Socialistii europeni o sustin pe Kovesi la sefia Parchetului UE. PE cere oficial autoritatilor romane sa nu-i puna obstacole

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 16:09
17550 citiri
Socialistii europeni o sustin pe Kovesi la sefia Parchetului UE. PE cere oficial autoritatilor romane sa nu-i puna obstacole
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax / Hepta.ro

Parlamentul European o sustine in continuare pe Laura Codruta Kovesi pentru a fi primul procuror-sef al Parchetului European si cere oficial autoritatilor de la Bucuresti sa nu ii puna piedici fostei sefe a DNA.

Anuntul a fost facut de presedintele PE Antonio Tajani, in deschiderea sedintei de miercuri a Parlamentului.

In plus, un mesaj extrem de puternic a venit din partea socialistilor europeni, familie din care face parte si PSD, principalul contestatar al lui Kovesi. Europarlamentarul austriac Josef Weidenholzer a anuntat ca sustinerea pentru fosta sefa DNA este "fara rezerve".

Tot miercuri si prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a transmis un mesaj de sustinere pentru Kovesi: "E preferata pentru a fi primul procuror-sef european. O admir pentru curajul sau". Totodata, Timmermans a transmis Guvernului sa nu adopte ordonantele pe justitie, pentru ca Bruxelles-ul va actiona prompt si dur.

Toader le-a raspuns la scurt timp oficialilor europeni: "Sa ne respectam competentele, demnitatea si specificul national".

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile sustinute in Parlamentul European:

15:19 - Tajani a facut o scurta declaratie in care a anuntat ca Parlamentul o sustine in continuare pe Kovesi pentru sefia Parchetului European si ca va trimite o scrisoare oficiala Guvernului in care ii va cere sa nu-i puna obstacole fostei sefe a DNA.

"Am aflat cu ingrijorare faptul ca (...) candidata Parlamentului European pentru postul de procuror-sef european, Laura-Codruta Kovesi, a fost pusa de autoritatile romane sub control judiciar, care inseamna limitarea libertatii sale personale, nu poate sa paraseasca tara fara autorizatie, trebuie sa se prezinte periodic la politie si nu poate sa faca declaratii de presa.

Pe baza principiului neamestecului si neimplicarii in activitatea autoritatilor judiciare si respectand prezumtia de nevinovatie, doresc sa exprim preocuparea Parlamentului European in legatura cu situatia creata.

Repet, clar, ca doamna Kovesi ramane candidata noastra si se bucura de increderea noastra si de sprijinul nostru. Cer, deci, autoritatilor romane sa respecte principiul cooperarii sincere intre statele membre si institutii si sa nu puna obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selectie pentru postul de procuror-sef european.

Astazi voi scrie o scrisoare in acest sens autoritatilor romane, asa cum s-a hotarat in aceasta dimineata la Conferinta Presedintilor".

15:11 - Grupul socialist din PE, prin vocea austriacului Josef Weidenholzer, a anuntat in plenul forului legislativ european ca sprijina fara rezerve numirea Laurei-Codruta Kovesi la sefia Parchetului European, a declarat, pentru Ziare.com, europarlamentarul roman Cristi Preda.

Mesaje de sustinere pentru Kovesi din Parlamentul European

Critici legate de masura punerii sub control judiciar a Codrutei Kovesi au venit si din partea altor eurodeputati. De exemplu, Manfred Weber, candidatul PPE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, a exprimat preocupare in legatura cu procedurile care o vizeaza, avertizand ca ar putea cere o dezbatere in viitoarea legislatura a Parlamentului European.

Totodata, mai multi eurodeputati, printre care si cativa din conducerea Comisiei LIBE, Judith Sargentini si Ana Gomes, au criticat, saptamana trecuta, prin mesaje pe Twitter, masura controlului judiciar dispusa de Sectia de anchetare a magistratilor in cazul Kovesi, candidat la sefia Parchetului UE.

Nu in ultimul rand, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a spus ca este crucial ca toti candidatii inscrisi pentru sefia Parchetului European, printre care se numara si Laura Codruta Kovesi, sa fie tratati corect si sa poata participa la toti pasii procedurii de selectie.

Oficialul european a adaugat ca CE urmareste "cu mare ingrijorare" evolutiile privind statul de drept in Romania, atragand atentia ca tara noastra trebuie "sa se reintoarca pe drumul reformei" in justitie.

Replica PSD-ALDE

In replica, eurodeputatul ALDE Norica Nicolai a dat un mesaj liderul ALDE european, Guy Verhofstadt, si liderului grupului parlamentar al PPE, Manfred Weber, spunandu-le acestora ca s-a saturat de dublul lor standard si de faptul ca "si permit sa dea ordine sistemului de justitie din Romania".

De asemenea, euroalesul ALDE Renate Weber a transmis, marti, o scrisoare catre presedintele Parlamentului European Antonio Tajani si colegilor europarlamentari in care le-a spus ca nu mai pot fi acceptate dublul standard si limbaj ale liderilor europeni, atunci cand vine vorba despre statul de drept.

Pe 27 martie a avut loc a doua runda negocieri intre Parlamentul European si Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-sef european, functie pentru care candideaza si Laura Codruta Kovesi, care insa nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmeaza doua runde de negocieri intre echipa PE si Consiliu, pe 4 si 10 aprilie.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor judeca, miercuri, contestatia Laurei Codruta Kovesi impotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de catre procurorii Sectiei de anchetare a magistratilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Kovesi discutie Tajani procuror european , #Parchet European