Sebastian Lazaroiu: Stiu cum trebuie sa arate Romania 2.0

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 11:08
1701 citiri
Sebastian Lazaroiu: Stiu cum trebuie sa arate Romania 2.0

Domnule Lazaroiu, pe pagina dvs. de Facebook apare ca aveti meseria de "imblanzitor al viitorului". Despre ce e vorba?

In foarte scurt timp voi lansa un proiect de comunicare care se numeste Proiect Romania 2.0.. In esenta proiectul este despre viitorul Romaniei si al fiecaruia dintre noi. Este despre maine. In ultimii ani toata lumea vorbeste despre azi, despre ieri, prea putini vorbesc despre maine si cred ca romanii, mai mult ca altadata, din cauza crizei, evident, vor sa stie ce va fi maine.

Si de unde stiti ce va fi maine?

Toti putem sti ce va fi maine. Viata nu e atat de impredictibila pe cat pare. Viata romanilor e influentata de institutii, de primarie, de guvern, de Parlament. Iar institutiile au comportament predictibil. Daca ma intrebati ce accident se va petrece maine pe autostrada sau ce crima se va petrece pe o strada laturalnica din Braila, de exemplu, nu as putea sa va spun. Dar asta nu influenteaza viata prea multor romani, asa ca probabil nu merita sa stim. Dar pot sa va spun ce va vota maine Parlamentul, ce decizii urmeaza sa ia guvernul sau Comisia Europeana si sa va explic impactul lor direct in viata romanilor.

Cand ati spus proiect de comunicare va referiti la o televiziune, un radio, un ziar?

Nu e vorba doar de o televiziune sau un radio. Sunt multe televiziuni si posturi de radio in Romania. E vorba de un concept de societate care pune in centru viitorul. Sigur, va fi o televiziune, va fi un radio, vor fi mai multe componente care incearca acelasi lucru: sa imblanzeasca viitorul. In esenta proiectul e pe termen lung si are si o valoare educativa. As fi fericit daca, dupa un timp, din ce in ce mai multi romani vor reusi sa gandeasca in termeni de obiective, de mijloace, sa isi planifice viata.

"Ceva in constructia statelor a fost gresit"

De ce e atat de important acest lucru?

Vedeti am ajuns la criza actuala si dintr-un deficit de planificare. Nici politicienii, nici bancherii, nici cetatenii nu au gandit pe termen lung. Oamenii s-au indatorat, statele s-au indatorat si am ajuns in punctul in care unii isi vor banii inapoi, iar ceilalti nu ii mai pot returna. Ceva in constructia institutionala a statelor a fost gresit. Nu cred ca e un esec al capitalismului sau democratiei, desi merita sa vorbim si despre limitele lor. A fost un abuz de incredere. S-a vandut prea mult viitor si acum toata lumea e prinsa intr-o capcana.

Ce componente va avea acest proiect in afara de televiziune, radio, presa scrisa?

Cele trei nu vor lipsi si televiziunea va fi varful de lance. Dar pe langa acestea va fi un institut de sondaje care va livra zilnic sondaje profesioniste. Va fi o platforma online care va incerca sa integreze in spatiul virtual celelalte componente, va fi un centru de evenimente care poate organiza conferinte si dezbateri pe diverse teme si, in fine, va fi o scoala de lideri politici, tineri lideri politici. Aceasta nu exista in acest moment in Romania.

"Mergem in Sahara sau Antarctica si vedem ce inseamna lider"

Cand spuneti scoala de lideri politici va referiti la cursuri sau program universitar?

Nu, in nici un caz. Liderii politici nu trebuie sa invete doctrine sau comunicare. Sau nu in primul rand asta. La teorie suntem toti buni, practica ne omoara. Un lider politic e sau nu e. E nevoie de niste calitati native. Aceasta scoala nu face decat sa ti le descopere si sa te invete cum sa le dezvolti. Asadar nu facem seminarii si sezatori. Mergem in Sahara sau in Antarctica si vedem ce inseamna un lider la fata locului. In orice caz se va adresa tinerilor pana in 35 de ani. Aici avem un mare deficit. Pepinierele partidelor nu sunt suficient exploatate si din pacate socializarea in acelasi mediu cu seniorii nu poate aduce o imbunatatire.

Ati fost ministru, consilier prezidential, iar inainte ati fost directorul unui institut de sondaje. Cum veti folosi aceste experiente in proiectul Romania 2.0.

Le-am vazut pe toate. Am avut aceasta sansa. Sa stiu cum gandesc oamenii, care sunt aspiratiile lor, ceea ce oricum e o chestiune extrem de dinamica. Am vazut cum e sa fii la butoane si sa conduci o tara si am vazut asta la cel mai autentic lider pe care l-a avut Romania, dupa 1989, ma refer la Traian Basescu. Am vazut si cum functioneaza o institutie executiva, cum gandesc si cum lucreaza functionarii publici. Am vazut multe si din viata de partid. Mi-au folosit enorm aceste experiente. As indrazni sa spun ca sunt unul dintre cei care stiu cum trebuie sa arate Romania 2.0. Nu sunt singurul, dar sunt printrei cei care stiu.

"Institutiile sunt ca in Matrix, softul societatii"

Pana la urma ce e 2.0?

Cei mai tineri stiu mai bine cum e cu 2.0. E un index care a fost folosit in industria de software. Dezvolti un soft sau un joc pe calculator, dupa care vii cu o versiune imbunatatita, un "upgrade". Cred ca asa e si cu Romania. Noi am dezvoltat o versiune dupa revolutie, acum suntem pe punctul sa trecem la versiunea superioara: Romania 2.0. Stiu, pare ca in filmul Matrix, dar in esenta institutiile, asa abstracte cum sunt, codificate in Constitutie si legi ne ghideaza viata de zi cu zi. Dar nu exista un grup de initiati care dezvolta acest "soft de societate", suntem noi toti, romanii, cei care lucram sa avem un program mai bun care sa ne ghideze vietile.

Sunteti optimist ca Romania poate trece in urmatorii ani la versiunea 2.0?

Eu nu sunt nici optimist, nici pesimist. Sunt un fatalist. Cred ca acesta e destinul Romaniei. Pana la urma criza economica mondiala a fost o oportunitate pentru Romania sa se reinventeze, poate inaintea altor tari. Noi in 20 de ani nu am avut timp sa luam toate deprinderile democratiei si capitalismului. Nici pe cele bune, dar, din fericire, nici pe cele rele. Asa ca, iata, ne e mai usor sa ne adaptam la un nou model de societate spre care omenirea inevitabil se indreapta.

Si totusi ca sa mergem spre 2.0 avem nevoie de lideri ca sa ne conduca. Nu e un drum pe care sa il facem singuri.

De acord. Si cred ca avem asemenea lideri in noile generatii. Din pacate vechile generatii s-au compromis. Din cauza asta si trecem cu atatea convulsii prin aceasta criza. Nu doar noi, toate tarile lumii. Pentru ca aceiasi lideri politici care ne-au adus in aceasta situatie, vor acum sa ne salveze. Eu nu spun ca nu ar putea sa o faca tot ei. Dar lumea in general si-a pierdut increderea in aceasta clasa politica. Si vor oameni noi. Oameni tineri. Cred ca de aici si nevoia de a avea o scoala de lideri politici care sa se lanseze in urmatorii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Sebastian Lazaroiu televiziune, #Lazaroiu Romania 20 , #stiri Sebastian Lazaroiu