Lazaroiu: Isarescu a inceput sa faca politica interesanta - Interviu

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 14:59
9124 citiri
Lazaroiu: Isarescu a inceput sa faca politica interesanta - Interviu
Foto: EVZ

Sebastian Lazaroiu sustine ca Traian Basescu este politicianul anului 2010, deoarece a fost cel mai lucid din toata clasa politica. Consilierul prezidential a mai spus ca anul acesta o sa ramana in istorie ca anul in care s-a inceput macar curatirea radicala a bugetului si a practicilor bugetare, care au impiedicat modernizarea Romaniei.

Am incercat sa aflam de la consilierul presedintelui Traian Basescu cum vede anul politic 2010, cu bune si cu rele, si ce crede sau spera ca ne rezerva 2011.

In ceea ce priveste jocurile politice din 2010, Sebastian Lazaroiu a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca cea mai proasta decizie a Guvernului Boc a fost cresterea TVA atunci cand Curtea Constitutionala a invalidat impozitarea pensiilor, din cauza ca a dus la cresterea inflatiei si intarzierea cresterii economice.

In viziunea lui Lazaroiu, cel mai slab om politic in 2010 este Mircea Geoana.

Cum in 2011, tot PD-L va fi actorul principal cel putin la inceput de an cand are programate alegeri, consilierul prezidential sustine ca in continuare partidul nu si-a exploatat toate resursele umane din teritoriu, drept urmare oferta este foarte limitata si din aceasta cauza Emil Boc ramane cel mai bun candidat pentru sefia partidului.

Pe de alta parte, Sebastian Lazaroiu crede ca, in 2011, UDMR nu va parasi guvernarea pentru ca este, vrem nu vrem sa recunoastem, in actuala Coalitie un factor stabilizator.

Care credeti ca este cea mai inteligenta miscare politica a anului 2010? Dar cea mai proasta?

Intoarcerea Legii Pensiilor in Parlament de catre presedinte pe motivul legat de varstele de pensionare, diferentele intre femei si barbati. Care evident a fost o miscare mai degraba politica, pentru ca se crease un scandal foarte mare in partide cu votul controversat din Camera Deputatilor si presedintele a considerat atunci ca e mai bine sa faca asta ca sa nu se tulbure si mai tare apele.

Desi putea si mai bine sa promulge legea, nu avea nicio problema procedurala, era acoperit. Ca sa nu tulbure si mai mult apele, presedintele le-a dat un subiect pe care in mod normal trebuia sa existe un consens, ca toate partidele sustinusera, inclusiv PD-L, diferentierea varstei de pensionare la femei si la barbati.

Cea mai proasta a fost manifestatia organizata de PSD in ziua motiunii de cenzura din octombrie. Realmente a fost cea mai proasta, au spus multi asta, pentru ca in momentul ala, practic Opozitia a ingropat orice protest de strada. Au chemat oamenii aici, i-au bulucit in autocare si in final, pana si cei care au venit in strada si-au dat seama ca Opozitia nu are niciun interes ca motiunea de cenzura sa treaca.

A fost destul de transparent totul si a creat o mare dezamagire. Cred ca Ponta va avea mari dificultati in continuare din cauza acestei miscari, deoarece se va tot reaminti despre ea.

Aceasta miscare ar putea sa intre la concurenta cu o alta miscare proasta si anume votul PD-L impotriva extinderii urmaririi penale in cazul Monica Ridzi. E adevarat ca PD-L a avut curajul sa sustina cateva masuri de reforma curajoase in acest an. Mi se pare ca acest vot umbreste mult curajul de a participa la modernizarea statului. Mai ales ca, in perioada de Opozitie, PD-L a pledat pentru ca partidele si majoritatile sa nu se constituie ca un scut pentru demnitarii care trebuie sa dea ochii cu procurorul.

Faceti un top trei al celor mai buni oameni politici ai lui 2010

Nu sunt subiectiv, dar il pun pe Traian Basescu pe primul loc. A tinut carma drept in acest an foarte dificil. A fost probabil cel mai lucid din toata clasa politica.

Pe locul doi l-as pune pe Marko Bela. Probabil dintre cei mai experimentati si mai cerebrali oameni politici din Romania. Prin efortul si echilibrul sau s-a mentinut o coalitie intr-o perioada extrem de dificila.

Apoi, Crin Antonescu. In prima parte a anului a fost incoerent, dar de la un moment dat s-a miscat foarte bine, cam din septembrie. Clar s-a schimbat, de la jumatatea anului se misca cel mai bine, se vede si in sondaje ca a crescut in fata lui Ponta. Din pacate pentru el, nu se pregateste inainte sa se duca la emisiuni, joaca totul pe cartea retoricii si, din cauza asta, discursul este foarte gol, inconsistent. E placut sa il asculti, dar la un moment dat o sa oboseasca lumea, daca nu vine cu o baza in spate.

Si pe patru as pune un om care nu e politician, dar a inceput sa faca politica interesanta, Mugur Isarescu.

Nominalizati cel mai slab om politic al anului 2010

Mircea Geoana de departe. Geoana a avut o logica cand a iesit zilele trecute sa explice esecul alegerilor din 2009, dar modul in care a facut-o a fost dezastruos. El are o logica, insa niciodata socoteala pe care o face el acasa nu se potriveste cu cea din targ. Are probleme de inadecvare. In plus, de la inceputul anului s-a folosit de functia de la Senat pentru a tergiversa orice initiativa de reforma.

In 2010, increderea romanilor in clasa politica a scazut dramatic. Mai pot face ceva politicienii pentru a recastiga increderea romanilor? Ce?

Politicienii mai pot face ceva. Sa se sacrifice si sa promoveze tineri cat mai multi, sa se vada ca ii promoveaza, nu formal, adica sa ii puna in fata si sa stea ei in spate. Sa faca asta activ, sa se vada ca fac asta, sa renunte la lucruri in favoarea lor sa ii ajute, sa ii sprijine, asta pot face.

Cei care vor face asta vor avea mult de castigat. Sigur, ei ies incet - incet din viata publica, dar ies in plina glorie daca fac asta. Iar asta e valabil pentru toti oamenii politici pentru ca fiecare dintre ei ocupa o pozitie in momentul asta, pentru care evident ca au muncit, s-au luptat ani in sir, nu ca nu o merita. Dar a cam trecut vremea lor si din pozitia pe care o au pot sa promoveze tineri din organizatiile locale, de la centru, dar si in administratie si asa mai departe.

Ei au niste parghii de putere si daca le-ar folosi cat mai mult pentru a aduce tineri in fata cred ca ar putea sa se recredibilizeze. Repet, oricum termenul lor de valabilitate a expirat, dar macar ar iesi in glorie din viata publica, iar asta e valabil pentru toate partidele.

2010 este un an pierdut pentru Romania din punct de vedere al dezvoltarii economice?

Nu, deloc. Cred ca 2010 o sa ramana in istorie, asa cand o sa ne uitam peste 100 de ani, cel putin economistii ca se pricep cel mai bine, anul in care s-a inceput macar curatirea radicala a bugetului si a practicilor bugetare. S-a inceput, sigur nu s-a terminat, deoarece nu poti sa faci totul intr-un an. Or asta da sanse mari de relansare economica pentru anii urmatori.

Ce inseamna curatire? Inseamna sa astupi niste gauri negre si refacerea unor echilibre care au fost distruse in anii trecuti, raportul intre crestere si deficit, modul in care sunt folosite imprumuturile, modul in care sunt cheltuiti banii publici in proiectele nationale. Deci aici s-a inceput curatenia. Nu s-a terminat, dar s-a inceput. Fara ea se pastrau niste gauri negre in care aruncam si la anul bani si nu aveam nicio sansa sa folosim resursele si pentru investitii.

De fapt, asta vrem noi in final: sa relansam investitiile, pentru ca e singura modalitate prin care poti sa relansezi economia, nu s-a inventat alta. Ma rog, e cea cu cresterea consumului, dar am vazut unde duce, adica la colaps. Nu e pierdut, cred ca e un an de referinta pentru Romania chiar daca s-a facut cu suferinta, cu nemultumirile oamenilor. Ei au dreptate sa fie nemultumiti ca le scad salariile, dar pe termen lung au de castigat.

Care considerati ca a fost cea mai buna decizie a Guvernului Boc in 2010? Dar cea mai proasta?

Au fost multe decizii bune in 2010, incepand cu taierea salariilor cu 25%. Deci dupa anuntul din mai au inceput niste masuri, care sunt de austeritate, in sensul ca nu au cum sa faca toti romanii fericiti acum, dar vor aduce putina fericire pentru toti romanii mai tarziu. Si restructurarea tuturor ajutoarelor sociale si taierea unora dintre ele pentru a reduce dependenta oamenilor de stat.

Legea Educatiei dupa parerea mea este una dintre cele mai bune legi care s-a scos in Romania, deoarece vizeaza modernizarea sistemului. Se taie in carne vie, dar e vorba de o modernizare pe termen lung, o adecvare a normelor de invatamant la sistemul european. Legea Pensiilor si altele. Cam tot ce a facut Guvernul din mai incoace reprezinta masuri foarte bune pentru Romania, chiar daca efectele nu se vad acum si au starnit nemultumiri.

Cea mai proasta decizie? Au fost doua de fapt. Una la inceputul anului cand s-a dat al 13-lea salariu la cateva ministere si institutii din aparatul bugetar. Tot felul de ajutoare, prime si s-a si vazut ca a fost proasta pentru ca in aprilie deficitul bugetar risca sa creasca si atunci s-au anuntat primele masuri de reducere a deficitului.

A doua a fost cresterea TVA atunci cand Curtea Constitutionala a invalidat impozitarea pensiilor. Cresterea TVA a dus la cresterea inflatiei si intarzierea cresterii economice. Trebuiau gasite solutii alternative de taiere a cheltuielilor, nu de crestere a veniturilor.

In ce priveste evenimentele politice ale anului 2011, cine considerati ca este cel mai bun candidat pentru presedintia PD-L? Si cine va asteptati sa castige alegerile din PD-L?

Cel mai bun candidat este Emil Boc. Dar aici fac o mentiune foarte importanta, in continuare partidul nu si-a exploatat toate resursele umane din teritoriu. Deci aveau totusi timp doi ani sa mai caute sa vada ce mai e si prin provincie, prin organizatii. Eu am spus tot timpul ca statistic e imposibil ca din 100.000 - 200.000 de membri sa nu gasesti trei-patru oameni care sunt de exceptie, pe care sa ii promovezi si in final sa le dai sansa sa ajunga chiar sa conduca partidul. Deci oferta este foarte limitata si din aceasta cauza actualul presedinte ramane cel mai potrivit.

Credeti ca Guvernul Boc va ramane la Putere pana in 2012?

E greu de spus. Coalitia majoritara este posibil sa ramana pana in 2012, in forma actuala. Cabinetul in forma actuala probabil nu. Cred ca vor mai fi remanieri pana in 2012 si, nu stiu, s-ar putea chiar premierul sa fie schimbat prin vointa lui sau prin vointa Parlamentului, printr-o motiune de cenzura.

Va iesi UDMR de la guvernare in 2011?

Eu cred ca Coalitia, daca se va mentine, se va mentine in formula asta deoarece e una, care in ciuda tuturor zguduielilor din 2010, s-a dovedit a fi una stabila. Faptul ca a trecut peste acest an greu cred ca a dovedit ca e o formula stabila. Cred ca 2011 va fi mai stabil din acest punct de vedere, nu inseamna ca va fi lapte si miere. Chiar daca pleaca Marko Bela de la conducerea partidului, el va ramane o voce influenta in partid. Eu cred ca succesorul lui va fi un om la fel de echilibrat si rational care va intelege beneficiile UDMR daca asigura stabilitatea acestei Coalitii.

Pentru ca UDMR este, vrem nu vrem sa recunoastem, in actuala Coalitie un factor stabilizator.

Ce ar trebui sa se schimbe in Romania lui 2011? Care este, in opinia dvs, omul politic care ar putea impune astfel de schimbari?

Avand in vedere ca in 2010 am reusit cat de cat sa curatam bugetul, practicile bugetare, sa refacem echilibrele, anul 2011 ar trebui sa fie anul de consolidare fiscala, ar trebui sa eliminam exceptiile si abuzurile fiscale. Sunt categorii care nu platesc anumite impozite, desi beneficiaza de bunurile publice asociate acelor impozite, iar aici ma refer la sanatate, si ele trebuie incluse.

Toata societatea ar trebui sa isi puna intrebarea asta: De ce categoriile astea sunt exceptate si totusi beneficiaza? Au fost tot felul de argumente: ca sunt mai sarace. Bun, dar exista alte modalitati prin care oamenii realemente saraci sa fie ajutati sa isi ridice standardul veniturilor, nu exceptandu-i de la plata unor contributii pe care cu totii le platim.

Si evident trebuie sa rezolvam si problema Educatiei si a Sanatatii. Romania are foarte multe de facut in 2011. In Sanatate inca sunt gauri negre si trebuie rezolvate. Sigur ca noi le cerem oamenilor contributii la sanatate, pensionarilor de exemplu, dar nu mai e admisibil ca oamenii astia sa vina cu pansamente si medicamente de acasa atunci cand se duc in spital, numai pentru ca managerii de spitale isi iau comisioane din licitatii cu medicamente, cu achizitii pentru spital s.a.m.d. Trebuie pus capat acestui sistem clientelar care genereaza o mare coruptie in sistemul sanitar.

Schimbarea Codului Muncii este o alta prioritate. Flexibilizarea fortei de munca va fi atat in beneficiul angajatorului, cat si al angajatului. O multime de fenomene negative ar fi eliminate de pe piata muncii: somajul mascat, munca la negru, subocuparea etc.

Actuala majoritate poate aduce aceste schimbari. Liderii de partide in primul rand, pentru ca ei sunt mai constienti de efectele pe termen lung. In partid exista o stratificare: liderii, care vad efectele pe termen lung, si ceilalti, care judeca totul electoral: pierdem puncte, pierdem procente.

Descrieti in cateva cuvinte Romania anului 2011 asa cum o vedeti din punct de vedere politic, economic, dar si social.

Din punct de vedere economic in 2011 cred ca putem vorbi de un optimism moderat in sensul ca ne asteptam sa iesim din recesiune, sa reluam cresterea economica, care va fi una mica, cu plus, dar nu se va simti in buzunarul oamenilor.

Din punct de vedere politic, e posibil sa avem miscari spectaculoase din afara partidelor politice, mai degraba din societate civila. In plus, probabil ca la anul vor incepe doua discutii importante, care au fost amanate, revizuirea Constitutiei si sistemul electoral. 2012 fiind an electoral toti deja se gandesc sa corecteze sistemul actual ca sa poata fi pus in aplicare.

Aici o sa vedem mai multe propuneri si formule, dar e clar ca niciun partid politic in momentul asta nu mai e multumit cu actuala formula de vot uninominal cu compensare, care e un fel de struto-camila, care produce efecte perverse. Cred ca va exista o majoritate care va depasi granita partidelor politice care sa aiba aceeasi viziune asupra sistemului electoral in ansamblu.

Probabil se va vorbi mult si despre votul prin corespondenta. Momentan sunt 2 milioane de romani care nu au sansa sa voteze, pentru ca sunt plecati din tara, si oricate sectii si consulate ai deschide, nu ai cum sa ii absorbi, nici macar 50%. Votul prin corespondenta le va da sansa sa isi exercite dreptul de vot.

In 2011 va trebui sa existe un gen de pact social. Dupa ce am curatat cat de cat sistemul de ajutoare si supra ajutoare suntem in situatia sa punem de acord toate partile, Guvern, sindicate, patronate, si sa convina asupra unui pachet minimal. Care este pragul de la care oamenii pot beneficia de aceste ajutoare sociale. Mai este un lucru de facut, care se va face probabil la inceputul anului viitor, unificarea bazelor de date la nivel national, tot pentru eliminarea abuzurilor, pentru ca sunt oamenii care primesc ajutoare din mai multe parti si nu stie nimeni de ei.

Ce le urati romanilor pentru 2011?

Le urez rabdare. E nevoie de rabdare. Eu inteleg ca oamenii sunt nemultumiti si este firesc sa fie asa. Dar ei au nevoie de rabdare ca sa inteleaga ca tot ce se face acum se va reflecta foarte curand in standardul lor de viata si are impact pe termen foarte lung.

Romania isi va relua cresterea, pentru ca am facut curatenie in sistem, iar aceasta va fi sustenabila, pe foarte multi ani. Deci cumva li se poate garanta romanilor ca nu vor exista derapaje in urmatorii 20 de ani. Asta desigur independent de crize mondiale, care, daca apar, se reflecta asupra tuturor. Trebuie sa cream un teren solid si sa stim ca peste 10 ani nu o sa ne intoarcem la inflatia si masurile de austeritate de acum.

La final de an greu, de criza economica si sociala, Ziare.com si-a propus sa afle printr-o serie de interviuri cu acelasi set de intrebari parerea unor reprezentanti de marca ai celor mai importante partide si institutii despre anul politic care a trecut, cu bune si rele, si ce ne asteapta in 2011

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Sebastian Lazaroiu interviu, #revizuire Constitutie sistem electoral , #stiri Sebastian Lazaroiu
Comentarii