Femeile din Polonia vor trebui să anunțe autoritățile când rămân însărcinate. Registrul electronic controversat, înființat de Ministerul Sănătății

Luni, 13 Iunie 2022, ora 19:46
3419 citiri
Femeile din Polonia vor trebui să anunțe autoritățile când rămân însărcinate. Registrul electronic controversat, înființat de Ministerul Sănătății
Polonia este țara europeană cea mai strictă lege anti-avort FOTO Pixabay

Femeile din Polonia vor fi obligate să raporteze dacă sunt gravide, după ce Ministerul Sănătății a înființat un registru electronic în acest sens. Opozanții susțin că prin acest proiect puterea vrea, de fapt, să înăsprească și mai mult legea anti-avort.

La începutul lunii iunie, ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, a emis o ordonanță care prevede extinderea Sistemului de Informații Medicale (SIM), între altele cu o evidență a femeilor gravide.

În prima etapă, transmiterea informațiilor este facultativă, ea devenind obligatorie din 1 octombrie 2022.

Un proiect asemănător a mai fost promovat toamna trecută de partidul ”Dreptate și Justiție” (PiS), aflat în coaliție de guvernare, dar a fost retras în urma unor proteste ample.

Legea a fost reintrodusă însă de coaliția ultraconservatoare „Dreapta Unită”, aflată la guvernare din 2015, din care mai face parte și „Polonia Solidară” (SP).

Polonia, statul european cu cea mai severă lege anti-avort

Executivul de la Varșovia se află sub o foarte mare influență a Bisericii Catolice, care a contribuit la înăsprirea legii privind avorturile.

În prezent, întreruperea sarcinii este permisă doar dacă viața sau sănătatea femeii sunt în pericol sau sarcina este consecința unui viol.

„Nu înființăm un registru al sarcinilor. Urmărim doar ca medicii să aibă acces la cât mai multe informații legate de pacienți pentru a le putea asigura acestora cele mai bune servicii și pentru a evita un eventual malpraxis”, a susținut ministrul-adjunct al sănătății, Waldemar Kraska, în timpul dezbaterii din Camera inferioară a parlamentului.

Acesta a acuzat opoziția de minciună.

„Nu trebuie să le explic eu medicilor cât de importantă este informația dacă o pacientă este gravidă sau nu. În registru vor figura și alte informații cum ar fi grupa sanguină, alergiile sau implanturile”, a mai spus Kraska.

În plus, purtătorul de cuvânt al ministerului de resort, Wojciech Andrusiewicz, a transmis că registrul elecronic ar fi fost creat la recomandarea Comisiei Europene și le-ar putea asigura persoanelor bolnave o mai bună protecție atunci când se deplasează în străinătate.

Opoziția a acuzat însă că registrul electronic este ”un instrument menit de întimideze”, scopul final al proiectului fiind acela de a controla și mai mult dreptul femeilor de a face avort, potrivit Digi24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Polonia ar putea relaxa legea anti-avort. Compromisul la care sunt dispuși conservatorii
Polonia ar putea relaxa legea anti-avort. Compromisul la care sunt dispuși conservatorii
Liderul opoziției conservatoare, Jaroslaw Kaczyński, a indicat că ar fi dispus să susțină atenuarea interdicției aproape totale a avortului din Polonia, care a fost introdusă sub domnia...
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
#lege antiavort, #Polonia, #femei insarcinate , #Polonia