Pe cine pacaleste Sebastian Lazaroiu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 10:42
3804 citiri
Pe cine pacaleste Sebastian Lazaroiu? (Opinii)
Foto: Arhiva

Cum am depasit demult vremea povestilor, nu am crezut nicio clipa ca pe scena politica va aparea o autentica Alba ca Zapada, adica o formatiune imaculata, alcatuita doar din politicieni onesti si manati de proiecte inalte, care sa reformeze ca prin minune haznaua politica romaneasca. Pana la urma, clasa politica nu poate fi mai buna decat societatea pe care o reprezinta.

Alba ca Zapada, vestita insistent de Sebastian Lazaroiu ar fi trebuit sa fie, logic vorbind, doar un cal nou si odihnit pentru caruta electorala grea a actualei puteri, un cal care sa ia din povara obositului PDL, ros pana la os de hamurile guvernarii si plin de raia coruptiei. Aceasta Alba ca Zapada, alaturata unui PDL foarte erodat, ar fi avut misiunea de a antrena imensa masa a fostului electorat DA, de dreapta asadar, dezamagit si de liberali, manjiti cu Dan Voiculescu si parcati pe stanga in USL, si de democrat liberali, pesedizati si incoerenti.

PDL nu mai are acces la acest electorat, dar are o nevoie vitala de el. Asadar Alba ca Zapada nu ar fi o concurenta, ci un ajutor pentru PDL in interiorul unei noi constructii de dreapta. Asta cu atat mai mult cu cat ne indreptam spre un sistem de vot mixt, in care uninomnalul si lista, adica votul politic, sa fie la fel de importante.

O astfel de Alba ca Zapada era necesara pentru PDL nu numai preelectoral, ci si dupa alegeri, caci pentru a ramane la putere nu e suficient sa tragi USL sub 51%, ci trebuie sa reusesti sa coagulezi o alianta cat de cat stabila de guvernare. Cu cine, in actuala configuratie? Scorul UNPR este, deocamdata, o necunoscuta, dar sondajele ii dau putine sanse si singura sa speranta tine de racolarile intense de primari pe care le face formatiunea lui Gabriel Oprea.

UDMR este foarte nazuros si a blocat pana acum cel putin doua proiecte esentiale: regionalizarea si votul uninominal autentic. Dupa alegeri, liderii maghiari ar putea pune conditii si mai aspre, pe masura presiunilor tot mai mari ale USL. Iar vrea PDL sa stea la mila minoritatilor si a lui Varujan Pambuccian si, cu o majoritate fragila si adunata cu greu, sa temure la fiecare vot important? Printr-o Alba ca Zapada, PDL si-ar asigura un partener sigur si procente suplimentare care sa-l puna intr-o pozitie mult mai favorabila de negociere cu UDMR si chiar UNPR.

Una peste alta, un nou partid care sa revigoreze electoratul de dreapta si sa lase macar impresia unei reforme politice in aceasta parte a scenei politce ar fi fost o miscare inteleapta in perspectiva anului viitor, care ar fi maximizat sansele PDL nu doar de a se mentine la guvernare, ci de a si-o asigura cat mai relaxata. Sigur ca nu era un proiect usor, dar, dupa cum insusi Sebastian Lazaroiu spune, energii politice exista si trebuie doar coagulate.

Ei bine, recentele declaratii ale parintelui Albei ca Zapada sunt, cu tot respectul, niste aiureli. Sebastian Lazaroiu pare sa ne sugereze ca nu va fi vorba despre un partid, ci despre o miscare coagulata in jurul PDL din mase largi (sic!). Adica un fel de Alinta Civica, cu PNTCD in mijloc, intelegem, in care sa intre de-a valma ONG-uri, fundatii, personalitati independente si cam tot ce gasim prin debara. Daca PDL ar fi avut aderenta necesara pentru o asemenea coagulare, nu se zbatea acum la scoruri sub 20%. Si sa nu uitam ca nicio astfel de constructie n-a fost posibila fara un lider foarte puternic, precum Corneliu Coposu, la vremea Aliantei Civice. Iar acest lider nu exista.

Apoi, un asemenea proiect a tinut in perioada, sa zicem, romantica a politicii romanesti, adica in anii 90 plini de pasiuni si naivitate, cu manifestatii la care participau mii de oameni, cu Piata Universitatii si alte asemenea exaltari. Perioada aceea s-a dus insa si e normal sa se fi dus. Acum electoratul de dreapta nu are nevoie de o noua Alianta civica, ci de o noua Alianta DA.

Pentru ca politica nu se face cu ONG-uri si "sosonari". Au si ei rolul lor electoral desigur, dar politica se face in primul rand cu partide si politicieni. Restul e cel mult lobby, necesar, dar accesoriu. In plus, ce sunt acelea mase largi si pe ce ONG-uri mizeaza Sebastian Lazaroiu, cat timp mai toate sunt politizate sau macar suspectate de politizare. I se pare lui Sebastian Lazaroiu ca in Romania societatea civila e puternica, activa si functionala? Daca da, traim in tari diferite.

Asadar, as zice ca in spatele declaratiilor vagi ale d-lui Lazaroiu stau doua posibile pacaleli. Ori partidul cel nou va aparea, dar nu trebuie speriati inca pestisorii din PDL, mai ales cei din Parlament, deoarece vin voturi importante. Fie, intr-adevar, vom avea doar o miscare care sa aplice la nivel national modelul din Neamt: candidat cu profil de independet, culoare verde si lideri de la centru cat mai discreti.

Cu alte cuvinte, din spatele acestei miscari, PDL sa castige voturi care nu-i sunt de fapt destinate. Dar nu toata tara este ca un colegiu rural din Neamt si nu stiu daca pacaleala aceasta cromatica va prinde si in fata electoratului mai informat din marile orase, care, decat sa voteze cioara vopsita in verde, ar putea prefera sa stea acasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Sebastian Lazaroiu Alba ca Zapada, #Lazaroiu partid nou PDL, #alegeri 2012 PDL , #ministrul Muncii