Lazaroiu: Austeritatea va deveni o cultura, am vandut prea mult viitorul

Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 13:39
1998 citiri
Lazaroiu: Austeritatea va deveni o cultura, am vandut prea mult viitorul
Foto: TVR Info

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat sambata ca intreaga lume se indreapta spre o noua ordine institutionala, nu numai Romania, si ca austeritatea va deveni o "cultura", oamenii intelegand singuri ca nu mai pot consuma mai mult decat produc.

"Romania va trebui sa o ia de la inceput, cum toate tarile trebuie sa o ia. Trebuie sa vedem unde am gresit, trebuie sa vedem in ce directie mergem, in momentul asta nu e clara directia. Ne trebuie mult mai multa creativitate pentru a veni cu un nou proiect de societate", a spus ministrul Muncii, prezent la Scoala de vara a OTPDL.

Acesta a sustinut ca Romania nu trebuie doar sa isi revizuiasca Constitutia, ci chiar sa adopte una noua, care sa confere mai multa putere comunitatilor si sa duca la o descentralizare reala.

"Multe state vor fi in situatia de a veni cu un nou act constitutiv, cred asta va trebui sa facem si noi. Marele impas in care se afla omenirea in acest moment, nu numai la nivel economic, ci si politic, vine din faptul ca am vandut prea mult viitorul", a declarat ministrul, adaugand ca nu e neaparat ceva rau sa "vinzi viitorul", imprumutandu-te la banca, in calitate de cetatean sau de stat, totul este sa ai o limita.

"Asa functioneaza economiile, dar cred ca s-a vandut prea mult din viitor, s-a pus un accent exagerat pe consum, a fost ignorata munca si productivitatea muncii. Oamenii au fost bucurosi sa ia bani, sa consume, si acum nu mai pot sa ii dea inapoi(...)la fel si statele, uitati-va la Grecia sau Italia.(...)

Statul roman, incepand cu 2009-2010, a impus masuri de austeritate. Era singura varianta de a ramane credibili in fata finantatorilor internationali. Cine nu a facut asta o va face. Grecia va trebui sa taie salariile cu 50%, ca sa reduca cheltuielile", a previzionat ministrul Muncii.

In aceste conditii, Lazaroiu anticipeaza ca s-ar putea ca in urmatorii ani austeritatea sa devina o cultura, sa nu mai fie nevoie ca statul sa impuna masurile de austeritate, ci oamenii sa intelega singuri ca nu mai pot consuma mai mult decat produc.

Pentru a se depasi aceasta situatia, statul trebuie sa recurga la o descentralizare reala, sa se dea puterea comunitatilor.

"Descentralizarea trebuie inceputa imediat, iar puterea sa mearga la primarii. Este singura sansa pentru Romania de dezvoltare in urmatorii ani. Cei care se opun regionalizarii se opun dezvoltarii Romaniei", a subliniat Sebastian Lazaroiu.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#Sebastian Lazaroiu austeritate, #Lazaroiu reducere cheltuieli, #regionalizare, #reorganizare administrativa , #ministrul Muncii