Vezi cine si cat va primi ajutor de la stat pentru factura la caldura

Duminica, 28 August 2011, ora 13:31
9045 citiri
Vezi cine si cat va primi ajutor de la stat pentru factura la caldura
Foto: Antena 3

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a anuntat ca anul acesta vor primi ajutoare pentru caldura doar persoanele vulnerabile, care au venituri de pana la 800 de lei pe membru de familie, suma totala care urmeaza sa fie platita fiind de 345 de milioane de lei de la bugetul de stat si 370 de milioane de lei de la autoritatile locale.

Ministrul Muncii a tinut insa sa precizeze ca la evaluare se vor lua in calcul si bunurile din gospodarie, iar daca exista persoane care pot fi incadrate la categoria "vulnerabile", dar au cateva hectare de teren pe care le pot cultiva nu vor primi ajutor pentru incalzire.

"Anul acesta se va elimina subventia la gigacalorie care a fost acordata pana acum de la bugetul de stat. Iarna trecuta statul baga in buzunarul fiecarui roman 750 de lei, fie ca vroia fie ca nu, pentru incalzire. In plus, cei vulnerabili mai primeau 600 de lei. Anul acesta, doar consumatorii vulnerabili vor primi cate 2.000 de lei pe tot sezonul de iarna, adica le vom da doar celor care au nevoie", a declarat, duminica, ministrul Muncii, in cadrul unei conferinte de presa.

Sebastian Lazaroiu a precizat ca in aceste calcule intra doar 1.400.000 de familii din Romania, care sunt racordate la centralele termice, dintre care doar 330.000 vor primi anul acesta ajutoare de caldura.

"Anul trecut pragul maxim pentru acordarea ajutoarelor era de 650 de lei venit membru de familie. Anul acesta am mai introdus un interval de venit - 615 - 786, unde vom acorda o compensare de 5% din factura de caldura. Doar pentru persoanele singure se mai adauga intervalul 786 - 1082 si li se acorda cei 5% din factura de incalzire", a mai declarat ministrul de resort.

Sebastian Lazaroiu a mai spus ca anul trecut s-au platit 1,2 miliarde lei pentru caldura.

"700 milioane de lei de la bugete locale, 350 de milioane de lei de la bugetul de stat si 120 de milioane de lei ajutoare de la ministerul Muncii. Anul acesta putem sa facem in asa fel incat consumatorul vulnerabil sa plateasca exact ca anul trecut. Daca se respecta grupa vom face o economie de 0,5 miliarde de lei din bugetul de stat si cel local, cu conditia ca autoritatile locale sa respecte conditiile", a conchis Lazaroiu.

Noul sistem de acordare a ajutoarelor pentru caldura

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#ajutor factura caldura 2011, #Sebastian Lazaroiu ministrul Muncii , #ministrul Muncii