Mirajul Teheranului fara embargo: Ministrul de Externe duce oameni de afaceri in Iran

Joi, 05 August 2021, ora 17:232508 citiri
Mirajul Teheranului fara embargo: Ministrul de Externe duce oameni de afaceri in Iran
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul de Externe, Lazar Comanescu, face o vizita in Iran, in perioada 29 februarie - 2 martie, urmand sa fie primit de presedintele Hassan Rouhani si de presedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, aceasta fiind prima vizita a unui demnitar european dupa alegerile parlamentare.

Comanescu va avea "consultari extinse" cu omologul sau iranian, Mohammad Javad Zarif, pe agenda vizitei figurand si intrevederi cu ministrii Economiei si Finantelor, Petrolului, informeaza MAE.

Seful diplomatiei romane va fi insotit de o delegatie economica, formata din oficiali din ministerele cu competente economice - Ministerul Energiei si Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri -, conducerea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri din Romania.

Ministrul va participa la deschiderea unui Forum economic romano-iranian la Camera de Comert, Industrie, Mine si Agricultura a Republicii Islamice Iran. Potrivit sursei citate, agenda discutiilor va include teme legate de relansarea relatiilor politico-diplomatice, colaborarea economica si sectoriala in domeniile de interes comun.

De asemenea, vor fi abordate si evolutiile actuale in plan regional si international, cu accent pe situatiile de criza din Orientul Mijlociu.

Decizie istorica legata de Iran ce poate redesena harta energetica a lumii: Cum va fi afectata Romania

Vizita lui Comanescu are loc in contextul favorabil deschiderii cooperarii politice si economice a comunitatii internationale fata de Teheran, dupa intrarea in vigoare a Acordului asupra dosarului nuclear cu Iranul si ridicarea unei parti a sanctiunilor.

Este prima vizita a unui demnitar european dupa desfasurarea alegerilor parlamentare din Iran din 26 februarie, mai precizeaza MAE.

Comentarii