Turbinca lui Lazaroiu

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 12:52
3481 citiri
Turbinca lui Lazaroiu
Foto: Evenimentul Zilei

Nu m-am alaturat celor care s-au repezit sa-l acuze pe Sebastian Lazaroiu ca slobozeste printre oameni, naucindu-i, avioanele pe care le are in vis si zboara bara la bara. Nu consider ca simpla apartenenta a ministrului Muncii la grupul apropiat presedintelui Traian Basescu reprezinta un motiv suficient de puternic pentru a-l socoti visator, sau incompetent, sau inclinat spre manipulare.

Normele de aplicare ale OUG 70, privind acordarea ajutorului de incalzire, invita, insa, la o analiza mai atenta asupra posibilitatii ca scopul actului normativ sa fie ratat. Ce doreste statul? Ca beneficiarii masurii sa merite incadrarea in categoria celor vulnerabili, ca ajutorul sa ajunga exact la persoane aflate in dificultate, sa se elimine frauda.

Din pacate, asa cum arata normele, riscul nu este eliminat, si daca romanii pe care-i impinge nevoia sa incerce sa se fofileze nu si-au pierdut inspiratia, pasunile comunale se vor umple de vaci fara stapan, iar gospodariile celor ce aspira la ajutor se vor transforma in depozite unde nu exista riscul sa apara vreun functionar, neavand ce verifica.

Sa ma explic. Ajutorul se acorda pe baza unei declaratii pe propria raspundere ca esti necajit. Ca nu ai drujba, trei vaci, tractor, motocicleta sau vreo legatura de rudenie cu Mugur Ciuvica. Din cei 330.000 de beneficiari vor fi verificati in teren 60 la suta, de 20 de ori mai multi decat in alti ani. Avand in vedere ca termenul de depunere a cererilor este de regula jumatate lunii noiembrie, anchetele sociale vor trebuie facute cu ajutorul unei armate de functionari.

Care nu exista, deoarece aparatul birocrativ tocmai a suferit pierderi. Prin urmare, trecand peste faptul ca fara acordul solicitantului nu au acces in case decat cu mandat, cei care vor bate la usa vor fi nevoiti sa se rezume la o verificare superficiala. Adica daca ma intreaba de drujba si doresc sa-mi verifice negatia nu vor putea sa descopere daca nu cumva am dat-o unui vecin. Ca nu e necesar ca moldoveanul de la care am cumparat-o din piata fara acte sa inregistreze tranzactia intr-o baza de date nationala.

Cum nici veterinarul care are in evidente cele trei vaci ale mele nu este obligat sa le trimita seria motorului la Ministerul de Finante. Unde mai pui ca in octombrie, pot trece toate bunurile pe numele unui frate bogat. Si in lipsa oamenilor care sa faca verificari incrucisate, am toate sansele sa vaduvesc turbinca de intentia de-a ma priponi.

Toate astea se pot rezolva altfel. Cu anchete sociale in cadrul carora functionarul (in varianta in care acesta exista) sa aiba posibilitatea de a fi flexibil, de a cantari daca drujba mea stricata imi poate asigura un venit care sa ma sara din plafonul de 786 de lei pe membru de familie. Si daca sunt profesor de matematica, dau meditatii la negru si asigur un venit de 1.000 de lei pe persoana?

Nu-i pot, insa, imputa domnului Lazaroiu ca a mostenit un cerc vicios. Dar acesta exista, si singurul beneficiu al noilor reguli va fi acela ca numarul celor ajutati de stat sa vada roadele guvernarii va creste. Ca, pana la urma, aceasta era si scopul, nu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sebastian Lazaroiu ministrul Muncii, #ajutoare incalzire lege, #criterii ajutoare incalzire, #subventie incalzire , #ministrul Muncii