O singură probă la BAC din 2027. Cât sunt ajutați elevii de noua propunere din Legea Educației

Miercuri, 27 Iulie 2022, ora 06:11
4758 citiri
O singură probă la BAC din 2027. Cât sunt ajutați elevii de noua propunere din Legea Educației
FOTO: Pixabay.com

Bacalaureatul se va schimba radical din 2027, potrivit propunerilor din noua Lege a Educației. Elevii vor susține o probă de verificare a competențelor dintr-un trunchi comun de materii, indiferent de profil și de specializare.

Este vorba despre materiile matematică, română, științe, istoria și geografia României.

Diferența va fi făcută de câteva cerințe de departajare pentru a obține nota maximă.

Consultantul internațional în educație Anca Tîrcă a explicat pentru Ziare.com care este impactul acesui BAC unitar.

Trebuia să rămână probă separată la Limba română

"Sunt foarte mulți profesori din sistem care spun că proba de Limba română trebuia să rămână ca probă separată. O altă critică la acest Bac este legată de proba de profil care nu mai este obligatorie. Totuși e vorba despre profil. Copilul s-a orientat spre acest tip de profil", a spus Anca Tîrcă.

Schimbările nu sunt trenduri moderne la nivel internațional

"Eu am o întrebare. Care sunt studiile, analizele luate în calcul pentru această schimbare. Pe ce s-au bazat. Care e cercetarea din spatele acestor schimbări. Cine spune că este în ordine să avem un Bac unitar", a spus Anca Tîrcă.

Problema este nu că aceste schimbări nu erau neapărat necesare și binevenite după pandemie, ci că ele nu apar ca nevoi identificate de studii și analize complexe, de cercetarea educațională serioasă (da, este România educată, dar e doar un raport cu obiective și vorbe, rezultat ușor din câteva întâlniri formale), nu sunt propuneri avansate de facultăți de științe ale educației sau de (fostul) ISE, nu sunt nici măcar trenduri moderne în educație la nivel internațional. Sunt pur și simplu idei ale unora și altora, care se cred experți în educație, tot felul de voci", a explicat specialistul în educație.

Trebuie să existe mai multe sugestii

"Acum, deși e posibil să nu schimbe nimic din text, cred că este bine să trimiteți reacții, feedback și propuneri de schimbare, să vă exprimați opinia pe rețele și în presă, unde se poate. Mi-ar plăcea ca profesorii, elevii și părinții să aibă reacție, să demonstrăm că suntem un sistem viu, căruia îi pasă de ce se întâmplă cu educația în această țară.

În ce va consta Bac-ul

Pe lângă proba scrisă de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun, vor exista alte două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională și o probă de evaluare a competenţelor digitale.

Noile legi ale Educatiei, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel superior ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2023.

Elevii care încep clasa a IX a în anul școlar 2023-2024 vor susține Examenul de Bacaluareat diferit, potrivit propunerilor din noua Lege a Educației, dacă acestea vor fi aprobate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schimbări foarte simple care vor ajuta pe oricine să slăbească și să se mențină fără dietă sau calorii numărate
Schimbări foarte simple care vor ajuta pe oricine să slăbească și să se mențină fără dietă sau calorii numărate
Un nutriționist a detaliat o serie de schimbări simple de stil de viață care vor ajuta pe oricine să piardă în greutate, fără să elimine mâncărurile preferate sau să urmeze o dietă...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#lege educatie, #proiect, #bacalaureat, #schimbari , #educatie