Lazaroiu explica de ce nu sunt bani de pensii

Miercuri, 31 August 2011, ora 13:47
2646 citiri
Lazaroiu explica de ce nu sunt bani de pensii
Foto:TVR

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a participat la o dezbatere organizata pe marginea studiului realizat de Blocul National Sindical, despre cauzele deficitului la fondul de pensii, in care a comentat elementele care au dus la asta, de la cresterea pensiilor la taierea salariilor.

Lazaroiu a discutat cele patru cauze identificate de studiul BNS ca fiind responsabile pentru deficit - introducerea pilonului doi de pensii, pensia minima garantata, pensionarile din armata si politie si reducerea salariilor, dar a mai adaugat alte patru - migratia fortei de munca in strainatate, pensionarile anticipate, fraudele la dosarele de pensii de invaliditate si cresterea prea mare a punctului de pensie.

Ministrul Muncii s-a aratat de parere ca "indatoram mai multe generatii" pentru imprumuturile ce acopera acest deficit.

"Sa incepem cu transferarea la pilonul doi de pensii, din 2008 in 2011 - de la 820 de milioane la 2,2 miliarde de lei - asta se regaseste in deficitul fondului de pensii. Ce sunt transferurile - o obligatie pe care noi ne-am asumat-o - de a duce o parte din cotributii la asigurarile sociale la fondurile private de pensii. Ne-am gandit in primul rand la generatiile viitoare. Sigur, preocuparea zilnica e sa platim pensiile si salariile, dar trebuie sa ne gandim si la ce va fi peste 5 ani, 20, 50 de ani (...) E motivul pentru care s-a introdus acest pilon doi, e pentru binele celor care vor iesi peste 25 - 30 de ani.

A doua cauza prezentata in studiu e pensia minima garantatata, dar aici nu sunt de acord. In deficitul prezentat nu intra sumele ca prestatie sociala, ele sunt platite de bugetul de stat", a spus, miercuri, Sebastian Lazaroiu.

Despre taieri si vina politicienilor

Ministrul Muncii a vorbit si despre taierea salariilor bugetarilor, care a dus la un deficit al fondului de pensii, considerand ca aceasta masura trebuia luata.

"Asa e, taierea salariilor bugetarilor, a afectat deficitul fondului de pensii, s-au platit mai putine contributii, dar prezentarea masurii ca fiind venita de nicaieri, ca un efect neasteptat asupra fondului de pensii, nu cred ca e corect. In 2007 - salariul mediu la privat era 85% din sect public. In 2008 - era 77% salariul mediu la privat fata de sectorul public.

Aceste diferente trebuiau corectate oricum, cu sau fara criza cu care ne-am confruntat. Abia acum au ajuns la un raport echitabil - unu la unu. A ajuns sa fie mai avantajos sa lucrezi la stat decat in mediul privat. Mediul privat a inregistrat un deficit de forta de munca - erau salarii uriase la stat.

Taierile de anul trecut erau inevitabile, pentru ca aveam un deficit urias - ne indreptam spre un deficit urias la bugetul de stat. Aveam nevoie de bani pentru imprumuturi pentru pensii, salarii - am fi luat banii la dobanzi uriase. De unde sa taiem? Am incercat toate variantele", a mai adaugat Lazaroiu.

Cresterea punctului de pensie

Lazaroiu a mai acuzat si cresterea punctului de pensie de catre guvernul PNL, despre care spune ca "a vandut viitorul mai multor generatii".

"Ma mir cum a scapat in studiu cauza cea mai importanta a acestui deficit, care e tot o decizie politica - cresterea punctului de pensie in 2007 si 2008 - punctul de pensie a crescut din 2007 in 2008 cu 34%. Din iunie 2008, a crescut cu inca 20% - campanie. O crestere nesustenabila, care trebuia facuta, dar nu la acea magnitudinea. Nu se stia ca e criza, dar chiar si asa, sa maresti pensiile cu 50%, puteai sa esalonezi, sa le maresti cu 20%. O decizie de crestere era corecta, dar 50% era prea mult. Si acum tragem de la aceasta decizie. Sunt adevaruri dureroase pentru cei care au guvernat Romania in perioada respectiva.

Ma gandeam zilele trecute, au fost privatizari cu semnul intrebarii - Petrom, s-au vandut pe bani putini, dar macar au venit management privat. Macar acolo s-a intamplat ceva, societatile au devenit profitabil. In 2007 si 2008 politicienii de la Palatul victoria au vandut viitorul multor generatii - o sa se vada in deficitul de pensii. Dar tot istoria o sa judece asta", s-a mai aratat de parere ministrul Muncii.

Lazaroiu a vorbit si despre migratia fortei de munca, mai ales in tari precum Spania, unde romanii prefera sa stea pe un ajutor de somaj de 6-800 de euro.

El a mai acuzat si unele sindicate pentru ca ar fi contribuit la deficit, prin participarea la numarul mare de pensionari anticipate si a vorbit despre dosarele de pensii de invaliditate verificate, spunand ca s-a ajuns la cifra de 570.000, din totalul de 800.000.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Lazaroiu deficit pensii, #Lazaroiu bani pensii, #cauze deficit fond pensii , #ministrul Muncii