Seful Comisiei LIBE insista sa fie liderul negociatorilor PE cu Consiliul pentru sefia Parchetului European

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 07 Martie 2019, ora 10:12
10743 citiri
Seful Comisiei LIBE insista sa fie liderul negociatorilor PE cu Consiliul pentru sefia Parchetului European
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), socialistul britanic Claude Moraes, ii cere lui Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, ca el sa fie desemnat drept lider al negocierilor cu reprezentantii Consiliului UE, in cazul numirii sefului Parchetului European.

Mesajul vine in contextul in care sefa Comisiei pentru Control Bugetar (CONT), Ingeborg Grassle (PPE), crestin-democrata din Germania, si-a anuntat intentia de a participa si ea la aceste negocieri, ca o echipa, din partea Parlamentului European.

In scrisoarea trimisa pe 6 martie de Moraes, acesta arata ca autoritatea in cazul operationalizarii Parchetului European (EPPO) este in competenta clara a LIBE, potrivit procedurilor stabilite de Parlamentul European.

Scrisoarea a mai fost trimisa Ceciliei Wikstrom, sefa Conferintei Presedintilor, si sefei Comisiei CONT, Ingeborg Grassle.

Este pentru a doua oara cand Moraes i-a scris lui Tajani. In primul mesaj, el a cerut sa fie singurul reprezentant al Parlamentului European la negocierile cu Consiliul pentru importanta functie.

Citeste detalii despre prima scrisoare aici: Dupa o intalnire cu Dragnea si o invitatie la Antena3, seful socialist al Comisiei LIBE vrea sa mearga singur la negocierile cu Consiliul pentru sefia Parchetului European

Grassle contraataca

Si sefa Comisiei CONT, Ingeborg Grassle, le-a transmis, tot pe 6 martie, un mesaj lui Tajani, Moraes si Wikstrom in care cere sa fie parte la aceste negocieri.

Grassle le scrie despre "un conflict de competenta intre LIBE si CONT", in acest caz.

"Este clar ca Comisia CONT este competenta sa se ocupe de infiintarea EPPO din perspectiva protectiei intereselor financiare ale Uniunii Europene, in acelasi mod in care este competenta pentru OLAF", scrie Grassle.

O reprezentare politica mai larga in echipa de negociere ar fi, de asemenea, benefica pentru aprobarea ulterioara de catre plen a candidatului convenit in comun, conchide Grassle.

Sursa: Scrisoarea transmisa de Grassle

Decizia se da astazi

O decizie urmeaza sa fie luata astazi, cand se va intruni Conferinta presedintilor, care va stabili reprezentantii Parlamentului European la negocierile cu Consiliul UE.

Conferinta presedintilor este compusa din liderii grupurilor europarlamentare plus presedintele PE, italianul Antonio Tajani. Trebuie spus ca liderii celor mai mari grupuri parlamentare sunt in general favorabili lui Kovesi: germanul Manfred Weber (PPE), germanul Udo Bullmann (S&D), britanicul Syed Kamall (ECR), belgianul Guy Verhofstadt (ALDE) si nemtoaica Ska Keller (Verzi).

Pe de alta parte, Kovesi este citata astazi de procurorul Adina Florea pentru audieri la Sectia pentru investigarea magistratilor.

Motivele lui Moraes

Moraes arata ca participarea unui reprezentant CONT la aceasta procedura nu ar fi in concordanta cu politica UE in discutie, fiind vorba de cooperarea judiciara in materie penala. El explica si specificul Regulamentului de instituire a EPPO, care ar fi doar in competenta LIBE.

Moraes face trimitere la mai multe regulamente si proceduri europene, care i-ar oferi reprezentantului Comisiei LIBE dreptul de a participa la aceste negocieri.

"In consecinta, Comitetul LIBE trebuie recunoscut ca un lider in cadrul negocierilor, in conformitate cu responsabilitatile respective ale celor doua comisii", cere Moraes.

Moraes mai precizeaza ca audierile candidatilor au avut loc in cadrul comun al Comisiilor LIBE si CONT si au determinat voturi foarte asemanatoare in cele doua comisii.

"Implicarea CONT a fost foarte binevenita si de valoare adaugata. Eu personal ii multumesc doamnei Grassle si membrilor Comisiei CONT pentru contributia lor", scrie Moraes.

Am luat act de propunerea doamnei Grassle a unei "echipe de negociere in care Comisia CONT sa fie reprezentata".

"In conformitate cu principiile pe care le-am amintit, in ceea ce priveste competenta LIBE in cazul infiintarii EPPO, trebuie sa fie clar ca LIBE este lider si va conduce aceste negocieri", este ferm Moraes.

Cu toate acestea, in spiritul bunavointei si al cooperarii dintre cele doua comisii, voi lua in considerare orice alte sugestii referitoare la componenta echipei de negociere, conchide Moraes.

Sursa: Scrisoarea transmisa de Moraes

Sursa: Scrisoarea transmisa de Moraes

Situatia post-Brexit

Moraes, ca britanic, urmeaza sa iasa din Parlamentul European, odata cu Brexit-ul.

Ca politician laburist, nu are foarte mari perspective de cariera in Marea Britanie, iar dupa Brexit i-ar prinde bine, mai degraba, un job in Parlamentul European si ar avea nevoie de sustinerea pesedistilor in cadrul grupului S&D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Claude Moraes Kovesi, #Claude Moraes Procurorul European, #Claude Moraes Parchetul European , #Parchet European