Sebastian Lazaroiu, despre sursa de instabilitate in guvernul de coalitie: "Apetitul pentru reforma statului la liberali tinde spre zero"

Vineri, 12 Februarie 2021, ora 18:55
4415 citiri
Sebastian Lazaroiu, despre sursa de instabilitate in guvernul de coalitie: "Apetitul pentru reforma statului la liberali tinde spre zero"
Sociologul Sebastian Lazaroiu despre dinamica coalitiei de guvernamant/Foto/Facebook

Sociologul Sebastian Lazaroiu subliniaza intr-o postare pe pagina sa de Facebook ca PNL a devenit "principala sursa de instabilitate a guvernarii de coalitie" in conditiile in care acest partid nu are "apetit pentru reforma statului". Acesta sustine ca, in cazul partidelor mari, traditionale, ar fi vorba despre un fenomen profund cauzat de pierderea resursei umane.

"Nu s-ar fi gandit nimeni ca principala sursa de instabilitate a guvernarii de coalitie va fi PNL. Ne-am fi asteptat sa fie USR+, din cauza harjonelilor interne din ultimii ani. Dupa doua luni, daca te uiti atent, UDMR si USR+ isi vad de treaba, harmalaia vine de la liberali.

Ai putea sa pui pe seama congresului care urmeaza, dar si USR+ are mize interne anul asta, cu fuziunea. Deci trebuie sa fie altceva.

Pe de o parte, e ce banuiam cu totii inainte de alegeri. Apetitul pentru reforma statului la liberali tinde spre zero. E bun in sforaielile de campanie, pe urma e nociv. Asta pentru ca PNL, ca si PSD, a apucat sa treaca pe la guvernare ani buni si sa-si lase ouale cu interese prin administratie. Intre timp, ouale au facut pui, puii au facut alti pui, alti pui au facut o ferma.

Pe de alta parte, cred ca e un fenomen mai profund la partidele mari. Incep sa-si piarda resursa umana. Daca n-au pierdut-o, e declasata. S-a vazut bine si la PSD in anii de guvernare Dragnea- Dancila. Chiar apropiati ai lor au recunoscut ca e doar umbra maretului partid care "fura, dar guverneaza bine." Ultimul PSD care s-a bucurat de aceasta reputatie a fost al lui Nastase. La PNL e, in buna parte, la fel. Au ramas clientii si politrucii. Nu-i includ aici pe Citu, Nazare si V. Alexandru, dar ei sunt o infuzie mai recenta, fara o platforma de anvergura in partid.

Un al treilea motiv e ca PNL n-a guvernat niciodata pe perioade de criza. Deci experienta lor politica si administrativa in asemenea perioade e cat a USR+. PNL a guvernat (2 ani majoritar, 2 ani minoritar) intre 2005-2008, o perioada de afluenta a resurselor, si ea gestionata catastrofal. Guvernarea s-a terminat cu un deficit egal cu cresterea economica.

Alta perioada a fost cu USL, doar un an si jumatate, la fel, dupa ce criza a trecut si economia s-a stabilizat, alt prilej de pomeni electorale si colonizare cu clientela. Perioada 1997-2000 e prea departe ca s-o mai contabilizezi la experienta lor executiva (nu mai e niciun supravietuitor - activ politic, vreau sa zic - din perioada respectiva, si, oricum, motorul reformelor a fost atunci mai degraba PD). Pe perioada pandemiei, PNL s-a descurcat decent, dar asta pentru ca a avut sprijinul institutiilor de forta si un PSD binevoitor.

Pentru PNL, guvernarea inseamna sa-si serveasca clientela. N-au habar de politici publice, de strategii guvernamentale, iar legile sunt doar cadre de siguranta pentru manevre politice si electorale. Adica, bune pentru status-quo.

Cred ca actualul premier ar vrea mai mult, dar stie ca n-are partidul in spate. Vad amanarea reformelor ca pe o strategie politica, pana la viitorul congres. Daca ar face acum miscari bruste ar pierde si partidul, si guvernul. Ma rog, asta nu-i garanteaza succesul la congres. Pana atunci (dar si dupa, in anumite conditii), PNL ramane principalul risc de instabilitate al actualei coalitii", a scris Sebastian Lazaroiu pe pagina sa de Facebook.

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Televiziunea locală din Braşov Mix TV, fondată şi deţinută de fostul baron local Aristotel Căncescu, fost şef al Consiliului Judeţean Braşov din partea PNL, a fost închisă la începutul...
#Sebastian Lazaroiu, #PNL, #stiri politica, #usr plus , #sociolog