Scandalul "Kovesi da dreptate Antena 3!" - CSM sesiseaza CNA si acuza televiziunea de manipulare

Joi, 17 Martie 2016, ora 15:02
6063 citiri
Scandalul "Kovesi da dreptate Antena 3!" - CSM sesiseaza CNA si acuza televiziunea de manipulare
Foto: Arhiva Ziare.com

CSM a constatat, joi, ca afirmatiile facute la Antena 3 in "Sinteza zilei" din 18 februarie, privind evacuarea postului in urma deciziei din dosarul ICA, nu corespund realitatii si au afectat reputatia profesionala a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si-a insusit raportul Inspectiei Judiciare cu privire la cererea sefei DNA privind apararea reputatiei sale profesionale, in raport cu afirmatiile facute la Antena 3 pe 18 februarie, scrie News.ro.

Potrivit CSM, verificarile Inspectiei Judiciare au relevat ca, la data de 18 februarie 2016, in contextul punerii in executare de catre organele fiscale a hotararii judecatoresti definitive pronuntata in dosarul ICA, realizatorul emisiunii "Sinteza zilei" a facut trimitere la un interviu acordat de Kovesi la "Adevarul live", pe 10 august 2014, la doua zile dupa decizie.

Kovesi sesizeaza CSM in cazul Antena3: Induc in eroare opinia publica

"S-a constatat ca aspectele prezentate in cadrul emisiunii au fost rupte din contextul interviului mentionat si, intr-o succesiune aparent logica si etapizata, a fost schimbat sensul ideilor exprimate initial de doamna procuror. Mai mult, in cadrul emisiunii, s-a afirmat permanent si s-a acreditat ideea ca, in calitate de reprezentant al sistemului judiciar, doamna procuror sef este partinitoare in raport cu punerea in executare de catre organele fiscale a unei hotarari judecatoresti definitive.

Pentru amplificarea afirmatiilor, pe durata emisiunii a fost prezentata imaginea doamnei procuror insotita de afirmatia 'Kovesi da dreptate Antena 3!'", se arata in comunicatul DNA.

Mircea Badea, reactie virulenta dupa ce Kovesi a castigat procesul cu Antena 3

Inspectorii judiciari au constatat ca afirmatiile si concluziile prezentate in cadrul emisiunii sunt "nereale si contrare celor cuprinse in interviul acordat" de Kovesi.

"S-a apreciat ca emisiunea a avut un pronuntat caracter manipulativ, in scopul inocularii in randul opiniei publice a ideii ca un inalt reprezentant al sistemului judiciar si conducator al parchetului care a instrumentat dosarul ICA se situeaza, prin afirmatiile sale, intr-o pozitie concordanta cu opinia postului TV Antena 3 privind modul de executare a hotararii judecatoresti definitive dispuse in aceasta cauza penala. (...) Plenul Consiliului a constatat ca prin modalitatea de lansare in spatiul public - in mod trunchiat, partinitor si manipulativ, a unor afirmatii exprimate de doamna Laura Codruta Kovesi, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, in cadrul unui interviu anterior, s-au depasit limitele libertatii de exprimare si ale dreptului la informare, aducandu-se atingere reputatiei profesionale a acesteia", mai arata CSM.

In consecinta, CSM a hotarat si sesizarea Consiliului National al Audiovizualului.

Kovesi a castigat pe fond procesul cu Antena3: Cati bani va primi

Pe 18 februarie, in contextul evacuarii sediilor Antena Group pentru punerea in executare a deciziei de confiscare data de instanta in dosarul ICA pe 8 august 2014, Mihai Gadea, realizatorul emisiunii "Sinteza zilei", a citit un fragment din interviul acordat de Laura Codruta Kovesi in 2014, spunand ca sefa DNA recunoaste dreptul de preemtiune pe care l-ar avea trustul de presa asupra imobilelor.

Mesajele "Kovesi da dreptate Antena 3" si "Sefa DNA recunoaste ca Antena 3 nu trebuie evacuata" au aparut pe ecran pe parcursul emisiunii.

Kovesi versus Antena 3: Judecatoria Sectorului 1 si-a declinat competenta. Ce urmeaza

Pe 15 februarie, posturile de televiziune din grupul Intact au primit de la ANAF o notificare de evacuare a sediilor in termen de cinci zile lucratoare, punandu-se in executare sentinta definitiva din anul 2014, in urma careia imobilele au intrat in posesia statului.

ANAF a anuntat, pe 19 februarie, ca sediile Antena Group urmeaza sa fie scoase la licitatie in cadrul procedurii de valorificare a bunurilor confiscate prin decizia din dosarul ICA, in care Dan Voiculescu, fondatorul grupului Intact, a fost condamnat la 10 ani de inchisoare.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Kovesi disputa Antena3 CSM, #CSM apara reputatie Kovesi , #DNA