Lazaroiu: Daca Guvernul se ghideaza dupa televiziuni nu o sa faca niciodata nimic

Marti, 04 Mai 2010, ora 10:23
2215 citiri
Lazaroiu: Daca Guvernul se ghideaza dupa televiziuni nu o sa faca niciodata nimic
Foto:Arhiva

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu apreciaza ca actualul Guvern trebuie sa ia masuri urgente de restructurare a sectorului bugetar, cat inca mai beneficiaza de increderea populatiei, in caz contrar fiind de asteptat o remaniere la toamna si o prabusire in sondaje.

Intr-un interviu acordat pentru Adevarul, Sebastian Lazaroiu declara ca marea restanta a Guvernului in 2009 a fost reducerea cheltuielilor in sectorul bugetar, aceasta "gaura neagra" a economiei romanesti.

"Multi spun ca nu trebuie sa zguduim prea tare sistemul, dar evaluarea arata ca, daca nu se face acest lucru acum, in 2012, lucrurile nu vor fi mai bune. Nu se mai poate amana. (...)Daca ne uitam in jur, vedem cazul Greciei si nu putem sa stam cu mainile in san. Ce sa astepti? Sa ajungi in trena tarilor ale caror economii se prabusesc?", spune consilierul prezidential.

In calitate de sociolog, Lazaroiu apreciaza ca majoritatea politica aflata la putere in prezent este mult mai stabila.

"Sunt conditii pentru a se lua masuri curajoase. Eu cred ca Guvernul e capabil sa treaca la masuri curajoase, nepopulare pentru un segment al populatiei. Foarte repede. Eu cred ca pana in iunie. Sondajele de opinie arata ca oamenii sustin luarea masurilor de restructurare(...) Oamenii inca sunt intr-o stare de asteptare. Inca mai au incredere ca se pot lua masurile necesare. Guvernul beneficiaza de o perioada favorabila, nu prea lunga", a mai avertizat el.

Guvernul se uita prea mult la televizor si nu ia masurile necesare

Intrebat de ce nu s-au luat aceste masuri pana acum, de catre actualii guvernanti, Lazaroiu a explicat ca sunt doua motive principale.

"Unul este ca membrii Guvernului se uita prea mult la televizor. Iar presa e concentrata pe critica Guvernului. Cand da afara oameni, toti spun ca a dat afara, cand nu-i da afara, spune ca nu se iau masurile necesare. Daca Guvernul se ghideaza dupa televiziuni nu o sa faca niciodata nimic. Iar ce se intampla la televiziuni, n-are legatura cu vointa oamenilor, care este in favoarea restructurarilor bugetare.

Al doilea motiv este clientela politica. La noi nu e stabilit pana la ce nivel se fac numirile politice si de unde incep functionarii. E o mare greseala", spune Lazaroiu.

Acesta mai avertizeza Executivul ca a beneficiat de o perioada de acomodare de cateva luni, dar de acum incolo trebuie sa demonstreze vointa politica si sa ia masurile necesare in sectorul bugetar. Bilantul se va face, cel mai probabil la toamna, si ar putea fi insotit de o remaniere.

In acest context, Lazaroiu spune ca invitatia adresata in 2009 liberalilor de a participa la guvernare ramane deschisa si acum, chiar daca PNL se teme ca prin introducerea pragului electoral de 10% ar exista riscul sa nu mai intre in Parlament. "Nu pragul in sine era problema, ci sa ramana doua partide, doua si jumatate cu UDMR", a explicat Lazaroiu.

Sebastian Lazaroiu (40 de ani) conduce din 2007 Departamentul de Planificare si Analiza Politica din cadrul Administratiei Prezidentiale. Sociolog de meserie, a fost intre 2002 si 2007 director general al cunoscutului institut de sondaje CURS (Centrul de Sociologie Urbana si Regionala).

Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
#Sebastian Lazaroiu consilier prezidential, #restructurare sector bugetar, #masuri criza , #consilier prezidential