Sefa DNA, acuzata de Ghita si Basescu ca a plagiat in doctorat: Lucrarea imi apartine in totalitate. Nu am plagiat!

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 23:03
29501 citiri
Sefa DNA, acuzata de Ghita si Basescu ca a plagiat in doctorat: Lucrarea imi apartine in totalitate. Nu am plagiat!
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PRU Sebastian Ghita si fostul presedinte Traian Basescu au lansat un atac asupra sefei DNA Laura Codruta Kovesi, acuzand-o ca a plagiat in lucrarea de doctorat.

In acest sens, Ghita s-a autodenuntat, marti, la Parchetul General, declarand ca a participat la falsificarea raportului de expertiza intocmit in 2012 in cazul sefei DNA. Ghita a spus ca au fost si alti demnitari care au intocmit falsul, insa a refuzat sa dea nume.

De cealalta parte, fostul sef al statului vine cu alte acuzatii. Basescu sustine ca avea informatii inca din 2014, insa neinsotite de probe, despre un posibil plagiat in cazul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, plagiat care ar fi fost musamalizat de Sebastian Ghita si Mihnea Costoiu la presiunile generalului SRI Florian Coldea.

Mai mult, fostul sef al statului sustine ca, in 2016, actualul procuror-sef al DNA ar fi amenintat un demnitar ca va fi arestat daca se redeschide dosarul de plagiat.

Basescu a precizat insa ca nici in cazul acestei acuzatii nu are probe si nici nu a vrut sa dea numele demnitarului in cauza.

Intr-un comunicat dat publicitatii la scurt timp dupa izbucnirea scandalului, Kovesi se apara si spune ca lucrarea ii apartine in totalitate si nu a plagiat. Coordonatorul lucrarii sale de doctorat, profesorul Viorel Pasca, a fost si el contactat de presa si a explicat ca suspiciunile ar fi aparut dupa ce Kovesi a preluat pasaje din articole ce ii apartineau tot ei, dar pe care le semnase cu numele de atunci - Laura Codruta Lascu.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, reactiile si declaratiile in legatura cu scandalul de plagiat in care e implicata sefa DNA:

23:03 - CNATDCU nu se va autosesiza in urma denuntului facut de Sebastian Ghita, care a sustinut ca, alaturi de mai multi demnitari, a falsificat un raport al Comisiei tehnice de expertiza a lucrarii de doctorat a Laurei Kovesi, astfel incat documentul sa arate ca teza nu este un plagiat, a declarat pentru News.ro presedintele Consiliului, Viorel Barbu.

"Noi nu ne autosesizam, orice dosar, bine intemeiat, cu argumente, se trimite la Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), iar de acolo ajunge la noi si abia atunci noi discutam", a explicat Barbu parcursul procedural.

22:26 - Si Traian Basescu a venit cu noi explicatii. Intrebat la B1 TV de ce nu a facut un denunt penal in aceasta chestiune, Basescu a raspuns: "Prin formatie profesionala. Oricat de dur vi s-ar parea ce urmeaza sa spun acum: cand la bordul unui vas simteai ca ai un turnator, de regula vasul se intorcea in port cu un om mai putin". Invitat sa dea detalii legate de soarta potentialilor turnatori, Basescu a explicat: "I se mai intamplau lucruri".

Un alt motiv invocat de catre fostul presedinte a fost faptul ca informatiile primite nu erau certe.

"Eu am avut informatii din mediul civil, dupa cum si in 2010 am avut informatii tot din mediul civil ca se fura la ANRP. Cand am primit informatia de la Elena Udrea, am dat-o la institutiile statului. Acum institutiile statului care ar fi trebuit sa ma informeze erau implicate in falsificare", a spus Basescu adaugand ca, la vremea respectiva, acuzele sale puteau fi infirmate cu usurinta cu raportul prin care se spunea ca actualul procuror-sef al DNA nu a plagiat. "M-ar fi facut pulbere toti", a comentat Basescu.

22:20 - Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ca nu stie nimic despre acest subiect si il "lasa rece", insa este foarte afectat de mortile celor doi mari actori din ultimele doua zile - Ioan Gyuri Pascu si Sebastian Papaiani.

"Nu stiu nimic de atunci, de aia sunt si foarte curios sa vad ce se intampla in continuare. Cercetari trebuie facute, ca pentru orice cetatean din Romania. Poate par deplasat, privesc destul de rece evenimentul, nu ma afecteaza foarte mult, ce ma afecteaza pe mine foarte mult e plecarea lui Sebastian Papaiani, a lui Ioan Gyuri. Astia sunt oameni care ne-au facut sa radem, sa plangem, care au contat foarte mult pentru noi.

Aceasta actiune e o actiune interesanta, spumoasa. Daca ce spune Ghita e adevarat, e un lucru foarte grav. Daca nu e adevarat... Ma abtin sa spun daca il cred. Sunt 2 variante. Prima in care e nebun si isi pune dinamita pe el si se arunca in aer. A doua varianta e cea in care tot ce spune e adevarat si, daca vrea sa mearga pana la capat, trebuie sa ne uitam cu atentie", a spus Dragnea, la Antena3.

El a mai spus ca o sa vorbeasca despre acest subiect cu Victor Ponta, insa fata in fata.

22:05 - Sebastian Ghita a revenit cu noi explicatii, la Romania TV, in legatura cu demersul sau. Intrebat de moderator cum isi explica faptul ca Laura Codruta Kovesi nu a facut ea denunt impotriva celor care i-ar fi falsificat raportul de expertiza in cazul plagiatului, Ghita a raspuns: "Nu cred ca s-a gandit ca falsificam, s-a gandit ca raportul iese bun. Ea chiar credea ca nu a plagiat".

21:44 - Vicepremierul Vasile Dancu a declarat, la Digi 24, ca povestea raportului falsificat este una "ciudata, care are nevoie de dovezi".

"Lucrurile nu vor ramane asa, vor fi anchete, se vor aduce probe, nu stiu ce sa spun legat de o aceasta situatie", a spus Dancu.

21:06 - Si Victor Ponta a reactionat, dupa ce atat Ghita, cat si Basescu si Udrea au spus ca fostul premier a stiut despre falsificarea raportului. El a anuntat, la Antena3, ca, "daca ma cheama la Parchet, spun tot ce stiu. Daca ma cheama in cadrul unei anchete penale la Parchet, voi spune tot ce stiu".

20:55 - Cel care a coordonat lucrarea de doctorat a lui Kovesi, profesorul Viorel Pasca, a explicat, la B1 TV, de ce s-ar fi creat suspiciunea de plagiat in cazul acestei lucrari. Mai exact, el spune ca actuala sefa a DNA a preluat pasaje din articole ale sale din trecut, semnate cu numele Laura Codruta Lascu.

"Nu stiu nimic despre Comisia din 2012. Lucrarea de doctorat a doamnei Kovesi a inceput in 2008. Lucrarea ei de doctorat privea criminalitatea organizata. Doctoratul dura 4 ani, ea l-a facut in trei. Lucrarea, dupa ce a fost sustinuta in public si aprobata, a fost trimisa in senatul universitatii.

S-a facut o confuzie. In lucrare sunt pasaje preluate din articole anterioare ale ei cu numele de Laura Codruta Lascu. Daca exista alte pasaje in afara de cele amintite, eu nu stiu. Ghita a fost unde a fost sau nu a fost, sa raspunda. Treaba lor. Daca nu va intereseaza ce va spun eu, intrebati-l pe Ghita", a spus Pasca la B1 TV, citat de Stiri pe Surse.

20:50 - Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR), prin plagiate.ro, a transmis printr-un comunicat ca ei considera ca teza de doctorat a lui Kovesi este plagiat.

"In calitate de depozitar si constructor al Indexului Operelor plagiate in Romania, in calitate de prima institutie a societatii civile specializate si calificate in identificarea si publicarea operelor plagiate, confirmam ca la sesizarea presei am realizat documentarea si constatarea faptica a suspiciunii de plagiat multiplu realizat in lucrarea 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal'", a Laurei Codruta Kovesi, se arata intr-un comunicat de presa postat pe plagiate.ro.

20:47 - Co-presedintele PNL Alina Gorghiu e de parere ca autodenuntul lui Sebastian Ghita, de luni, la Parchetul General, este nimic altceva decat "o diversiune", "o cacealma".

"In aparenta poate fi ceva grav", a afirmat ea la Digi24, insa atrage atentia ca Sebastian Ghita "are o calitate in anumite dosare", asa ca "demersul sau este justificat de un interes direct". "O cacealma!" - rezuma situatia Gorghiu. In opinia sa, Ghita are tot interesul sa genereze si sa creeze diversiuni.

20:44 - Sefa DNA se apara intr-un comunicat transmis marti seara presei si spune ca nu a plagiat si lucrarea ii apartine in totalitate.

"Cu referire la teza de doctorat 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal', tin sa precizez ca aceasta este o lucrare care imi apartine in totalitate si ca nu am plagiat", se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul DNA marti seara.

"De altfel, acest lucru l-am sustinut de la prima aparitie in spatiul public a afirmatiilor denigratoare, inca din anul 2012", se mai arata in comunicat.

20:40 - Elena Udrea a intervenit telefonic la Romania TV pentru a da detalii despre relatiile lui Ghita in SRI si a reluat povestea despre cum s-a dus ea personal la Ponta in 2014 pentru a o sustine pe Kovesi in fruntea DNA.

20:36 - Fostul presedinte Traian Basescu sustine ca avea informatii inca din 2014 despre un posibil plagiat in cazul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, plagiat care ar fi fost musamalizat de Sebastian Ghita si Mihnea Costoiu. Mai mult, fotul sef al statului sustine ca, in 2016, actualul procuror-sef al DNA a amenintat un demnitar ca va fi arestat daca se redeschide dosarul de plagiat.

20:20 - O reactie a venit si de la presedintele Klaus Iohannis. Intrebat cum comenteaza autodenuntul lui Ghita, seful statului a spus ca "cei insarcinati cu aceste chestiuni sa-si faca treaba".

Totusi, presedintele a calificat autodenuntul lui Ghita, la patru ani distanta, unul "ciudat", motivat, cel mai probabil, de campania electorala.

20:13 - Deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat marti la sediul Parchetului General, unde a depus un autodenunt in care arata ca el si mai multi demnitari au falsificat si "masluit" raportul tehnic de expertiza prin care s-a stabilit ca procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, nu a plagiat in teza de doctorat.

"M-am decis sa vin la Parchetul General si sa fac, nu ceea ce fac multi astazi in Romania in fals, ci sa fac un lucru care ma apasa si cred ca este motivul pentru care mi s-au intamplat toate aceste chestiuni in ultimii doi ani. Am venit sa aduc un autodenunt care vizeaza felul in care eu, Sebastian Ghita, si mai multi inalti demnitari ai statului roman au participat la masluirea, la falsificarea raportului tehnic de expertiza ce vizeaza teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi", s-a autodenuntat Ghita si in fata presei.

Verdict de neplagiat din 2012

Amintim ca, in august 2012, Consiliul National de Etica a decis ca Laura Codruta Kovesi, atunci procuror general al Romaniei, nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat. Decizia a fost luata in urma analizei raportului Comisiei tehnice.

Grupul de Investigatii Politice si Militia Spirituala au acuzat-o pe Laura Codruta Kovesi ca lucrarea sa de doctorat, sustinuta in decembrie 2011 la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a Universitatii de Vest din Timisoara, cu titlul "Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal", este un plagiat, sustinand ca reproduce cuvant cu cuvant, fara sa citeze, lucrari ale altor autori din domeniu si fara sa foloseasca ghilimelele sau sa indice sursele.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Kovei plagiat doctorat amenintari, #Ghita Basescu Kovesi plagiat , #DNA