Lazaroiu: Daca Geoana castiga alegerile, Voicu era in acest moment ministru

Vineri, 19 Martie 2010, ora 22:27
2452 citiri

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat vineri ca, in cazul in care Mircea Geoana ar fi castigat alegerile prezidentiale, Catalin Voicu ar fi fost ministru de Interne in acest moment.

"Daca aceste stenograme sunt autentice, ele arata un singur lucru, dupa parerea mea. Sunt lucruri pe care eu le stiam, nu la nivelul asta, al unor conversatii, si sunt lucruri pe care presedintele le spune de foarte mult timp si apasat in aceasta campanie, ele arata cam ce s-ar fi intamplat in Romania daca ar fi castigat alegerile Mircea Geoana. Este un lucru pe care presedintele l-a spus dupa ce a castigat alegerile, ceva de genul 'nici nu stiu romanii pe langa ce au trecut', dar ca intotdeauna au fost mai intelepti si au stiut, au avut un instinct de ultim moment", a declarat Sebastian Lazaroiu in cadrul unei emisiuni la Realitatea FM, comentand pe marginea stenogramelor aparute in presa si in care sunt reproduse conversatii dintre senatorul PSD Catalin Voicu si magistrati, oameni de afaceri sau politicieni.

"Sunteti convinsi ca si mine ca acest om, Voicu, daca ar fi castigat Mircea Geoana era ministru de Interne in momentul asta in care vorbim? El a fost intr-o competitie in interiorul partidului pentru functia de ministru de Interne si a pierdut la doua sau trei voturi in favoarea lui Oprea, nu putem sa spunem ca e o amenintare necredibila. Omul asta era ministru de Interne acum, va garantez, daca castiga Mircea Geoana, iar daca acceptam ca el era ministru de Interne citim stenogramele si ne imaginam cum aratau institutiile din Romania", a mai afirmat Sevastian Lazaroiu.

Lazaroiu a precizat insa ca stenogramele din cazul Voicu trebuie privite cu prudenta pentru ca este posibil ca acesta sa fie doar "un gargaragiu" iar genul acesta de stenograme pot strica imaginea unui om nevinovat.

Crearea noului partid de centru-stanga e numai in avantajul PSD,fiindca va avea competitie

Pe de alta parte, Sebastian Lazaroiu considera ca infiintarea noului partid de centru-stanga al parlamentarilor independenti este in avantajul PSD si ca indiferent de soarta acestei noi formatiuni, PSD va iesi intarit, avand parte de competitie pe zona de stanga pe care o reprezinta.

"PSD nu a mai reusit sa creasca din 2004 incoace din cauza faptului ca nu a avut competitie. Daca PD-L si PNL acum merg la peste 50% din alegeri, acest lucru nu s-a intamplat in anii trecuti si cred ca este efectul competitiei in momentul in care PNL si PD-L s-au proclamat amandoua de centru-dreapta si au intrat intr-o competitie de idei, de programe, sigur, si mai la nivelul mocirlei, le-a ajutat pe amandoua. PSD nu a avut competitor din 1992", a explicat Sebastian Lazaroiu, comentand aparitia UNPR, noua formatiune de centru-stanga pe care actualii parlamentari independenti o pregatesc in aceasta perioada.

"Ei se misca coerent, se pare ca au niste pasi pe care ii urmaresc si un traseu bine stabilit. Faptul ca vor sa creeze un partid politic, sa se aseze in opozitie cu celalalt partid de centru-stanga mi se pare coerent", a spus consilierul presedintelui Basescu.

Blocajul de la Senat: Un demers ciudat, strategia puterii nu putea sa aduca nimic bun

Consilierul prezidential a calificat demersul de revocare a lui Mircea Geoana de la Senat drept "ciudat" si a afirmat ca strategia proiectata de majoritatea guvernamentala nu putea sa aduca nimic bun, nici macar ca exercitiu de imagine.

"In general, cand ai o asemenea strategie poti sa ai un obiectiv real sau mascat, deci era posibil, de pilda, ca cei de acolo sa nu doreasca sa-l dea jos pe Mircea Geoana, ci pur si simplu sa-l sperie si sa-l faca sa respecte regulamentul sau pur si simplu urmareau un obiectiv de imagine", a declarat Lazaroiu .

Cu toate acestea, Lazaroiu a aratat ca si demersul de imagine a fost unul care a dezavantajat PDL, pentru ca perceptia publica este ca PDL voteaza impotriva ordinii de zi si blocheaza agenda legislativa.

Revizuirea Constitutiei s-ar putea produce in 2012, dar exista si tentatia amanarii

In opinia lui Sebastian Lazaroiu, "realist vorbind", revizuirea Constitutiei se va produce in 2012, dar a adaugat ca exista tentatia unor partide de a impinge acest termen dupa 2012, ca sa mai prinda inca un mandat cu 470 de parlamentari.

"Eu sper sa fie 2012, stiu ca exista tentatia unor partide, unor lideri, de a impinge acest termen dupa 2012, asa incat sa mai prinda Parlamentul inca un mandat cu 470 de parlamentari, dar eu cred ca realist vorbind 2012. Ideal ar fi 2011, pentru ca atunci schimbarile ar putea sa intre in vigoare in 2012. 2012 este usor cam tarziu pentru ca dupa ce se adopta Constitutia sunt o multime de aranjamente care trebuie facute pentru aplicarea unor prevederi importante", a precizat consilierul sefului statului, intrebat cand ar putea fi adoptata Constitutia revizuita.

"Poate ca suna cinic, dar este o analiza foarte simpla a istoriei clasei politice din Romania, sunt niste schimbari, multe dintre schimbarile pe care politicenii spun ca le vor de fapt nu le vor, pentru ca le afecteaza interesele. Cand vorbim de reducerea numarului de parlamentari, pentru politicieni e foarte greu sa accepte o asemenea restrangere, dar 2012 este anul in care va exista presiune electorala, si tot ce s-a intamplat bun in tara asta s-a intamplat sub presiunea campaniilor electorale", a subliniat Lazaroiu.

Consilierul prezidential a apreciat ca in acest moment niciuna dintre propunerile de substanta pe care partidele le au pentru modificarea Constitutiei nu intrunesc o majoritate de doua treimi "dar e firesc, e inceputul procesului, e greu sa spui in momentul asta peste un an sau doi pe care dintre optiuni se va crea o convergenta mai mare".

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Sebastian Lazaroiu, #Voicu ministru interne, #stenograme Catalin Voicu , #consilier prezidential