comisia Europeană”, a arătat Alina Gorghiu, afirmând că ”este un singur cuvânt care se elimină, cuvântul ”temeinice” din articolul 6.

”Este sugestia Comisiei, care ne spune că banii din PNRR, cu această modificare a legii, vor fi în România” a spus ea.

În fapt, în noua formă a legii adoptate inițial în decembrie 2022, a fost operată o singură modificare. Juriștii coaliției de guvernământ au eliminat doar cuvântul „temeinice”, din formularea „indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”, arată Hotnews.

Este prevederea contestată de societatea civilă din România, care a reclamat Comisiei Europene că limitează posibilitatea rezolvării raportărilor faptelor de corupție.

„Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii referitoare la încălcări ale legii”, este formularea nouă din paragraful incriminat.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#legea avertizorilor, #bani pnrr, #reclamatie comisia europeana , #PNRR