Ce ascunde proiectul legilor Educației aflat în dezbatere publică. Schimbări radicale în școli

Luni, 25 Iulie 2022, ora 22:10
3844 citiri
Ce ascunde proiectul legilor Educației aflat în dezbatere publică. Schimbări radicale în școli
Cele două proiecte de legi pentru învățământul preuniversitar și superior au fost lansate în dezbatere publică până în data de 24 august FOTO: Unsplash.com

Proiectele legilor Educației sunt în dezbatere publică până pe 24 august. La minister au fost primite, până în prezent, peste 500 de propuneri.

Cei din Consiliul Elevilor explică faptul că proiectele oficiale au nevoie de îmbunătățiri, astfel că au realizat un document pe care îl vor trimite, în această săptământă, la minister.

Rareș Voicu, președintele Consiliului Elevilor, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com, faptul că trebuie să se renunțe la posibilitatea colegiilor naționale de a organiza examene proprii de admitere la liceu, care, în opinia lui, favorizează menținerea inechităților din educație.

Proiectul, în dezbatere publică

"Salutăm faptul că avem un proiect de lege pentru învățământul preuniversitar în dezbatere publică, după multe amânări.

Dacă ne aducem aminte, atunci când Guvernul României și-a asumat implementarea proiectului "România Educată", și-a asumat ca prim termen luna septembrie-octombrie 2021. Atunci au apărut cam 5-6 amânări ale proiectului de lege și CNE a sancționat ori de câte ori a fost cazul aceste amânări inutile.

Sunt, într-adevăr, câteva aspecte, avem propuneri. Vorbim despre o nouă lege care va guverna sistemul de învățământ. Rezultatele vor fi văzute la finalul lui 2027", explică Rareș Voicu.

Să se renunțe la admiterea la colegiile naționale

"Printre propunerile pe care noi le avem la acest moment, în primul rând, nu susținem în forma actuală admiterea în acele colegii naționale, pentru că acest proces nu face altceva decât să adâncească inechitățile din sistem - care oricum sunt mari.

Credem că soluția pentru a avea grupe de excelență, de fapt, pentru a păstra statutul de excelență într-un liceu este să fie calibrate subietele de la Evaluarea Națională, în așa fel încât să poate să fie o departajare clară. Trebuie să departajezi foarte bine elevii care susțin Evaluarea", spune președintele Consiliului Elevilor.

Să fie schimbate subiectele de la Evaluarea Națională

"Subiectele să fie echilibrate, să avem subiecte pentru nota 7, pentru 9 etc. Numai așa vom putea avea o imagine reală a sistemului.

De altfel, nu trebuie să pierdem din vedere Centrele Județene de Execelență, cele care fac o treabă excelentă și care nu trebuie uitate. Trebuie să regândim itemii de la Evaluarea Națională, înainte să vorbim despre preadmiteri", punctează președintele CNE.

"La unele preadmiteri știm că subiectele au mai scăpat, n-au fost corectate atât de bine și cumva liceul și-a selectat clientela. Nu așa se face educația de calitate.

Am existat amendamente

"Este trist faptul că în proiectul de lege, elevii nu mai erau reprezentați în consiliile școlilor. Am avut un amendament făcut către ministrul Educației și a fost aprobat. Adică orice decizie se va lua doar în urma consultării CNE-ului. Am recăpătat dreptul de vot în Consiliile de Administrație.

Ne dorim să implementăm în lege obligativitatea ca fiecare școală să susțină existența unui Consiliu școlar al elevilor", a concluzionat Rareș Voicu.

Cele două proiecte de legi pentru învățământul preuniversitar și superior pot fi ajustate, în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ.

Modificările aduse legii învățământului preuniversitar privesc admiterea la liceu în 2024, schimbările legate de Bac 2027, titularizarea profesorilor, desființarea inspectoratelor școlare, înlocuirea notelor cu calificative și portofoliul educațional obligatoriu de la grădiniță.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#lege educatie, #propuneri, #consiliul elevilor, #admitere , #educatie