Tariceanu crede ca presedintele Iohannis va respecta decizia CCR si o va revoca pe Kovesi

Duminica, 03 Iunie 2018, ora 20:21
4984 citiri
Tariceanu crede ca presedintele Iohannis va respecta decizia CCR si o va revoca pe Kovesi
Foto: Antena3

Calin Popescu-Tariceanu, seful ALDE si seful Senatului, crede ca presedintele Klaus Iohannis va respecta decizia CCR si o va revoca pe Laura Codruta Kovesi de la conducerea DNA.

"Eu nu cred ca (seful statului - n.red.) nu va semna demiterea, presedintele nu are cum sa nu respecte decizia CCR, cred ca nu are alternativa. Eu cred ca poate a avut anumite considerente pentru care nu a vrut sa faca gestul acesta mai devreme, dar acum nu are alternativa. (...) Ma gandesc ca e un moment de criza, ce-i drept, e o mica criza constitutionala, care trebuie depasita.

Cred ca presedintele e preocupat - asa cum suntem si noi - ca Romania trebuie sa preia presedintia Consiliului Europei in 7 luni, (...) asa ca trebuie sa degajam terenul, dupa cum se spune. Trebuie sa asteptam motivarea CCR, cred ca asta si face presedintele, caci nu poate sa faca nimic pana atunci", a spus Tariceanu, duminica seara, la Antena 3.

"In momentul in care o putere ramane fara control, asa cum s-a intamplat cu DNA ani de zile, incep sa apara abuzurile (...) . Au aparut protocoalele, au fost cateva lucruri pe care eu, daca eram in locul presedintelui, le-as fi privit cu mult mai multa responsabilitate", a adaugat Tariceanu.

Decizia CCR

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, cu majoritate de voturi, existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Romaniei, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

CCR a aratat, in comunicatul oficial privind decizia de existenta a conflictului institutional intre presedinte si ministrul Justitiei, ca seful statului urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a sefei DNA.

"Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Presedintelui Romaniei, prim-ministrului Guvernului Romaniei si Ministrului Justitiei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata in comunicatul Curtii Constitutionale.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca presedintele va trebui sa semneze decretul de revocare din functie a sefei DNA in momentul in care decizia CCR va fi publicata in Monitorul Oficial.

Pe de alta parte, decizia a fost contestata de multi specialisti, inclusiv de OECD si juristi.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#tariceanu revocare kovesi , #revocare